Новини Золочівщини
11:38, 27 червня 2015
1000
0

Маємо зберегти дитячі садочки

Маємо зберегти  дитячі садочки
nus
Фото: НУС
У вівторок, 23 червня, відбулось засідання виконавчого комітету Золочівської міської ради, де обговорювалось питання роботи дитячих дошкільних установ у місті Золочеві. З цього приводу розмовляємо із міським головою Золочева Ігорем ГРИНЬКІВИМ:
– У рік «виживання» непросто всім, але особливої уваги потребують наймолодші. А  ситуація із фінансуванням дитячих дошкільних установ Золочева не найкраща.
– Відповідно до бюджетного кодексу цьогоріч дитячі установи фінансуються із районного бюджету.  На 2015 рік Золочівська районна рада виділила нам субвенцію на утримання дитячих дошкільних установ міста. Вже тоді цих коштів було недостатньо і до потреби нам не було додано із районного бюджету 931 тис. грн. Законом визначено обов‘язкову виплату індексації грошових надходжень працівників і люди цього потребують. Станом на сьогодні нам до потреби не вистачає близько 2 млн. грн. Попередньо мною було проведено нараду із завідувачами дошкільних установ. Також скерував лист на ім‘я голови Золочівської райдержадміністрації та районної ради  із проханням виділити необхідні кошти із районного бюджету. Позиція Золочівської районної ради така, щоб ми фінансували дошкільні установи в межах тих коштів, котрі вони виділили станом на даний час. А це значить не виплачувати матеріальні допомоги, премії, переходити на скорочення робочого дня тощо. Тобто від нас вимагають втиснутись у ці кошти, які виділено. Однак, навіть провівши певні заходи з економії, коштів нам не буде вистачати.
– Як ставляться працівники дитячих садочків до такої «економії»? І чи немає загрози закриття дошкільних установ?
– Я дякую працівникам дошкілля за розуміння цієї ситуації. Адже вони написали заяви на відпустки без збереження заробітної плати. Цей крок диктований тим, що коштів не вистачає. Мені дуже прикро констатувати такі факти. Також напрацювали й інші засоби економії коштів. Зокрема, скоротили штатні одиниці водіїв, помічників вихователів перевели із дев'ятигодинного робочого дня на восьмигодинний. Ми маємо вберегти дитячі садочки від закриття. Я розумію, що сьогодні працівники отримують не дуже високу заробітну плату за свою роботу. А ми всі сьогодні: і влада, і батьки хочемо, щоб вони з великою турботою і любов‘ю ставились до наших дітей. Для мене це дуже важкі рішення, бо хочеться, щоб діти отримували необхідну увагу, всесторонньо розвивались. Також турбує питання щодо харчування діток. Батьківська плата сьогодні становить 10 грн. в день. Маємо багато пільгових категорій дітей, ціни зростають. Доводиться домовлятись із підприємцями, щоб не піднімали ціну на продукти харчування. Дякую, що розуміють ситуацію і йдуть нам назустріч. Нам рекомендовано збільшити розмір батьківської плати. Ми ж розуміємо, що є батьки, котрим і ці кошти заплатити не завжди можливо. Прагнемо стримати ріст розміру батьківської плати. Принаймні в цьому році ми залишимо її на рівні 10 грн.  
– Який порядок роботи дитсадків впродовж літніх місяців?
– З 6 липня до 31 серпня дитячі садочки не працюватимуть, окрім ДНЗ №3 «Сонечко», де буде створено ще одну додаткову групу для тих діток, чиї батьки працюють і не мають можливості ними опікуватись впродовж дня. Я хочу звернутись до батьків із проханням з розумінням поставитись до ситуації. Якщо у вас є можливість залишити дитину з бабусею чи іншими родичами, то хай би дитина побула певний час під наглядом рідних. Адже всіх діток ДНЗ №3 не зможе прийняти на літній період.
–  Сподіваємось, що міська влада зуміє вишукати необхідні кошти, здійснити максимальні заходи економії, але все ж збереже мережу діючих дошкільних установ міста.
– Дбаючи про здорову націю, про всесторонній розвиток дітей, розумію, що маємо зберегти всі дитячі установи міста, як би нам не було важко. Через це я пропонуватиму депутатам Золочівської міської ради виділити частину коштів із міського бюджету для того, щоб допомогти дошкіллю вижити у 2015 році. Яка це буде сума говоритимемо пізніше. Буду ще раз просити Золочівську районну раду дати нам кошти, адже це логічно випливає зі змісту Закону і вони повинні забезпечити коштами. Сподіваємось на їхнє розуміння.
Попри всі перипетії намагаємось збільшити кількість дітей, охоплених дитсадками. Тому ми все ж плануємо з 1 вересня у ДНЗ №3 «Сонечко» відкрити четверту групу з метою охопити більшу кількість дітей, бо черги збільшуються і в цьому є потреба.
Впродовж трьох років ми проводимо ремонт приміщення ДНЗ № 3, вже придбано меблі та інвентар. Залишилось вирішити питання заробітної плати.
Оксана КРАВЧУК, завідувач ДНЗ №3 «Сонечко» звертається до батьків, чиї діти будуть відвідувати дитсадок у липні-серпні:
– З 6 липня у нашому ДНЗ № 3 « Сонечко» буде працювати додаткова група для діток із Золочева, чиї батьки працюють і не мають можливості ними опікуватись. У нашому садочку створено усі необхідні умови, проведено попередньо деякі ремонтні роботи, заміну труб, благоустрій території тощо. Діткам має бути комфортно та безпечно і це наша дошкільна установа забезпечить.
Ctrl
Enter
Помітили помИлку
Виділіть текст і натисніть Ctrl+Enter
Коментувати (0)
Інформація
Відвідувачі, що знаходяться в групі Гости, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.