Новини Золочівщини
12:59, 04 грудня 2014
1163
0

Замовкла Україна в скорботі

Замовкла Україна в скорботі
Admin
Фото: НУС

«Літа 7441 від Сотворення світу (літа 1933 від Різдва Христового) був в Україні великий голод. Не було тоді ні війни, ні суші, ні потопу, ані моровиці. А була тільки зла воля одних людей проти інших. І ніхто не знав скільки невинного люду зійшло в могилу – старих, молодих, і дітей, і ще ненароджених – у лонах матерів.

До книги буття українського народу, якщо таку буде колись написано.»

Таким епіграфом розпочинає вступну статтю «Духовна руїна» до книги «Голодомор-33» журналіст Лідія Коваленко.

Минулої суботи Україна згадувала тих, хто помер у лихоліття голодомору 1932–33 років. Також в цей день молились за тих, хто загинув у боротьбі за Україну, зокрема за Героїв Небесної сотні. Поминальний передзвін лунав у всіх храмах району. Замовкла Україна в скорботі. На площі Незалежності біля пам'ятника В. Чорноволу в Золочеві відбулась екуменічна панахида і віче-пам'яті за участю священнослужителів району. Золочівський молодіжний театр «Край» підготував історико-літературну композицію пам‘яті мільйонів, тих, хто загинув у це страшне лихоліття.

Новий 1933 рік українські селяни зустріли із сумом. Голодна смерть ходила від хати до хати, слідом за нею буксирні бригади з числа комуністів, комсомольців, сільських активістів, пияків і нероб, які вимагали продрозкладку, хлібозаготівлю…

Світ мав би розколотись надвоє, сонце мало б перестати світити, Земля перевернутися – від того, що це було на Землі. Проте світ не розколовся.  Земля обертається, як їй належить. І ми ходимо по цій стражденній землі зі своїми тривогами і надіями. Ми – єдині спадкоємці всього, що було.

Тяжко повертає український народ духовне здоров‘я. Надто багато могил:  тих, що постали десятиліття тому, і тих, що сьогодні виросли по всій Україні. Надто великі втрати. І тільки правда здатна здолати наслідки трагедії, заподіяної епопеєю насильницької колективізації, голодомору, розкріпачити волю людей. Та віримо, що крок за кроком, пройшовши  заново хресну путь своєї далекої і близької історії, віднайде себе наш народ, гідний прекрасної долі.

 

 

Леся ГОРГОТА

Ctrl
Enter
Помітили помИлку
Виділіть текст і натисніть Ctrl+Enter
Коментувати (0)
Інформація
Відвідувачі, що знаходяться в групі Гости, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.