Новини Золочівщини
18:43, 04 червня 2015
1515
0

Золочів'яни вітали своє місто

Золочів'яни вітали своє місто
Gazeta
Фото: НУС
Недільний ранок, 31 травня, вітав золочів‘ян сонячними променями та посмішками дітвори, що висипалась веселими зграйками із храмів. Золочів відзначав день народження. У такі дні кожен з нас відчуває себе частиною великої родини. Це свято об’єднує усіх, кому дороге місто: його вулиці, будівлі, сквери, парки і храми, його минуле і сьогодення.
Усі досягнення, якими багате наше місто, складаються з щоденної праці, знань і талантів його жителів. Тож і показати золочів‘яни мали що!
Цьогорічне свято відзначали із думкою про тих, хто захищає Україну, з вдячністю кожному воїну, котрий у складний для України час взяв до рук зброю і став на захист держави.
Урочистості з нагоди відзначення Дня міста відкривав міський голова Ігор Гриньків:
– Дорога золочівська громадо! Дорогі наші гості! Золочів сьогодні святкує день свого народження. Древньому Золочеву скоро виповниться 600 років. Звичайно була дискусія: відзначати День міста чи не відзначати. Переконаний, що  відзначити потрібно. Це день, котрий об‘єднує усю нашу міську громаду, це день тих людей, котрі люблять наше місто, це день тих людей, котрі крок за кроком роблять це місто кращим. Звичайно, сьогоднішні наші заходи є із думками про тих патріотів, котрі зі зброєю у руках боронять наші східні кордони. Від нас усіх їм щирий уклін і подяка. Насамперед, хочу подякувати військовослужбовцям нашого Навчального центру Національної гвардії України під командуванням Михайла Кулика. Подякувати військовослужбовцям нашої танкової частини під командуванням Юрія Примаченка, нашого військового госпіталю під командуванням Геннадія Чабарая. Це люди, котрі і на Сході воюють, і тут живуть міським життям, і нам допомагають місто наше робити кращим. Звичайно, у цій війні Україна несе втрати кращих дочок і синів. Пам’ять про них пом‘янемо хвилиною мовчання… День міста співпав із великим  християнським святом, котре в народі ми називаємо Зеленими Святами. Саме в цей час українські родини сходились разом, щоб побажати один одному здоров‘я, достатку. Отже, дозвольте і мені сьогодні привітати вас усіх із Днем нашого міста, із Зеленими Святами, побажати вам міцнющого здоров‘я, достатку, миру, такого бажаного миру нам усім. Нехай Господь береже Вас усіх, береже наше місто і нашу рідну Україну. Слава нашому Золочеву і слава Україні!
Улюблений конкурс дітвори – малюнок на асфальті провели на подвір‘ї  Золочівської ЗОШ № 1. Тішило, що погода сприяла проведенню таких заходів для дітей, увесь день сонце обіймало своїми променями.
Провели конкурс громадська діячка Катерина Тихонова та керівник гуртка образотворчого мистецтва «Палітра» ЦДЮТ Галина Гевко.  
Тему для творчих змагань обрали «Моє місто». Цікаво було всім: і самим дітям, так  і дорослим. На очах перехожих  творились малюнки про наш Золочів,  у зміст яких діти вклали побажання миру та добра. Навіть зовсім маленькі діточки намагались залишити на асфальті свій шедевр. А в той час роботи дітей  прискіпливо оцінювало журі.
Крім гарного настрою та  творчих малюнків на дітвору чекали подарунки від  Золочівської міської ради.
Ледь встиг закінчитись творчий конкурс, на дітвору чекав наступний спортивний конкурс у сквері «Зелений Яр». Тут розпочались перегони на велосипедах, які провела тренер Золочівської ДЮСШ Юлія Вархоляк. А тих, хто дістався фінішу чекали Клоун зі своїм помічником (керівник музично-драматичного гуртка ЦДЮТ Уляна Буртняк та її вихованка Анастасія Лабаз). Тут і загадки, і конкурси, і призи для малечі.
