Новини Золочівщини
20:01, 16 січня 2015
1479
1

Утікай кутя з покуття, узвар, іди на базар...

Утікай кутя з покуття,  узвар, іди на базар...
Admin
Фото: НУС

18 січня усі віруючі люди дотримуються суворого посту – нічого не їдять. Аж коли зійде вечірня зоря, тоді можна сідати вечеряти. Але й тоді на стіл подаються тільки пісні страви: смажена риба, гречані млинці, вареники з капустою, узвар, кутя… Після святкової вечері домочадці повинні «прогнати» кутю. Це роблять  на дворі, б'ючи палицею в причільний кут хати, примовляючи:

Утікай, кутя, з покуття,

Узвар, іди на базар,

Паляниці, залишайтесь на полиці,

«Дідух» –  на теплий дух,

Щоб кинути кожух.

За переказами, ще запорозькі козаки кутю проганяли на Січі, але в дуже своєрідний спосіб –  зчиняли стрілянину.

Коли на дворі запанує темрява, родина виносить із дому «дідуха» й спалює в садку – «пускає на теплий дух». Ці магічні дії відображають прощання з зимою, закликання весни. Попіл зі згорілого «дідуха» зазвичай розкидають по городу –  на добрий урожай.

Цього дня в церкві святять воду. Причому посуд, призначений для свяченої води, прикрашають квітами, щоб Бог оберігав від різних негараздів. У деяких регіонах України господині замішують на свяченій воді рідке тісто й цим тістом малюють на стінах дому та господарських будівель хрести «від злих сил». Господар дому окроплює свяченою водою всіх, хто є присутнім в оселі, промовляючи: «Дай нам, Боже, і на той рік діждати!». Далі слід окропити господу –  усе, що в домі й навколо дому. Наймолодший син або донька мають свої обов'язки цього дня: мусять узяти три пироги і, йдучи за батьком, надкусити один із пирогів у передпокої, другий –  у коморі, а третій – надворі. За старих часів свяченою водою малювали хрести навіть на хліборобському знарядді, окроплювали худоба.

Після цих магічних дій родина сідає за стіл і з'їдає святкові пироги, дякуючи Богу за те, що вже має, і благаючи про милосердя й надалі. Решту вечері віддають свійським тваринам. Після вечері всі члени сім'ї кладуть використані ложки в одну тарілку (миску). Поверх них слід покласти хліб – на добрий урожай. Якщо зранку чиясь ложка буде знайдена перевернутою, значить, на хазяїна цієї ложки наступного року чекає тяжка хвороба або навіть смерть.

За народними повір'ями, у цей день слід засвітити рано лампу, щоб кури добре неслися, до того ж не можна голосно кликати птицю, щоб злі сусіди не почули й не наврочили. Дівчатам дозволяється в цей вечір ворожити, а дітям — щедрувати. Кожна дитина з ватаги щедрувальників носить із собою оберемок ліщини, щоб на знак подяки господарю вручити гілочку. Господар же має обдаровувати щедрувальників пригорщею вівса, намоченого у воді. У деяких регіонах України хлопці щедрують виключно під вікнами дівчат на порі.  Якщо ж домівку з незаміжньою дівчиною обминули, це натяк на те, що їй ще зарано дівувати, вона ще мала.

Дуже давніх часів сягає вірування, що на це свято тварини говорять людською мовою, але підслуховувати ці розмови в жодному разі не можна, бо за таке Бог покарати може.

Ctrl
Enter
Помітили помИлку
Виділіть текст і натисніть Ctrl+Enter
Коментувати (1)
Інформація
Відвідувачі, що знаходяться в групі Гости, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.