Львівщина
16:59, 31 грудня 2014
1287
0

Переможемо тоді, коли будемо разом

Переможемо тоді, коли будемо разом
Admin
Фото: НУС

Мало хто з тих, хто прочитає цей матеріал по-справжньому знає, що таке війна. Важко уявити собі суть цього слова, коли сидиш в теплій кімнаті, маєш що їсти і пити, спілкуєшся з сім’єю, друзями. Але є велика кількість справжніх патріотів України, наших земляків зокрема, яких слово «війна» зачепило  безпосередньо. Це мужні, сильні і витривалі воїни – учасники АТО. Постійні обстріли, вибухи мін, снарядів, перебування на холоді, не завжди повноцінне харчування, небезпека пов’язана із втратою здоров’я, або, не дай Боже, життя – ось, що таке війна. І вони, ті, хто захищає Україну, а значить, і кожного з нас, потребують нашої допомоги, допомоги не лише матеріальної, але й моральної, духовної підтримки.

На початку вересня виникла думка організувати групу небайдужих людей з метою допомоги нашим землякам, які беруть участь у бойових діях на Сході України. Досить швидко вдалося зібрати значні кошти, закупити засоби захисту, ліки, військове спорядження, які розподілялися виключно між учасниками АТО, вихідцями з міста Перемишляни. З часом можливості групи волонтерів зросли і, якщо на початку під опікою було п’ять наших земляків, то на сьогоднішній день їх кількість зросла до двадцяти семи. Цього вдалося досягти за рахунок значного розширення волонтерської групи, активної участі великої кількості жителів, як Перемишлян, так і району.

З кінця жовтня волонтерська діяльність активізувалась. За цей час відправлено на Схід України біля 10 тонн продуктів харчування, велика кількість військової амуніції, важливих і потрібних ліків. Від імені наших земляків, захисників України висловлюємо щиру подяку жителям сіл Унів, Брюховичі, Білка, Костинів, Коросно, Лагодів, учням Перемишлянської школи-гімназії, Перемишлянського будинку дитячо-юнацької творчості, мешканцям міста за надану допомогу.  За цей час було зібрано понад 50 тис. грн., 290 євро (100 з яких пожертвувала пані Марія Лужна) та 1840 польських злотих. Важко підрахувати вартість продуктів, військового спорядження, ліків, які поступали до нас на безоплатній основі. Кошти та речі передавали не лише жителі Перемишлянщини, а й наші земляки з діаспори.

11 грудня черговим рейсом відправлено в зону АТО продукти, ліки, військове спорядження, пічки-буржуйки. Вагомий внесок у цю справу зробили мешканці сіл Виписки, Боршів та Ладанці, які не тільки зібрали понад 2 тонни продуктів, але і забезпечили цю поїздку фінансово у сумі 9 тис. 520 грн. Це дало можливість оплатити дизпаливо, закупити інші необхідні речі. Важливим є те, що це все доставлено безпосередньо в руки нашим землякам, хлопцям з Перемишлян (10 осіб), Підгородища, Унева, Коросно, Чуперносова, Севорогів, Білки, Костенева, Виписок, Брюхович, Романова, Боршева.

З кожним днем ряди волонтерської групи стають чисельнішими. До допомоги долучаються як молодь, так і старше покоління. Але варто зазначити, що кожен учень, який передав невеличкий пакунок із парою шкарпеток, теплими рукавичками чи просто написав побажання, вирізав і розмалював оберіг для воїнів АТО – Волонтер. І старенька людина, яка передала хоча б одну баночку ягід чи фруктів, пакет чаю, теплу куртку чи светр є Волонтером. Будь-яка допомога не буде зайвою, тому запрошуємо всіх, хто хоче долучитися, приходити в історико-краєзнавчий музей міста Перемшляни, де щосуботи о 19 год. відбуваються збори волонтерів. Там можна виступити з побажаннями і пропозиціями, вони будуть вислухані та враховані. Слово і думка кожного буде почута.

