Новини Золочівщини
11:24, 04 грудня 2015
1014
0

Вшанували пам’ять жертв Голодомору 1932- 1933 років у Ремезівцівському НВК

Вшанували пам’ять жертв Голодомору 1932- 1933 років у Ремезівцівському НВК
Gazeta
Фото: НУС

Чи можливе? Чи таке можливе?

Чи в таке повірить чоловік?

Щоб родючі українські ниви

Народили 33-й рік?

 

1933 рік. Найчорніший час в історії України. У світі не зафіксовано голоду, подібно тому, що випав тоді на долю однієї з найродючіших і найблагородніших країн. Голодомор 1932-1933 років — це глибока рана в душі українського народу. Скільки болю, мук, жаху, брехні зазнав наш народ. Духовно-моральний стан сучасного українського суспільства свідчить про те, що голодомор був засобом для винищення, упокорення всього українського селянства. Вороги нашого народу спочатку нищили душу народу, внутрішні храми людей, а згодом духовні храми — християнські святині народу.

З метою гідного вшанування загиблих від геноциду українського народу, вчиненого тоталітарним сталінським режимом, у нашому навчальному закладі було проведено низку заходів: організовано екскурсію до сільської бібліотеки, де учні школи разом із учителями мали можливість перегорнути трагічні сторінки історії нашого народу. Дев’ятикласники продекламували напам’ять вірші, зачитали свідчення людей, які пережили Голодомор. Адже кожен по-своєму переживав трагедію українського народу. Гарасимишин О.М. (завідуюча бібліотекою – філіалом) презентувала цікаву виставку нової літератури « Голодомор: чорна сповідь моєї Вітчизни і її затамований біль». Наголосила: «Ми маємо знати, що нація стала жертвою страшного злочину, який ніколи не повинен повторитись. Необхідно усвідомити, що сьогоднішнє населення України є нащадком тих, хто вижив у ті страшні часи» . Учні подякували бібліотекарю за те, що ознайомила із трагічним минулим нашого народу, розкрила чорні стрічки трагедії, закликала пам'ятати про мільйони загублених життів співвітчизників.

Традиційно учні школи взяли участь в акції «Незабудки пам’яті». Була проведена виставка стінгазет до дня вшанування пам`яті жертв Голодомору 1932-1933 рр. в Україні.

На завершальному етапі учні 9 класу під керівництвом З.І. Лісової провели захід пам’яті «З присвятою замордованим голодом». Розпочала захід учитель української мови та літератури Зоряна Ігорівна словами: «Історична правда про заподіяний сталінським тоталітарним режимом злочин поступово повертається із забуття, сприяючи тим самим відродженню генетичної пам’яті української нації. Водночас українська трагедія має стати пересторогою іншим країнам і народам, які не бажають повторення подібного на своїй території.» Також підкреслила, що цьогоріч відзначаємо геноцид під гаслом «Люди Правди. Щоб світ знав!». Розказала про враження визначних людей (Вільяма Чемберлена, Андрея Шептицького , Мілени Рудницької, Олександри Радченко) від часу трагедії. Адже ця тема вперше була яскраво – трагічно розкрита в художніх творах українських письменників діаспори: Уласа Самчука «Марія», Василя Барки, якому вдалося пережити Голодомор (роман «Жовтий князь»). На фоні пісні «Свіча» у виконанні Оксани Білозір присутні проглянули відео «Голодомор – злочин проти людяності». Також учасники заходу художньо продекламували вірші напам’ять, поділилися спогадами очевидців, прочитали «Молитву за убієнних голодом» Катерини Мотрич. Учні запалили свічку за тих людей, які померли з голоду і вшанували їх пам’ять. «Хай ця хвилина увійде в наші серця тихою молитвою, очистить наші душі від зла».

Доречним доповненням до заходу була виставка літератури «Український голокост – 1932- 1933рр.», яку організувала шкільний бібліотекар Замківська М.М.

Підсумком вшанування пам’яті звучали слова: «Невід’ємна сторінка нашої історії, яку ми не повинні забувати…завжди пам’ятати , що український народ сильний духом, і його ніхто не здолає…як і в 32-33-х роках голод…»

Україна пам’ятає! Світ визнає!

 

Лісова З.І.

учитель української мови

та літератури

Ctrl
Enter
Помітили помИлку
Виділіть текст і натисніть Ctrl+Enter
Коментувати (0)
Інформація
Відвідувачі, що знаходяться в групі Гости, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.