Укрaїнa
14:36, 28 січня 2015
1666
0

Єдина і неподільна Україна

Єдина і неподільна Україна
Admin
Фото: НУС

22 січня Україна відзначає День Соборності і Свободи. Це державне свято символізує єдність українських земель.

Саме 22 січня 1919 року, вперше за майже 600 років, було зроблено серйозний крок до об'єднання більшості етнічних українських земель у єдину державу. Щоправда, Західноукраїнська Народна Республіка, до складу УНР увійшла на правах члена федерації. ЗУНР зберегла власну адміністрацію, уряд, парламент, армію, і навіть мала дипломатичні представництва у країнах колишньої Австро-Угорщини, а також у Німеччині та Ватикані.

Однак єдиною Україна тоді пробула недовго: скрутне економічне і військове становище, взаємна недовіра політиків призвели до катастрофи. Вже за кілька місяців після проголошення Возз'єднання більшовики захопили Київ, Східну Галичину окупували поляки, а Закарпаття – Чехословаччина.

Державі тоді не вдалося зберегти цілісність і незалежність, але Акт Злуки став реальним втіленням споконвічної мрії українців про свою незалежну, соборну, національну державу. Він став могутнім виявом волі українців до етнічної й територіальної консолідації, свідченням їх самоідентифікації, становлення політичної нації, що вплинув на подальші національно-політичні процеси в Україні.

І хоча акт об'єднання 1919 року виявився декларативним, ідея соборності продовжувала жити. Через багато десятиліть в цей день 22 січня 1990 року мільйони, тоді ще радянських, українців вишикувалися у живий ланцюг від Києва до Львова, відзначаючи День Соборності…

Цьогорічні заходи до Дня Соборності України відбуваються під загальним гаслом «Єдина і неподільна Україна».

Сьогодні у всіх храмах Львівщини парафіяни різних конфесій звернулись до Господа у спільній Молитві за Україну, за єдність, за мир.

У загальноосвітніх закладах під час відкритого уроку на тему «Єдина і неподільна Україна» наші діти гортатимуть сторінки героїчної історії народу.

Цьогоріч серед учнів молодших класів загальноосвітніх шкіл започатковано конкурс малюнків «Моя Україна», присвячений відзначенню державних свят і пам’ятних подій у області, який завершиться у День Конституції України. Кращі дитячі роботи стануть основою для виготовлення соціальної реклами.

У цей день вшановуємо всіх, хто поклав життя за волю і єдність України.

21 січня 2014 року в околицях села Гнідин Бориспільського району закатували Героя Небесної Сотні Юрія Вербицького. У День Соборності України львів‘яни принесуть квіти до могили Героя України.

Леся Горгота

Ctrl
Enter
Помітили помИлку
Виділіть текст і натисніть Ctrl+Enter
Коментувати (0)
Інформація
Відвідувачі, що знаходяться в групі Гости, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.