Волонтерський рух у нашому районі і по країні в цілому став масовим явищем. Саме завдяки волонтерам воїни, які захищають Українську державу, забезпечується багатьма необхідними речами, відчувають потужну підтримку бойового духу, наближають нас до такої очікуваної Перемоги.

Також група підтримує зв'язок з бійцями батальйонів «Донбас» і «Айдар». Протягом листопада в кожен із цих батальйонів двічі доставлено продукти, теплий одяг. 12 грудня наші волонтери відвідали у місті Золочеві бійців батальйону «Донбас», які проходили навчання у школі молодших командирів Національної Гвардії України. На сьогодні вони вже знаходяться на фронті.

Волонтерською групою «Синій камінь» (так тепер називається наша організація) надано допомогу в придбанні  позашляховика «NissanPatrol» для виконання бойових завдань на передовій батальйоном «Айдар». Треба відзначити майстра Юрія Батуру, який безкоштовно підремонтував цей автомобіль.

Козацький отаман Петро Кравець (с. Лагодів) пожертвував машину «Волинянку», яку хлопці під керівництвом братів Звірко довели до бойової готовності. Найближчим часом її транспортують в зону бойових дій. Значний вклад, і не тільки у цій ситуації, зробив підприємець Михайло Гац. Він виділив паливно-мастильні матеріали та акумулятор до вже згаданої «Волинянки».

 Кожен волонтер вносить свою частку у загальну справу допомоги воїнам Українських Збройних Сил, добровольчих батальйонів. Варт відзначити наших  підприємців, які надали значну допомогу: родина Шири, родина Яцків, сім’я Колосовських, Лоїк, Париляк, Галишин та багато інших, що добре орієнтуються в ситуації, яка склалася в нашій державі.

Подарунок

під військову каску

До дня Святого Миколая учні школи-гімназії та вихованці Перемишлянського ЦДЮТ, приготували бійцям солодощі, теплі речі та обереги. Діти дуже старалися і зібрали понад 400 пар шкарпеток, чимало теплих рукавиць та шапок. На обличчях військових появлялася щира усмішка, коли відкривали свої пакунки. Там вони знаходили в шкарпетці шоколадний батончик чи цукерку. Також дуже раділи ангеликам та малюнкам, які діти самостійно виготовили. Такі, здавалося б, дріб’язкові речі дають зрозуміти, що про тебе дбають, і за тебе хвилюються. Нашим бійцям було упаковано 25 поіменних пакунків-подарунків. Більшість з них хлопці отримали просто в руки, інші були привезені додому, оскільки дехто перебуває у відпустці, або переслані «Новою поштою». В кожному подарунку, крім найнеобхіднішого, було покладено лист-послання:

«І ми піднімемось разом з руїни.

А Бог із неба сприятиме нам.

Кожен із Вас – Герой України,

Слава нації – смерть  ворогам.»

 Цікавим є те, що для нашого земляка Івана Дацишина Миколай приніс подарунок саме у військовій касці, яку організували його односельчани з Костенева.

Миколай в домівках військових

Вже в саме свято Миколая волонтери навідались до домівок рідних військовослужбовців. Таких налічувалося близько двадцяти. Скромними подарунками хлопці та дівчата привітали дітей і батьків бійців, які сьогодні на передовій. Радість та здивування від таких відвідин неможливо передати словами. Діти щиро тішились пакунками з цукерками, фруктами та іграшками, розповідали волонтерам віршики, говорили що сумують за своїми татусями, і обіцяли увесь рік бути слухняними. Ідея відвідування сімей була здійснена з метою нагадати рідним, що вони не самотні і завжди можуть розраховувати на увагу та допомогу.

 Воїнам, які зараз на передовій, час від часу хочеться з’їсти щось оригінальне, домашнє. От і вирішили наші славні перемишлянки приготувати на свято Миколая найбільш поширену на наших теренах страву – вареники. Зібралися в кафе «На базарі», наліпили і приготували 25 відерок, а це більше, ніж 2500 штук, вареників. Добавили до цього добра по банці шкварок і… поїхало воно до хлопців. З великим захопленням та хвилюванням бійці АТО смакували домашньою стравою та згадували як їх матері, жінки в неділю чи на свята отаким же варивом годували своїх чоловіків.

