Новини Золочівщини, Діяльність
11:13, 05 серпня 2015
1948
0

Українські родини – за чисте довкілля

Українські родини –  за чисте довкілля
Gazeta
Фото: НУС

 У суботу, 1 серпня, з ініціативи часопису "Наша українська справа" відбулась екологічна акція з прибирання території Зозулівського лісу «УКРАЇНСЬКІ РОДИНИ – ЗА ЧИСТЕ ДОВКІЛЛЯ!».  – «Прокинувся зранку… – одразу наведи порядок на своїй планеті», – слова, вкладені Антуаном де Сент Екзюпері в уста Маленького Принца, стосуються кожного з нас і є актуальними як ніколи. Наша планета, дорогі друзі, – це наша квартира та будинок,  де ми живемо, це ліс, поле, річка, це наша з вами Україна. Щоб навести лад на своїй великій планеті, потрібно починати з малого. Сьогодні ми зібрались і навели лад тут, у цьому лісі. Цим ми зробили свій, може, не такий уже й великий, але дуже важливий внесок до справи збереження всієї планети, – звернулась до учасників акції Ірина ГИРИЛО-ПИЛЯВКА.

 


Ініціатором акції виступив житель села Єлиховичі Орест КРУТНИК:
– Глянувши на цей ліс, складалось враження, ніби тут побували чужинці. Звичайно, що набагато приємніше проводити час із рідними та друзями у чистому лісі. Проте, хтось тут насмітив і хтось би мав це після себе прибрати… Але чужинці прибирати не будуть.

Це маємо зробити ми, кожен із нас. Ми всі хочемо жити у розвинутій європейській країні. Тому маємо пам‘ятати щодня, що за нас і окрім нас ніхто цього робити не буде. Кожен має починати із себе. Сьогоднішня акція полягала навіть, не в тому, щоб прибрати, хоча сміття ми назбирали цілий вантажний автомобіль. Ми зібрались тут цілими родинами, з дітьми. Впевнений, що ті дітки, котрі сьогодні тут працювали разом з нами, не кидатимуть папірців на вулиці, не залишатимуть після себе сміття

у лісі, зростатимуть свідомими українцями.
Українська нація – працьовита нація. Це в нас закладено генетично і цього ніхто не викорінить. Я тішуся з того, що культура нашого населення зростає. Мешканці навколишніх сіл і Зозулів, і Єлихович розуміють, що укладати угоди на вивезення твердих побутових відходів необхідно, сміття до лісу вивозити не потрібно. Відпочиваючі, котрі сюди приїжджають розуміють, що сміття після себе залишати не можна. Тут має бути чистенько, гарно. Тут всім має бути приємно відпочивати, збирати ягоди. Те, що ми сьогодні взяли дітей і вони разом з нами збирають тут сміття, значить, що вони завтра не будуть смітити.
Дякую ТзОВ «Золочівагробуд» в особі Йосипа Барабаша та ТзОВ «Еко Баланс Золочів» в особі Одександра Тютіна та Богдана Бундза, котрі виділили техніку для збирання та вивезення сміття. Велика подяка представникам «Об‘єднання Самопоміч», котрі організували та так чисельно взяли участь у цій акції. Дякую усім, хто долучився до прибирання нашого лісу. Окреме дякую підприємцям та головному кухару Богдану Томківу, котрі приготували смачний куліш, яким пригощали усіх без винятку бажаючих учасників акції.
Головний лісничий ДП «Золочівський лісгосп» Ігор ПОВЗАНЮК подякував учасникам акції за прибрану територію лісу та висловив сподівання, що українці все ж «доростуть» до того часу, коли не засмічуватимуться ліси та придорожні смуги:

