Новини Золочівщини
13:06, 01 липня 2016
904
0

Будемо гріти підвали чи перейдемо на індивідуальне опалення?

Будемо гріти підвали  чи перейдемо  на індивідуальне опалення?
Gazeta
Фото: НУС
З 2004 року у Золочеві  розпочався  процес  від‘єднання систем опалення багатоквартирних житлових будинків від централізованого опалення з влаштуванням індивідуального. Станом на 2016 рік господарка теплових мереж будинків вкрай розбалансована. Централізованим опаленням користуються менше четвертини мешканців будинку, а то і поодинокі споживачі на стояку. Тому теплопостачальним організаціям фінансово не вигідно надавати такі послуги. Так за опалювальний період 2015–2016 років їх збиток становить близько 120,0 тис. грн.
Тарифи на теплову енергію та послуги центрального опалення з 1 липня 2016 року зростуть на 75-90%.
Щоб переконати мешканців влаштувати індивідуальне опалення і таким чином захистити себе від високого тарифу, у неділю, 26 червня, Золочівська міська рада ініціювала проведення зборів з головами ОСББ, мешканцями будинків, які користуються послугами центрального теплопостачання. У зборах взяли участь Роман Співак, експерт, голова Всеукраїнської асоціації з питань енергозбереження, Ігор Гриньків, міський голова Золочева, його заступник Василь Гавришків, Андрій Омельчук, керівник ТзОВ «Золочівенергоінвест», Ігор Тимків, представник Золочівської районної служби Буського УЕГГ, представники монтажних організацій.
Розпочав збори міський голова Золочева Ігор ГРИНЬКІВ:
– З 1 липня, як ви знаєте, зростуть тарифи на тепло і завдання міської влади максимально захистити людей, не чекаючи 15 жовтня, коли почнеться опалювальний період. Ми запросили вас, щоб обговорити проблемні питання щодо пошуку шляхів забезпечення теплом житлових квартир на наступний опалювальний період. Із 3500 абонентів, котрі у нас були на централізованому теплопостачанні, залишилось 300. Маємо розбалансовану систему теплопостачання по будинках і високий тариф на тепло, тому логічно було б робити індивідуальне опалення, щоб уникнути цього тарифу. Я розумію, що ті, хто цього не зробили, це не найбагатші люди, і з якихось причин вони цього не зробили. Комусь ми штучно стримували надання дозволу, бо не хотіли розбалансовувати систему теплопостачання у будинках. Менше 10 % споживачів, які залишились у нас на центральному теплопостачанні не роблять показника. І є досвід інших міст – давним-давно Рогатин, Перемишляни вирішили це питання. Сьогодні на дворі червень, є ще час до жовтня, є час на підготовку до опалювального сезону, тому ми запросили експерта, голову асоціації України з енергозбереження Романа Співака, щоб разом шукати шляхів вирішення цих проблемних питань щодо забезпечення теплом квартир.
Роман Співак, експерт, голова Всеукраїнської асоціації з питань енергозбереження:
– Чому мені легко про це говорити? Бо я пережив це особисто, і не прийшов вам читати теорію. Я колись судився із теплоенерго, бо не всюди є так добре як у вашому місті. Є таке, що повністю блокують, люди судяться роками, платять хабарі по тисячу євро. Я судився  два з половиною роки з теплоенерго. Мені сказали, що можна відключитися тільки цілим будинком, я тоді просто рознервувався, пішов по людях, зібрав підписи на згоду, організував цей процес і відключив будинок. Потім – ще 14 таких будинків, потім про це дізналась мерія Миколаєва, мене запросили і за літо – всі будинки у місті. Я розумію, як це робити системно, бо ви мислите тільки своєю квартирою, а як там в сусіда – байдуже. З 1 липня проста математика – платіжку помножити на два. У нас про енергоефективність згадують 16 жовтня, розказують, що будуть робити енергоефективність на 2017 рік. Через те я прийшов до вас влітку.  Є інше питання. Наприклад, в Стрию – 95 % населення на центральному опаленні, тобто будинки не розбалансовані. У вас в Золочеві будинки розбалансовані. Ось, наприклад, будинок на Хмельницького, 9, де 35 квартир від‘єднано, а 16 квартир залишились на центральному  опаленні. А в Бродах, наприклад, є будинок, де  2 квартири на центральному опаленні. Тобто, гріється стояк, бульба в підвалі і дві бабусі-пенсіонерки. А постачальник мусить поставити лічильник, бо йому також підняли ціну на газ.
Є така межа неповернення: якщо будинок на 30 % відключений: все – це банкрут, чим би я не палив торфом,  дровами, тирсою. А у вас процент відключення починається від 50 і далі. Ви що думаєте, що ті люди, які відключились повернуться назад? Ні, я вам це гарантую. Через те, інакшого методу, як "хірургія", не бачу. Але як це зробити? Поодинці це не працює. Усе має бути узгоджено, це має бути організований процес. Немає часу на балачки.
Немає часу на балачки. Наступними кроками будуть збори у вас під будинками. Треба чітко йти до тих, хто не відключений. Ми почнемо з середи, далі – четвер, п‘ятниця.
Роман Співак наголосив на тому, що підходячи до питання комплексно та організовано, можна значно здешевити виконання робіт із влаштування індивідуального опалення. Тому я зустрічався  з місцевими постачальниками   сантехнічної продукції та надавачами послуг по монтажу таких індивідуальних систем опалення – в результаті досягнуто мінімальних цін, що дозволить мешканцям більш активно долучатися до процесу.
Василь ГAВРИШКІВ, заступник міського голови Золочева:
– Цьогорічний процес від‘єднання від централізованого опалення матиме наступний порядок – для того, щоб не зволікати в часі, міська рада  на засіданні виконкому  прийме рішення про дозвіл на від‘єднання від централізованого опалення та влаштуванням індивідуального вцілому для всіх споживачів. Для того, щоб отримати таке рішення, в кого є таке бажання,  необхідно звернутись з заявою до Золочівської міської ради. Попри все є деякі труднощі, так для прикладу, в багатоквартирному житловому будинку по  вул. Польній, 28, в квартирах відсутні димові канали, для  вирішення цього можна було б  застосувати колективні димохідні системи. А в колишньому гуртожитку, тепер житловому будинку приміщення кухонь є загальними та по об’єму не дозволяють встановлення теплогенераторів, тому обговорювалось питання влаштування окремо розташованої котельні.  Спільними зусиллями можна досягнути непоганих результатів та  в майбутньому заощаджувати свої витрати.
 
Ірина ДОМАРЕЦЬКА
Фото автора
 
 
Ctrl
Enter
Помітили помИлку
Виділіть текст і натисніть Ctrl+Enter
Коментувати (0)
Інформація
Відвідувачі, що знаходяться в групі Гости, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.