ОДПІ
10:24, 13 листопада 2015
719
0

Діалог за «круглим столом»

Діалог  за   «круглим столом»
Gazeta
Фото: НУС

 


На початку заходу начальник інспекції Роман Денис ознайомив присутніх з підсумками роботи інспекції в напрямку забезпечення надходжень до бюджету. За його словами, незважаючи на нестабільну економічну ситуацію в країні надходження до бюджетів всіх рівнів зросли. Зокрема, за 10 місяців цього року головним офісом Золочівської ОДПІ забезпечено надходжень до загального фонду Державного бюджету в сумі 36928,5 тис. гривень. До місцевого бюджету Золочівського району зібрано 67884,6тис.грн.., що на 12538,5 тис.грн.більше, ніж за аналогічний період минулого року, та на 9999,3 тис.грн.- від планових призначень. В розрізі основних платежів надійшло: податку на доходи фізичних осіб-38442,1 тис.грн., плати за землю – 11247,6 тис.грн., єдиного податку – 9189,3тис.грн., акцизного податку - 4963,3тис.грн.

Посадовець наголосив, що з початку року змінено нормативи зарахування окремих видів доходів у розрізі бюджетів та порядок адміністрування деяких податків і платежів, зокрема, акцизного податку. Зосередив увагу на особливостях нарахування та сплати акцизного податку з роздрібного продажу підакцизних товарів, правильність відображення даного платежу у податковій звітності .

В ході зустрічі розглянуті оприлюднені ініціативи Міністерства фінансів України та парламентського комітету з питань податкової та митної політики щодо основних напрямків реформування податкової системи. Відповідними проектами законодавчих актів передбачається зменшення навантаження на заробітну плату завдяки зниженню ставок податку на доходи фізичних осіб та єдиного внеску на загальнообов’язкове соціальне страхування, реформування спрощеної системи оподаткування, спрощення адміністрування податків і зборів тощо. Зокрема, модель Мінфіну передбачає, що чотири ключові податки – єдиний внесок, податок на доходи фізичних осіб, податок на додану вартість та податок на прибуток – мають бути встановлені на однаковому рівні 20 відсотків. Реформування торкнеться і єдиного податку, пропонують об’єднання 2 і 3 груп та обмеження максимального об’єму доходів до 2 млн. гривень.

Альтернативна пропозиція, яку презентував Комітет Верховної Ради з питань податкової та митної політики, передбачає знизити ставку податку на прибуток з 18% до 15%, ставку ПДВ – до 15%, по ПДФО - 10% та по ЄСВ - 20%. Щодо спрощеної системи оподаткування, то пропонується збільшення ставок для «єдинщиків» 3 групи ( у 2016 році – 3% + сплата ПДВ, або 6% без ПДВ; у 2017 році - 4% + сплата ПДВ, або 8% без ПДВ, у 2018 році -5% + сплата ПДВ, або 10% без ПДВ), зменшення річного обсягу доходу до 5 млн.грн., та інш.

 

На думку учасників заходу, реформа податкової системи є вкрай важливою в умовах сьогодення та повинна забезпечити, перш за все, податкову стабільність, уникнення подвійного тлумачення норм Податкового кодексу, протиріч та непорозумінь у його застосуванні на практиці. Це з одного боку, полегшить становище платників податків, а з іншого, призведе до можливості чіткого виконання податковими органами своїх контролюючих функцій.

 

На завершення зустрічі учасники отримали відповіді на проблемні запитання, які їх цікавили.

 

ГДІ з питань комунікацій
Ctrl
Enter
Помітили помИлку
Виділіть текст і натисніть Ctrl+Enter
Коментувати (0)
Інформація
Відвідувачі, що знаходяться в групі Гости, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.