Новини Золочівщини, Львівщина, Політика
09:30, 21 жовтня 2015
1863
0

Вікторія Шумакова: "Я ХОЧУ, ЩОБ ВИ ЦЕ ЗНАЛИ"

Вікторія Шумакова:
Gazeta
Фото: НУС
Напередодні виборів до місцевих рад, які відбудуться 25 жовтня 2015 року вирішив поспілкуватися із кандидатом у депутати до Львівської обласної ради по виборчому округу № 47 (м. Золочів), головою Золочівської районної організації політичної партії «Об’єднання «Самопоміч» Вікторією ШУМАКОВОЮ.
– Вікторіє, розкажіть про себе.
– Народилась 8 травня 1973 року у місті Золочеві, тут проживаю і працюю. Тут проживають мої батьки, моя сім’я. Місто мені – рідне-рідне. І прагну зробити все можливе, щоб жилось нам у рідному місті комфортно, щоб життя вирувало, щоб дитинство було щасливим, а старість – затишною. А це стане можливим, коли буде достатньо робочих місць з гідною зарплатою… 
Навчалась у Золочівській СШ № 2. Вищу освіту здобула у Тернопільській академії народного господарства, за спеціальністю «Облік, аналіз та аудит». Працювала у Золочівському МБТІ, а з 1997 року – в управлінні соціального захисту населення. За час моєї роботи в управлінні система соціального захисту в Україні пережила багато реформ. Тому про все це вже можу не лише «написати книжку», але й проаналізувати окремі нововведення та їх ефективність.
У 2010 році обрана депутатом Золочівської міської ради по мажоритарному виборчому округу № 13, вул. Шашкевича. На жаль, під час цієї каденції побачила, що у нас немає єдності серед депутатів для досягнення спільної мети – служіння громаді. Тут зустрілася із таким явищем, як неявка цілих депутатських фракцій на сесію, коли повинні вирішуватися важливі питання міста, як пустий піар окремих політичних сил, які, насправді, нічого із заявленого не робили та й не планували. 
У 2014 році очолила Золочівську районну організацію ГО «Об’єднання «Самопоміч».
– Чому саме «Об’єднання «Самопоміч»?
– Давно із захопленням спостерігала за фантастичним розвитком Львова під головуванням Андрія Садового, захоплювалась заходами, які організовували активісти «Самопомочі», завжди мріяла, щоб і у нас так було. Живу за такими ж принципами, бачу майбутнє лише за цією політичною силою. Переконалась в правильності вибору неодноразово. Дякую за довіру керівництву «Об’єднання «Самопоміч», вчусь від них, спостерігаю за їх роботою і тому не маю морального права втратити довіру. В книзі Бруно Ферреро «365 коротких історій для душі» колись прочитала такі слова: «Якби всі ті, хто керує, навчає, командує, закликає, заохочує, вирішили дотримуватись того, чого вимагають від інших, цей світ був би раєм». Це правда, і саме цей принцип я бачу в роботі «Самопомочі».
– Що Ви хочете розповісти  про команду «Об’єднання «Самопоміч» Золочівщини?
– Насамперед, хочу сказати, що наша команда – це не зібрані випадково, «для виборів» люди. Це команда чесних та активних, а також справжніх професіоналів у сфері своєї діяльності. Горджусь кожним членом нашого осередку, знаю, що вони заслуговують на повагу та визнання.
У нас є лікарі, архітектори, будівельники, педагоги, психологи, медики. Своєю працею ці люди давно здобули собі авторитет, та, разом з тим, доповнюють один одного, об’єднавшись в одну команду:  лікарі Михайло Грицьків, Вадим Копець та Микола Тершовчин відомі всім своєю професійністю, особливим підходом до лікування кожного, застосуванням нових технологій. Пропагують  здоровий спосіб життя Наталія Фартушна (дівоче – Гусіна), а Йосип Барабаш – президент нашого футбольного клубу, не лише відомий всім, як меценат, а ще й очолює ТзОВ «Золочівагробуд» – одне з небагатьох підприємств, яке  підняв з руїни та на сьогодні забезпечує робочими місцями та гідною заробітною платою як жителів міста, так і району.
Користується заслуженим авторитетом Андрій Заброцький – директор Золочівського економічного ліцею, випускники цього закладу вражають рівнем своїх знань та самоорганізованістю.