Маскувальні сітки

руками школярів

 У пригоді стало також браконьєрське знаряддя – сітки для ловлі риби, вилучені екологами. Ці сітки передали нашим волонтерам для виготовлення маскувальних засобів для зони АТО. Учні 5–9 та 10 класів школи-гімназії активно долучилися до цієї роботи. Зроблену частину доставили на попередню перевірку військовим. Коли будуть враховані всі зауваження, робота продовжиться в інших шкільних закладах району. Просимо керівників шкіл, вчителів, дітей зголошуватися до участі в цій потрібній і важливій справі.

Підтримуймо армію

14 грудня в місті біля пам’ятника Т. Г. Шевченку відбулася акція підтримки військових. На площу привезли «Волинянку» як символ того, що війна  триває і ми можемо допомогти нашим захисникам на Сході. Лунали патріотичні пісні, які додавали оптимістичного настрою присутнім. Учасників акції пригощали трав’яним чаєм, котрий варили на пічці-буржуйці. Серед присутніх був і військовослужбовець Андрій Боднарчук. Він вже кілька тижнів у відпустці, а до цього воював за українську землю біля Дебальцево. Цікавими і хвилюючими були його розповіді про події на війні. Про те, як обстрілюють наших солдатів, про невмілі дії вищих військових чинів, про недостатню підтримку влади та про велику допомогу волонтерів, без якої тепер неможливо обійтися. Під час акції зібрано 1565 гривен і 50 злотих.

Своїх знайдеш усюди …

Волонтери, що везли посилки на Схід мали кілька додаткових подарункових ящиків, і виявилося, що не дарма. Хлопці розповідають, що в зоні АТО зустріли луганчанина на прізвисько «Мокрий». Йому передали один з пакунків. Східняк був приємно здивований, телефонував у Перемишляни, дякував за те, що тут живуть активні та добрі люди. Також наші волонтери зустрілися з жителем Костенева Іваном Дацишиним. На Сході він працює водієм УАЗу і перевозить наших генералів та генералів з російської сторони, які ведуть переговори. Одного разу він віз такого російського генерала і той попросив у нашого земляка: «Дай лінійку». «А ви Крим віддайте?» – хитро і з гумором відповів Іван.

На завершення хочемо додати, що перемишлянська волонтерська група «Синій камінь» продовжує збір коштів, одягу та харчів. Ви можете звертатися в місця збору:

• МЦД (колишній кінотеатр);

• Магазин «Тарас»;

• Історико-краєзнавчий музей м. Перемишляни.

Бійцям АТО потрібні: утеплене ґумове взуття, воскові свічки, теплий одяг, шкарпетки, шапки, рукавиці, зимова форма, медикаменти, стратегічний продукт – Сало, а також квашенина, кава, чай, сигарети, шипшина, калина тощо. Для відправки нашої допомоги потрібні дизпаливо та бензин.

Важко в одній статті висвітлити все, що зроблено і планується зробити. Просимо вибачення в тих, кого не згадали, але насправді до допомоги армії долучилося дуже і дуже багато людей. Більшість з них тихенько роблять цю благородну справу, навіть, не очікуючи на персональну відзнаку чи подяку. Вони просто відчувають свій обов’язок перед тими, хто стоїть на передньому краї боротьби за цілісність і незалежність великої держави з гордою назвою УКРАЇНА! Дякуємо всім!

Нам важко усвідомлювати, що війна триває. Ми твердо віримо, що перемога буде за нами, бо за нами Правда і Бог. Але ми переможемо лише тоді, коли будемо діяти разом. Не будьмо байдужими.

Слава Україні! Героям слава!

 Слава Нації! Смерть ворогам!

Волонтерська група

«Синій камінь»

Ctrl
Enter
Помітили помИлку
Виділіть текст і натисніть Ctrl+Enter
Коментувати (0)
Інформація
Відвідувачі, що знаходяться в групі Гости, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.