Новини Золочівщини
18:55, 05 липня 2016
847
0

Перші сонячні панелі у Золочеві

Перші сонячні панелі у Золочеві
Gazeta
Фото: НУС
Розвинені країни вже давно взяли курс на енергозбереження та розвиток відновлюваних джерел енергії. Україна в цьому напрямку робить тільки перші кроки. Під час поїздки до Німеччини ми бачили безліч будинків, на дахах яких стояли сонячні панелі. Під час візиту поспілкувались із власником концерну, котрий займається альтернативною енергетикою. У нього  докладно дізнались, як це все влаштовано в Німеччині. Німці найчастіше роблять сонячні електростанції для вигоди. Вони просто заробляють у держави, яка сплачує особливо високий тариф за вироблення сонячної електрики. Навіть кредитні лінії в банках існують під такі проекти. Фахівці підтверджують, що Україна за кількістю сонячних днів має більші перспективи в генерації сонячної енергії, ніж навіть лідер геліоенергетики Німеччина.
Врешті зроблено перший крок і у нашому місті. У Золочеві перші сонячні панелі було встановлено минулої суботи, 25 червня, на даху приватного помешкання Миколи Кокодинського, що проживає на вул. Франка І.DSC_0782
– Рішення встановити сонячні панелі на даху не було спонтанним, – розповідає Микола. – По-перше, побувавши в Європі, зокрема у Німеччині, я побачив, як люди економлять енергію, які технології застосовують. Нещодавно чув по телебаченню, що в тій же Німеччині планують найближчим часом повністю закрити атомні електростанції. Загалом у світі набирає обертів тенденція пошуку варіантів ресурсозбереження, зокрема використання сонячної енергії. Тож дбаючи про майбутнє своєї сім‘ї, при реконструкції будинку вирішив подбати і про джерело альтернативної енергії. Добре все обміркувавши, звернувся до фірми «Солар» з побажаннями. Сам процес проектування та встановлення тривав два дні.  Спочатку планую забезпечити енергією свій будинок, а згодом доставити ще панелей і таким чином збувати зайву електроенергію у мережу. Знаю, що законодавчо в Україні діє «зелений тариф» для населення і це дасть змогу отримувати певний дохід. У планах – також встановити геотермальні теплові насоси і забезпечити будинок  альтернативним теплом. Альтернативна енергія – це майбутнє, це перспектива.
Ігор ГРИНЬКІВ, міський голова Золочева:
– Сьогодні всі усвідомлюють, що в України існує єдина можливість позбутися енергетичної залежності – це стати на шлях енергоефективності. Європа пройшла цей шлях. І ми також можемо скоротити споживання енергії. Це – величезний виклик для України. Та ми розуміємо, що маємо пройти свій шлях за допомогою системної політики енергоефективності. Тому, коли сьогодні у державі говорять про енергоефективність, Золочів робить маленькі, але впевнені кроки у цьому напрямку. Я тішусь, що у нашому місті живуть свідомі і прогресивні люди, такі як Микола Кокодинський, котрі розуміють виклики часу і не бояться впроваджувати новітні технології у власному помешканні. Переконаний, що його приклад стане прикладом для наслідування для багатьох мешканців нашого міста і невдовзі Золочів стане містом альтернативної енергії.

Леся ГОРГОТА
Фото автора

Ctrl
Enter
Помітили помИлку
Виділіть текст і натисніть Ctrl+Enter
Коментувати (0)
Інформація
Відвідувачі, що знаходяться в групі Гости, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.