Новини Золочівщини
13:44, 23 серпня 2016
838
0

Наш державний прапор ми маємо носити у своєму серці

Наш державний прапор ми маємо носити у своєму серці
Gazeta
Фото: НУС
У вівторок, 23 серпня, на Вічевій площі у Золочеві відбулися урочистості з нагоди Дня Державного прапора України, у яких взяли участь керівництво району, міста, військовослужбовці, громадськість міста. Урочисто вишикувалась почесна варта Навчального центру Національної гвардії України.
«Згадаймо основні віхи утвердження українського символу.
22 березня 1918 року Законом «Про Державний прапор Української Республіки» було остаточно затверджено форму і його кольори. Ініціатором цього Закону був перший Президент України Михайло Сергійович Грушевський. Потім були довгі десятиліття боротьби нашого народу за те, щоб український стяг зайняв належне йому місце і замайорів над Києвом, над усією Україною.
23 серпня 1991 року, після провалу путчу в Москві, група народних депутатів внесла синьо-жовтий український прапор до сесійної зали Верховної Ради. 4 вересня 1991 року синьо-жовтий стяг було прийнято Верховною Радою. А 22 січня 1992 року Верховна Рада затвердила синьо-жовтий прапор як державний», – розпочала методист районного Народного дому Марія Квас.
Під звуки військового оркестру Навчального центру учасники урочистостей виконали Державний гімн України. Над площею гордо замайорів Державний стяг України, який підняли діти учасників Антитерористичної  операції та представники влади.
Вітали  золочів’ян з нагоди державного свята голови районної ради Олег Банах та райдержадміністрації  Володимир Недзельський.
Міський голова Золочева Ігор Гриньків звернувся до громади Золочева:
– Дорога золочівська громадо, мужні воїни! Декілька років тому був такий самий гарний день і ми відзначали День прапора. Тоді голова райдержадміністрації довірив підняти прапор моєму сину Володі. Вчора ввечері він нагадав мені про це. Каже: «Тату, ти пам‘ятаєш як я піднімав на площі прапор?». Він сказав це з такою гордістю: «Ти пам‘ятаєш, тату?». Я дуже добре це пам‘ятаю. І подумки повернувся десь до 1987 року. Тоді студентом юридичного технікуму у Чернігові я мав можливість спілкуватись із Валерієм Юрійовичем Сараною. Це мій вчитель, член Гельсинської Спілки, соратник В‘ячеслава Чорновола. Він казав тоді: «Ігоре, Україна буде, а Україні потрібні мудрі молоді люди. Так що, хлопці ,беріться за голову і давайте будемо щось робити». Він завжди носив клаптик жовто-синьої тканини, тут, на грудях, і дражнив тим кагебістів й інших. Він писав пояснення… І, як і Чорновіл, виступав проти системи. Тепер я його ще більше розумію. Тепер я розумію, що державні символи, наш Державний прапор ми, кожен, маємо носити у своєму серці, ми кожен день свої щоденні дії маємо підпорядковувати думці про нашу державу. Тоді вона неодмінно буде міцна, сильна, процвітаюча, така, яку ми її хочемо, і жоден ворог не буде мати навіть наміру посягнути на нашу незалежність та територіальну цілісність. Вітаю вас усіх, дорогі золочів‘яни, з Днем Державного Прапора України. Зичу кожному з вас, усім нашим золочівським, усім нашим українським родинам миру, статків, гараздів, хай Господь нам поможе у всіх трудах! Слава Україні!
Двом юним громадянам, яким 23-24 серпня виповнюється 16 років, урочисто вручили паспорти України.
Як символ миру у нашій держав злетіли у небо білі голуби.
І на завершення – чудовий флеш-моб  «Моя країна – єдина Україна» з розгортанням Державного Прапора України.


Ірина ДОМАРЕЦЬКА
Фото автора
Ctrl
Enter
Помітили помИлку
Виділіть текст і натисніть Ctrl+Enter
Коментувати (0)
Інформація
Відвідувачі, що знаходяться в групі Гости, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.