Новини Золочівщини
13:20, 20 вересня 2016
769
0

Потрібно спільно активно працювати

Потрібно спільно  активно працювати
Gazeta
Фото: НУС
ОСББ – це орган для прийняття колективних легітимних рішень щодо управління спільною неподільною власністю у багатоквартирному будинку.
Це така собі «Верховна рада» будинку, створена аби розпоряджатись під’їздами, підвалами, горищами, стінами та всіма комунікаціями у ньому.
Рішення ОСББ мають юридичну силу. Вони обов’язкові для всіх співвласників будинку. Детальніше про те, як створити ОСББ і для чого потрібні такі об‘єднання спілкуємось із муніципальним координатором, юристом Золочівської міської ради Христиною ПІДДУБНОЮ.

– Христино Григорівно, чи має під собою створення об’єднання співвласників багатоквартирного будинку (ОСББ) законодавчу базу?
– ОСББ діє відповідно до чинного законодавства України. Його статус чітко прописано в двох законах. Створюється ОСББ і діє, фактично, в першу чергу, на основі законів про особливості здійснення прав власності в багатоквартирному будинку і закону України «Про об’єднання співвласників багатоквартирного будинку». Це два закони, які описують, що таке ОСББ, як воно створюється і для чого. Дуже багато питань висвітлює закон України «Про особливості здійснення права власності в багатоквартирному будинку». ОСББ – це неприбуткова організація, незалежна організація. Є загальні збори, на які збираються співвласники і вирішують всі питання. Також в ОСББ є виконавчий орган – той, хто здійснює практичні завдання. Зі свого числа люди обирають правління, яке від імені ОСББ укладає певні угоди, подає звіти, взаємодіє з органами державної влади. Без довіреності представляє його голова правління.
– Розкажіть детальніше про процес створення ОСББ.
– Створюється ініціативна група, не менше трьох осіб, які хочуть створити об’єднання. Їм потрібно зібрати більше 50 % голосів усіх співвласників. Вони повідомляють усіх мешканців будинку про проведення загальних зборів, де вони мають прийняти рішення про створення ОСББ. Щоб ці збори були правомочні, всі співвласники повинні бути повідомлені не пізніше, ніж за два тижні: під розписку або ж рекомендованим листом. Можливий варіант із розвішанням оголошень у загальнодоступних місцях.
Які ж питання вирішують:
На зборах вирішують хто буде головою, секретарем. Також обирають назву ОСББ, яка повинна бути унікальною на цілу Україну, в іншому випадку державний реєстратор його не зареєструє. Наступне питання – затвердження статуту. Статут є типовим, він на законодавчому рівні є затверджений і тісно перегукується із вищезгаданими законами. Протокол загальних зборів також затверджений на законодавчому рівні. Наступний крок – обрати членів правління. Кількість членів правління є довільною. Одну особу уповноважили зареєструвати в державного реєстратора їхнє об’єднання, це безкоштовно. Проте, щоб зареєструвати в державного реєстратора, потрібна відомість про керівника, тобто голову правління. Тоді проводяться збори правління, де серед них вони ж обираються голову правління і заступника. Голова правління може представляти ОСББ без довіреності, укладати угоди, видавати довідки, ставити підпис, печатку. Коли на місці немає голови, його заступник виконує всі ці функції.
Метою їхньої діяльності є утримання спільного майна: будинку, прибудинкової території.
– У чому перевага ОСББ і неефективність ЖЕКів?
– Можливо, система застаріла. Змінилось законодавство, змінились потреби. ОСББ є своєрідною альтернативою для ЖЕКів. Вони є більш ефективною формою житлово-комунального управління. Перевага у тому, що співвласники, по-перше, дбайливіше ставляться, оскільки це «їхнє»; по-друге, вони краще знають свої слабкі і сильні сторони. Також вони можуть ефективно використовувати спільне майно, наприклад, здати його в оренду. Вони самі вирішують, що вони хочуть бачити на прибудинковій території: чи зробити клумбу, чи альтанку, чи дитячий майданчик. Оскільки ЖЕК по всьому місту, він не може знати потреби кожного будинку зокрема.
– Чому в місті, де майже кожен незадоволений системою ЖКГ, гальмується процес створення ОСББ?
– Процес створення ОСББ ні не гальмується, ні не пришвидшується. Це виключно свідомість і бажання власників квартир. Інколи люди не хочуть створювати ОСББ, обумовлюючи це тим, що їм зручніше ні за що не відповідати. А от, коли вже існує об’єднання, співвласники самі повинні вирішувати проблеми будинку.
ОСББ може включати не тільки один будинок, а й кілька. Вони повинні бути об’єднані спільною територією чи комунікаціями. В Золочеві таких ще нема, в інших містах – практикується.
– Скільки ОСББ у Золочеві наразі створено?
– На сьогоднішній день існує 118 ОСББ. На початок року було 101.
– Як Проект «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду» допомагає ОСББ?
– Проект ЄС/ПРООН «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду» не має на меті допомагати конкретно ОСББ. Він і в сільському компоненті працює, і в міському. У них широка сфера діяльності. Їхньою метою і завданням є допомога активізувати громади, активно розвивати та ефективно розвивати ресурси, які вони мають. На прикладі співпраці з ОСББ – це ефективне управління майном. Вони хочуть навчити людей правильно розставляти пріоритети, спільно приймати рішення, згуртувати мешканців будинку. Вони навчають як правильно проводити конкурс з відбору підрядника, вчать публічності та активності. Вони проводять багато тренінгів, семінарів, круглих столів. При потребі проводять навчання і муніципальні координатори.
– З якими питаннями чи за якою допомогою ОСББ може звернутися до муніципального відділу?
– Ми консультуємо з різних питань: документальне оформлення, проведення тендеру. Консультуємо щодо укладання угод, щоб все було юридично правильно. До нас можуть звернутися не тільки представники ОСББ, а й ті, хто планує створити ОСББ. Ми діємо, щоб допомагати людям в напрямку об’єднання співвласників.
– Яка робота проводиться в місті щодо інформування населення про перспективність ОСББ?
– Постійно діє муніципальний відділ підтримки громади міста Золочева. Кілька разів на рік проводяться семінари, тренінги, зустрічі з головами  ОСББ з різних питань, не тільки в рамках проекту. Це загальне інформування. А найефективніше, це коли мешканці одного будинку, де немає ОСББ подивились на будинок, де об’єднання існує і бачать, що в них щось ремонтують, фарбують і їм також хочеться покращень.
– Яку вигоду можуть отримати співвласники будинку?
– Ефективне управління власним майном – це по-перше. По-друге, прозорість. У законі прописане таке поняття, як ревізійна комісія. Це орган, який контролює надходження і використання коштів.
– Якщо мешканці при створенні ОСББ беруть на себе всі зобов’язання по утриманню будинку, чи не означає це, що сумлінним мешканцям доведеться платити і за себе, і за сусіда?
–  В законі чітко виписано, що це обов’язок співвласника багатоквартирного будинку. На зборах вирішують, у якому розмірі співвласники будуть сплачувати плату за спільне майно, і це рішення має найвищу силу. Якщо хтось не виконує свого обов’язку, ОСББ може подати в суд.

Розмовляла
Мар'яна БОЙКО
Ctrl
Enter
Помітили помИлку
Виділіть текст і натисніть Ctrl+Enter
Коментувати (0)
Інформація
Відвідувачі, що знаходяться в групі Гости, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.