Новини Золочівщини
18:56, 23 листопада 2014
1354
0

Небезпека від тварин

Небезпека від тварин
Admin
Фото: НУС

Аналізуємо дані щодо звернень громадян в Золочівському районі в пастерівський пункт до лікаря-рабіолога за антирабічною допомогою: протягом 2013 року звернулися лише 28 осіб, а станом на 10 листопада цього року звернулись 60 осіб, які отримали укуси від тварин, а саме: від собак – 44 особи, з них: укуси нанесені відомими собаками – 36 осіб (з них укуси нанесені власними собаками – 10 осіб); невідомими собаками – 8 осіб; котами – 9 осіб, з них укуси нанесені відомими котами  – 6 осіб (з них укуси нанесені власними котами – 3 осіб); невідомими – 3 осіб. Також зареєстровано випадки укусів: щуром,  лисицею по 2 випадки, їжаком, білкою, тхором по 1 випадку.

Серед дітей зареєстровано 22 випадки (36,6 %) з укусами тварин, а саме у віковій категорії до 1 року – 1 особа, 1–4 р. – 4 осіб, 5–9 р. – 11 осіб, 10–14 р. – 7 осіб. Найчастіше за допомогою звертаються особи чоловічої статі – 34 особи (56,3 %), а жіночої – 26 осіб (43,3 %). Найбільше укусів було зареєстровано в сільській місцевості  – 48 (80 %), а в міській – 12 (20 %). Протягом 2014 року зареєстровано 2 випадки захворюваності тварин на сказ, а саме: у лисиці та тхора.

Враховуючи значний ріст захворюваності, просимо вас: щоб уникнути зустрічі з вороже налаштованими чотирилапими безхатченками та не стати їх черговою жертвою, не варто ходити темними вулицями, дворами незнайомих районів, через пустирі, промзони та інші безлюдні місця. Подекуди трапляються випадки нападів на людей і домашніх собак, безвідповідальні господарі яких не надто переймаються безпекою оточуючих та вигулюють своїх улюбленців у людних місцях без нашийника та намордника.

Якщо ж вам не вдалося уникнути небажаної зустрічі з чотирилапим нападником, радимо прислухатися до таких порад:

1) якщо собака з’явився на вашому шляху, спробуйте обійти це місце;

2) якщо ж він помітив вас і прямує назустріч, не намагайтеся бігти, щоб не викликати у тварини мисливського інстинкту нападу ззаду і не стати легкою здобиччю; зупиніться, не робіть різких рухів, не кричіть; намагайтеся не показувати страху та хвилювання перед вороже налаштованим собакою;

3) під час прогулянки з дитиною постійно тримайте її в полі зору, аби у випадку несподіваної появи чотирилапих негайно взяти дитину на руки або підійти до неї для виключення нападу;

4) у разі нападу собаки на дитину не намагайтеся тягнути малюка до себе, щоб не завдати йому більших травм. Краще накрити собаку підручними засобами – пальтом, курткою тощо.

 Звісно, не можна сказати, що знання і застосування описаних методів повністю убезпечить вас від собачих зубів. Але, принаймні, зведе вірогідність до мінімуму, і ви зможете вийти із неприємної ситуації з найменшими втратами.

М. М. Сень, завідувач відділення організації

епідеміологічних досліджень

Золочівського міжрайонного відділу лабораторних досліджень

Ctrl
Enter
Помітили помИлку
Виділіть текст і натисніть Ctrl+Enter
Коментувати (0)
Інформація
Відвідувачі, що знаходяться в групі Гости, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.