ОДПІ
20:17, 08 вересня 2016
484
0

Актуальні питання оподаткування податком на доходи фізичних осіб – на проведеній « гарячій лінії»

Актуальні питання оподаткування податком на доходи фізичних осіб – на     проведеній « гарячій лінії»
Gazeta
Фото: НУС

Під час чергового сеансу телефонної "гарячої лінії” на запитання платників відповідала головний державний інспектор сектору податків і зборів з фізичних осіб Золочівського відділення Буської ОДПІ Недзельська М.С. Пропонуємо відповіді на поставлені запитання.

Чи є об’єктом оподаткування ПДФО сума допомоги по вагітності та пологах?

Відповідно до пп. 165.1.1 п. 165.1 ст. 165 розділу IV Податкового кодексу України до складу загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку не включається сума державної та соціальної матеріальної допомоги, державної допомоги у вигляді адресних виплат та надання соціальних і реабілітаційних послуг відповідно до закону, житлових та інших субсидій або дотацій, компенсацій (включаючи грошові компенсації інвалідам, на дітей-інвалідів при реалізації індивідуальних програм реабілітації інвалідів, суми допомоги по вагітності та пологах).

Який порядок оподаткування ПДФО допомоги на поховання, що виплачується юридичною особою - роботодавцем родичам померлогопрацівника?

 

Відповідно до п.п. «б» п.п. 165.1.22 п. 165.1 ст. 165 розд. IV Податкового кодексу України до складу загального місячного (річного) оподатковуваного доходу не включаються кошти або вартість майна (послуг), що надаються як допомога на поховання платнику податку роботодавцем такого померлого платника податку за його останнім місцем роботи (утому числі перед виходом на пенсію) у розмірі, що не перевищує подвійний розмір суми, визначеної в абзаці першому п.п. 169.4.1 п. 169.4 ст. 169 ПКУ ( у 2016 році – 3860 грн.). Сума перевищення за її наявності остаточно оподатковується під час її нарахування (виплати, надання).

Чи підлягає оподаткуванню ПДФО матеріальна допомога яканадається фізичній особі за рахунок міського бюджету?

Відповідно до п.п. 165.1.1 п. 165.1 ст. 165 розд. IV Податкового кодексу України до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку не включаються такі доходи, як сума державної та соціальної матеріальної допомоги, державної допомоги у вигляді адресних виплат та надання соціальних і реабілітаційних послуг відповідно до закону, житлових та інших субсидій або дотацій, компенсацій (включаючи грошові компенсації інвалідам, на дітей-інвалідів при реалізації індивідуальних програм реабілітації інвалідів, суми допомоги по вагітності та пологах), винагород і страхових виплат, які отримує платник податку з бюджетів та фондів загальнообов’язкового державного соціального страхування та у формі фінансової допомоги інвалідам з Фонду соціального захисту інвалідів згідно із законом.

Матеріальна допомога, що надається фізичним особам за рахунок міського бюджету, не підлягає оподаткуванню податком на доходи фізичних осіб за умови виконання міською радою затвердженої програми соціально-економічного розвитку чи цільової програми з питань діяльності місцевого самоврядування, в якій передбачено надання такої допомоги за рахунок коштів місцевого бюджету (з конкретним визначенням її напрямів, умов надання та кошторисом).

При цьому, орган місцевого самоврядування відображає таку матеріальну допомогу у Податковому розрахунку за формою 1 ДФ під ознакою доходу «128».

 

Як оподатковується спадщина, отримана від члена сім`ї першого ступеня споріднення , яка має податкову адресу на території ВЕЗ «Крим»?

Відповідно до п. 5.3 ст. 5 Закону України від 12.08. 2014 № 1636-VII «Про створення вільної економічної зони «Крим» та про особливості здійснення економічної діяльності на тимчасово окупованій території України» фізичні особи, які мають податкову адресу (місцезнаходження) на території ВЕЗ «Крим», прирівнюються з метою оподаткування до нерезидента.
Оподаткування доходу, отриманого фізичною особою - нерезидентом на території України у вигляді спадщини, здійснюється згідно із нормами ст. 174 Податкового кодексу України.
Відповідно до п.п. 174.2.3 п. 174.2 ст. 174 ПКУ вартість будь-якого об’єкта спадщини (подарунку), що успадковуються спадкоємцем від спадкодавця - нерезидента, оподатковується за ставкою, визначеною п. 167.1 ст. 167 ПКУ.

Згідно з п. 167.1 ст. 167 ПКУ ставка податку становить 18 відс. бази оподаткування щодо доходів, нарахованих (виплачених, наданих) (крім випадків, визначених у пп. 167.2 - 167.5 ст. 167 ПКУ) у тому числі, але не виключно у формі: заробітної плати, інших заохочувальних та компенсаційних виплат або інших виплат і винагород, які нараховуються (виплачуються, надаються) платнику у зв’язку з трудовими відносинами та за цивільно-правовими договорами.

Враховуючи викладене вище, доходи у вигляді спадщини (подарунку), отримані фізичною особою, яка має податкову адресу (місцезнаходження) на території ВЕЗ «Крим» від фізичної особи - резидента, незалежно від ступеня їх споріднення, оподатковується за ставкою 18 відсотків.

Cектор організації роботи

Ctrl
Enter
Помітили помИлку
Виділіть текст і натисніть Ctrl+Enter
Коментувати (0)
Інформація
Відвідувачі, що знаходяться в групі Гости, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.