– Від керівництва ДП «Золочівський лісгосп» я дякую учасникам акції, котрі прийшли, допомогли, прибрали. Тепер і самим приємно буде відпочивати у цьому лісі. Такі акції є потрібними. Ми тут живемо і маємо дбати про чистоту довкілля. На жаль часто доводиться прибирати не лише після себе, а й за іншими. Дякую Оресту Крутнику, дякую «Об‘єднанню Самопоміч» та часопису «Наша українська справа» за організацію та  проведення акції.
Вікторія ШУМАКОВА, голова «Об‘єднання Самопоміч»:
– «Об‘єднання Самопоміч» завжди підтримує корисні ініціативи. Одним із напрямків роботи Об‘єднання є турбота про довкілля. Це не перша акція спрямована на збереження навколишнього середовища. Працюватимемо і надалі. Переконана, що молоде покоління, принаймні ті, хто сьогодні долучився до цієї акції, дбатиме про навколишнє середовище. Ми не повинні чекати, що хтось прийде і зробить за нас. Ми маємо самі «взяти і зробити». Україна починається з кожного із нас.
Олександр ТЮТІН, підприємець, засновник ТзОВ "Еко Баланс Золочів":
– Це дуже корисна акція, яку організувало «Об‘єднання Самопоміч». Ми маємо робити все для того, щоб наші ліси, річки були чистими, щоб ми пишались красою рідного краю. Буду дуже радий, коли нашу ініціативу підхоплять інші жителі району. Хай, навіть, буде прибрано маленький клаптик, але це буде великий подарунок нашій природі.
Василь ГАВРИШКІВ, золочів'янин:
– Я сьогодні з дітьми тут. Людину потрібно виховувати з дитинства. Сьогоднішній захід носить саме такий виховний характер. Діти мають розуміти, наскільки важливим є для нас питання чистоти лісів, річок, навколишнього середовища. Хочу, щоб вони зростали свідомими, такими, що поважатимуть свій край, природу рідного краю, любитимуть Україну і пишатимуться нею.
Ольга ПЕРВУХІНА, золочів‘янка:
– Якщо буде чистим довкілля, – нація буде мати майбутнє. Ми будемо мати чисті ліси, свіже повітря, наші діти зростатимуть здоровими і щасливими. На перший погляд ці люди, які сьогодні тут, долучились до невеличкої справи.
Проте насправді нас дуже багато. Звісно, для того, щоб люди не ходили і не збирали сміття по лісу, потрібно змалечку в дітей виховувати бережливе ставлення до природи. Треба навчити дітей розуміння того, що природа – наш партнер по життю і її потрібно поважати. Сьогодні ми отримали заряд гарного настрою, бадьорості. Ця акція для мене була спонтанною, але я дуже задоволена від такої можливості. Бережіть природу, адже природа це те, де ми живемо, чим дихаємо. Це – наше майбутнє.
Йосип БАРАБАШ, підприємець:
– Сьогодні я тут усією сім‘єю. Стараюсь виховувати своїх дітей у любові до рідного краю. Сьогоднішня акція дає таку можливість  не на словах. Мої донька та сини добре попрацювали і посмакували ожини. Найзавзятішим з нас звісно був наймолодший Юрчик. Дякую Оресту Крутнику, який зініціював акцію. Ми не лише попрацювали, а й відпочили у гарному товаристві та посмакували смачним кулішем, який приготував Богдан Томків.
  Долучився до акції і міський голова Золочева Ігор ГРИНЬКІВ:
– Цього року фантастичний урожай ожини. Я з дітьми приїхав сюди збирати ожину. Але збирати ягоди з-поміж сміття не добре. Через те вирішили насамперед прибрати ліс. Сьогодні дуже багато активістів долучилось до прибирання лісу. Акція, окрім практичного мала ще й просвітницький характер. Учениці Сасівського НВК Олександра Розвадовська та Христина Вавриків разом із своєю наставницею Іриною Гирило-Пилявкою підготували літературну частину заходу. Дівчата декламували поезію Ліни Костенко, Богдана-Ігоря Антонича. Власну поезію читала місцева поетеса та громадська діячка Оксана Невідома.



Леся ГОРГОТА
Фото автора
Ctrl
Enter
Помітили помИлку
Виділіть текст і натисніть Ctrl+Enter
Коментувати (0)
Інформація
Відвідувачі, що знаходяться в групі Гости, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.