Новини Золочівщини
15:15, 11 серпня 2016
902
0

Золочів – місто сонячної енергії

Золочів – місто сонячної енергії
Gazeta
Фото: НУС
Минулої неділі у Золочівській міській раді відбувся презентаційний захід «Золочів – місто сонячної енергії», на якому золочів‘яни змогли ознайомитись із перевагами сонячної енергетики. Захід був ініційований Золочівською міською радою та відбувався за сприяння Департаменту екології та природних ресурсів Львівської ОДА та Проекту ЄС/ПРООН «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду».
Перші сонячні панелі у нашому місті встановлено цього літа на даху будинку Миколи Кокодинського, що проживає на вулиці Івана Франка. Пройшло дуже небагато часу і золочів‘яни почали цікавитись сонячною енергетикою.
Ігор ГРИНЬКІВ, міський голова Золочева, відкриваючи захід зазначив:
– Кілька років тому Золочів взяв напрям на альтернативні джерела енергії. Сьогодні ми говоримо про альтернативу енергію, яку можна згенерувати з допомогою сонця. Дуже хочу, що і в нас було, як у наших сусідів у Польщі, де ми бачили дуже багато сонячних панелей. Перебуваючи на міжнародній конференції у Польщі, цікаво було почути про те, що одна з гмін Польщі має повністю на будинках встановлено сонячні панелі. Це відбувалось за підтримки Європейського Союзу. Яку мету ми ставимо перед собою? Ми хочемо зібрати тих людей, котрі активні, котрі хочуть встановити сонячні панелі та підтримати їх. Можливо, ми будемо це робити у вигляді подачі документів для отримання грантів, тому що розуміємо, що це вартісний проект. Проте ми також розуміємо, що є кроки, є бажання і цьому потрібно сприяти. Коли Микола Кокодинський перший встановив першу сонячну станцію, котру монтував Роман Баб‘ячок, я запитав його, як він дійшов до розуміння переваг альтернативної енергії. Він відповів: «Був у Європі, зокрема Німеччині, і бачив що це можливо, що це вигідно і це потрібно робити вдома». Тобто, сьогодні ми маємо приклад того, як воно працює.
Обласний координатор Проекту ЄС/ПРООН «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду» Ірина ГАЛАЙКО ознайомила присутніх у залі з уже впровадженими кроками в рамках Проекту, а також розповіла про перспективи Проекту:
– Проект ЄС/ПРООН «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду» працює у напрямку енергоефективності та підтримує об‘єднання громадян. У Золочеві – це ОСББ. Проте, якщо будуть виділені додаткові кошти і буде розглядатись для ОСББ напрямок інноваційної енергетики, такі проекти однозначно будуть підтримані. Також ми надаємо інформаційну підтримку та супровід, що є дуже важливо при впровадженні таких заходів.
Серед спікерів заходу – перший українець, який продав державі власну електроенергію, Роман БАБ‘ЯЧОК.
– Моя станція дає тепло, світло і гроші. Продаю енергію по «зеленому тарифу», що встановлений державою за електроенергію, згенеровану альтернативними джерелами. Ця десятикіловатна станція обійшлась мені у 12 тисяч євро. Хочу наголосити, що через п‘ять–шість років вона окуповується повністю. Далі можна отримувати безоплатне тепло, енергію і заробляти в держави, продаючи її надлишок. Людина, у котрої встановлена така станція починає економити енергію, щоб більше продати. Це дуже вигідна інвестиція. На цьому ви ніколи не втратите. Щодо гарантії на сонячні панелі, то мені подобається формулювання, яке подає одна німецька фірма: «Термін експлуатації може бути обмежений терміном експлуатації несучих конструкцій». В Україні для приватних домогосподарств дозволяється встановлювати станції потужністю до тридцяти кіловат. Законодавчо врегульовано питання підключення таких станцій до мереж обленерго.
До цього Роман Баб’ячок багато років цікавився альтернативними способами виготовлення енергії. Врешті вирішив спробувати сам. Те, що в Україні він першопроходець у цій справі, чоловіка не лякало. Зараз він активно працює у сфері сонячної енергетики. А у Золочів приїхав на власному електромобілі, оснащеному сонячними панелями, що зовсім не становить загрози довкіллю.
Золочів‘яни активно обговорювали можливості встановлення сонячних панелей, багато хто вийшов із бажанням встановити міні-станцію на власному помешканні. Присутні сільські голови обговорювали як варіант встановлення вуличного освітлення чи підсвітки певних ділянок шляху у населених пунктах з допомогою сонячної енергії.
Експерти вбачають великі перспективи у розвитку альтернативних джерел видобутку енергії серед українців. Дійсно, на сьогодні, в Україні сонячні панелі встановлюють не дуже багато людей. Адже, здебільшого, схожі установки вигідні на великих площах: дахах будинків, дачах або ж новобудовах. Проте поступ все ж є.
Міні-сонячні системи можна використовувати як джерело резервного освітлення та для зарядки гаджетів.
Ними можна забезпечувати роботу системи опалення у будинку, коли раптово не стає світла. Думаю, що енергетична безпека сім'ї може бути сильним аргументом для більшості людей. Знову ж,  «зелений» тариф для фізичних осіб буде діяти щонайменше до 2030 року. Тому можна не тільки економити на рахунках за електроенергію, а й заробляти привабливі суми на сонячній енергії.

Леся ГОРГОТА
Фото автора

Бажаючі встановити сонячні панелі у своїх помешканнях, детальну інформацію можуть отримати у Золочівській міській раді.
Ctrl
Enter
Помітили помИлку
Виділіть текст і натисніть Ctrl+Enter
Коментувати (0)
Інформація
Відвідувачі, що знаходяться в групі Гости, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.