Григорій Канюка та Микола Криворучко – відомі всім не лише тим, що встановлюють освітлення, але й користуються повагою серед жителів своїх мікрорайонів, як ініціативні, чесні та порядні люди.
У нас діють комп’ютерні курси для людей літнього віку – це в наш час є важливим, адже Інтернет все далі більше завойовує світ та дозволяє інтелектуально розвиватись. Починаючи з 2014 року, ці курси постійно проводить наша Ірина Домарецька.
Про те, як повинен розвиватись Золочів як місто для туристів, як максимально використати багату історичну спадщину для надходження коштів до бюджету – запитайте у Надії Кононенко та Тетяни Бойко. А скільки розроблених архітектурних проектів у Романа Кушніра! Про це треба написати окремий матеріал!
Подивіться як прикрашають наше місто яскраві фрески, які розмалювали гуртківці ЦДЮТ під керівництвом нашої Оксани Кирилової. А чи знаєте, що найбільшим бажанням Оксани є відкриття дитячої Школи мистецтв у місті Золочеві? І їй, коли вона стане депутатом, не забракне ініціативи це зробити.
Для того, щоб краще зрозуміти ідеологію «Самопомочі», щоб стати справжніми управлінцями  – багато членів нашого осередку  відвідали спеціальні семінари у м. Львові та м. Києві, де нас навчали міський голова м. Львова  Андрій Садовий, народні депутати від  «Об’єднання «Самопоміч» Олег Березюк, Олег Лаврик, економісти, правознавці. Інші члени осередку пройшли курси під назвою  «Досвід Львова», де навчалися грамотному управлінню у всіх сферах самоврядування на місцевому рівні. Це дало нам відчуття розуміння, що таке влада і якою вона має бути. Ми навчаємось постійно. Ми стаємо ще кращими.
Ми показуємо себе не через біг-борди, банери, безглузді палатки з пресою, а, насамперед, через реальні справи.
Хотілось би розповісти окремо про кожного. Всі працюємо однією дружньою командою.
Я горджусь, що до підбору кандидатів у нас професійний підхід.  Кожен член «Об‘єднання Самопоміч» перед тим, як балотуватись у депутати, особисто пройшов співбесіду з фахівцями і лише після того отримав згоду на балотування. Це потрібно для того, щоб у депутати до місцевих рад пройшли успішні, творчі, чесні люди, що готові служити громадам, брати активну участь у громадському та політичному житті наших сіл, селищ та міст.
Об’єднання «Самопоміч»  – єдина політична сила в Україні, яка першою (і, до речі, єдиною) офіційно відкрила списки кандидатів у депутати на офіційному сайті:  http://samopomich.ua/. Серед наших кандидатів немає жодного регіонала і жодного комуніста.
– Як Ви вважаєте, чи є у Вашому районі якісь особливі проблеми і чому вони не вирішувалися до цього часу?
– На Золочівщині є досить багато проблем, але всі передвиборчі програми кандидатів чомусь починаються лише з обіцянок ремонтувати дороги. Хоч вони і досі залишаються такими ж як і були. А знаєте чому? Тому що в тих масових обіцянках забувають про основне – про людину. Масове безробіття, складна політична ситуація, малозабезпеченість зробили свою справу – люди просто перестали вірити. Перестали вірити як у власні сили, так і у владу. Утворився прошарок людей, які стали лінивими спостерігачами, зайняли інертну позицію та просто чекають подачки. Тому і легко стало пообіцяти зробити, а потім дати подачку у вигляді незначної матеріальної допомоги – і все, питання вирішене…
Постійно працюю у тісному контакті із населенням Золочівщини. Це і малозабезпечені, і багатодітні, і неповні сім’ї, це інваліди та пільговики, це просто нужденні люди, які шукають підтримки в держави. Не можу не зауважити, що цей контакт дарує мені неоціненний досвід, я знаю потреби населення, знаю що турбує людей, бачу їх настрої, відчуваю їх дух.
– Для людей Ви стараєтесь зробити значно більше, ніж це передбачено посадовою інструкцією головного державного соціального інспектора, використовуєте свої знання не тільки для мешканців Золочівщини, активно співпрацюєте з народними депутатами України, котрі творять Закон.