Також цього дня у рамках святкування Дня міста у Золочеві на стадіоні відбувся матч між командами «Сокіл» (Золочів) та «Муроване» (Пустомитівський район). Матч дорослих закінчився із результатом 2:1. Голи забили Денис Данчук і Мар’ян Бей. Юнаки зіграли з рахунком 3:1. Авторами голів стали Володимир Гайковий (2 голи) і Віталій Леськів.
Футбольний матч завершився на романтичній ноті. Гравець «Сокола» Артур Фрейнак освідчився в коханні своїй дівчині Марті Попик та запропонував вийти за нього заміж. Сотня троянд і підтримка футбольних фанатів додали експресії цій хвилюючій миті (на фото внизу).
У перерві між матчами відбувся розіграш футбольних м‘ячів та футболок. А головний приз – плазмовий телевізор «Самсунг» отримав Зеновій Дмитрак.
На подвір’ї Золочівської ЗОШ № 3 провели шахово-шашковий турнір, а  у міському парку грали у волейбол.
Молитвою «Отче наш» у виконанні Теодора Кукурузи.розпочались урочистості. Золочівські співаки та танцюристи цього дня вітали своє місто дзвінкоголосими піснями і запальними танцями.
Завершували відзначення Дня міста столичні гості благодійним концертом на підтримку наших військових: заслужена артистка України Анжела Ярмолюк та народний артист України Фемій Мустафаєв.
У їх виконанні прозвучали класичні твори, твори на слова геніального Тараса Шевченка та сучасні пісні, народжені в окопах. Фемій Мустафаєв першим із своїми студентами вийшов на Майдан, першим із українських співаків вирушив у зону проведення АТО з піснею та підтримкою бійців. «Фемій Мустафаєв – український співак кримсько-татарської душі із шевченківським подихом», – так сказав Дмитро Павличко. Разом з Анжелою Ярмолюк понад 60 концертів вони провели у зоні бойових дій. Каже, виступати перед тими «хто з АТО» і тими «хто в АТО» – це велика різниця. Їхні виступи неодноразово  проходили під обстрілами. Проте не лише з піснею їдуть до військових. Вони їдуть туди, куди не доїжджають волонтери, везуть найнеобхідніше: воду, продукти, цигарки, тепле слово, підтримку. Та найбільше хлопці радіють дискам з піснями.  
– Здавалося б, для чого військовим в окопах диски, адже можливості послухати їх все одно немає, – говорить співачка. – Та потім я зрозуміла, для хлопців ці диски як надія на те, що вони повернуться живими і обов‘язково послухають.
Одразу після Золочева співаки вирушили з благодійним концертом у Білу Церкву. Зібрані під час обох концертів кошти передадуть військовим, котрі захищають Україну під Волновахою.
До сліз зворушливо звучали слова Дмитра Павличка на музику Анжели Ярмолюк у виконанні Фемія Мустафаєва:
«Прощай, моє дівчатко із Майдану,
Я їду на Донбас, йду на війну.
Застану я тебе чи не застану, –
При зброї, наче матір, спом'яну.
Не плач, кохана, я не йду вмирати, –
Обороняти йду життя  твоє.
Дивись на мене, наче моя мати,
Тим поглядом, що куля не проб'є!»
Пісні супроводжувались відеорядом, на якому демонструвались кадри страшної і болючої для всіх нас війни.
«В житті ніколи не буває випадковостей. 31 травня на запрошення мешканців міста Золочів я виступив на святкуванні Дня міста. Щиро зворушений самим заходом, тим як вміють відзначати такі події в Золочеві. Прекрасне європейське місто зі справжнім господарем-мером і щирими, працьовитими людьми, які люблять своє місто. В мене з’явилися гарні друзі, яких я щиро буду радий бачити в Києві і приїжджати до них в Золочів. Слава Україні! Слава місту Золочів!», – написав Фемій Мансурович наступного дня у на своїй сторінці у Фейсбук.
Леся ГОРГОТА
Ірина ДОМАРЕЦЬКА


Ctrl
Enter
Помітили помИлку
Виділіть текст і натисніть Ctrl+Enter
Коментувати (0)
Інформація
Відвідувачі, що знаходяться в групі Гости, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.