– Переконалась, що дійсно так мушу робити. Робота юридичної приймальні ГО «Об’єднання «Самопоміч» у Золочеві почалась приблизно разом із нововведеннями по субсидіях. Консультанти приймальні надавали юридичні послуги і в цій сфері. Невдовзі вийшло так, що мій телефон мали усі осередки «Самопомочі» України та консультувались як з питань надання субсидій, так і пільг, допомог, багатьох інших проблемах. Відчула, що Україна дійсно велика, в кожному регіоні є свої проблеми, об’єднала найактуальніші питання та звернулась з проханням вирішити їх на вищому рівні до народного депутата України Олега Березюка. Насправді, законодавство в соціальній сфері тоді було ще надто недосконалим, з багатьох питань важко було однозначно надати відповідь. Саме це мене і спонукало до такої дії. Хочу зауважити, що невдовзі було внесено багато змін, серед яких враховані й мої пропозиції. Я відчула допомогу народного депутата, підтримку. Це спонукало мене працювати і надалі в такому ж напрямку.
У Золочеві працює приймальня народного депутата України Семена Семенченка. Семен Ігорович був присутнім на відкритті, цікавився проблемами міста та району, проблемами військових. Звернень, питань було багато. Серед них і житлові питання військовослужбовців, і питання Шевченківського озера, і звернення щодо обставин загибелі в зоні АТО мобілізованого… Слід зауважити, що жодне звернення до Семена Семенченка не залишилось без розгляду. Вирішено багато питань. Ми підтримуємо постійний контакт,  відчуваю підтримку, маю з ким порадитись.
Не можу не згадати в нашій розмові голову обласного осередку Парасковію Дворянин. Можливо нескромно, але змушена поділитися з Вами «секретом» – це для мене справжній зразок працелюбства, порядності та людяності. Вірю, що будемо працювати разом у Львівській обласній раді, куди я балотуюсь по 47 виборчому окрузі (м. Золочів). Впевнена, разом нам вдасться багато зробити.
Нещодавно була ініціатором започаткування у Золочівській ЦРЛ спільного бельгійсько-українського проекту у сфері медицини, зокрема, в хірургії. Це зможе комусь врятувати життя, змінити долю. Можна сказати, що це не моя робота, не входить до моїх посадових обов’язків. Однак, знаючи, що маю таку можливість залучити бельгійських спеціалістів – не змогла цим не скористатися заради людей. Думаю, що саме так треба жити, знаходити усі можливі резерви. Адже якщо це врятує хоч одній людині життя, значить ці мої зусилля були витрачені не на марно.
До речі, дуже важливо працювати в команді, відчувати підтримку, ініціативу, плече депутатів рад усіх рівнів. «Об‘єднання «Самопоміч» має таку команду людей працьовитих, досвідчених, активних, ініціативних. Адже депутат обласної ради не може працювати ефективно, якщо не опиратиметься на депутатський корпус районної ради, міських, сільських, селищного голів і депутатів відповідних рад. Працюючи депутатом Золочівської міської ради, мала можливість багато разів переконатись у важливості виваженої позиції міського голови, вміння ділом переконувати депутатський корпус, міську громаду. Тому і відроджується, змінюється мій рідний Золочів.
– Якою саме, на Ваш погляд, є зразкова обласна рада?
– Львівщина – це наші ворота в Європу. Все у цьому світі пізнається у порівнянні і ми маємо з чим порівняти. Обласна рада, в моєму розумінні, це зібрання представників патріотичних політичних еліт, основним обов‘язком котрих є служіння людям. Ми повинні створити передумови для того, щоб простий середньо статистичний українець відчув себе соціально захищеним: не економив на найнеобхідніших продуктах харчування, ліках, вибираючи, що найдешевше, не стояв у чергах за довідками для оформлення субсидій тощо. Маємо чути людей із найвіддаленіших населених пунктів, знати про їх потреби, проблеми і на своєму рівні робити залежне від нас для їх вирішення. 
– Ваші життєві цінності, Ваші пріоритети.
– Бути собою. Любити людей. Любити життя. З вірою в Україну, у незламний дух українського народу йти по цьому життю дорогою правди. Хочу повторити вислів Івана Павла ІІ, що дорогою правди йти важко, та не є безнадійно.
Розмовляв Ігор ЗУБ
Ctrl
Enter
Помітили помИлку
Виділіть текст і натисніть Ctrl+Enter
Коментувати (0)
Інформація
Відвідувачі, що знаходяться в групі Гости, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.