Новини Золочівщини
13:32, 23 березня 2018
2489
1

Людей, які засмічують територію міста, потрібно карати

Людей, які засмічують територію міста, потрібно карати
Gazeta
Фото: НУС
До редакції нашого часопису звернулась небайдужа золочів‘янка Ольга СТОЛБІНА, яка показала нам фотографії засміченої території біля районного Народного дому.
Обуренню жінки немає меж, як зрештою і нашому також, адже на фото чітко видно, що за кілька метрів розташовані контейнери для твердих побутових відходів.
– Я вважаю, що в місті відбулись зміни як у культурі поводження населення з побутовими відходами, так у ставленні місцевої влади до чистоти у місті. Ми бачимо скільки зроблено руками золочів‘ян. Скільки у місті проведено громадських толок. Мені особливо прикро таке бачити, бо мої рідні – чоловік, брат, батько – доволі часто беруть участь у таких заходах, бо люблять своє місто і прагнуть, щоб воно мало гарний європейський вигляд. Щонайголовніше, нехтують встановленим порядком, мабуть ті, хто таки не доклав рук до справи благоустрою, – обурююється пані Ольга. – Неабияке обурення викликає й те, що люди безсоромно, безсовісно викидають сміття серед білого дня. Думаю, багато хто був свідком того як люди викидають сміття у недозволених місцях. Це при тому, що нарікати на роботу працівників служб, які займаються вивозом сміття, не можна. Адже вони намагаються робити все необхідне, щоб вчасно прибирати непотріб й надають свої послуги золочів‘янам. То чому ж так? Чому люди продовжують руйнувати здорове природне середовище, забруднюючи усе навколо? Які ж фактори впливають на людську діяльність?! Це просто небажання сплачувати кошти за послуги з вивезення ТПВ, які, до речі, не такі вже й високі? Чи банальна звичка «гадити» там, де живеш, вже стала другою натурою, яку, на жаль, не викорінити? Напевно, варто вживати жорсткіших заходів до порушників, щоб викорінити цю бездумну і ганебну звичку.
Керівник ТзОВ «Золочів Еко Баланс» Богдан БУНДЗ теж не приховує незадоволення під час нашої телефонної розмови:
– Зараз у Золочеві встановлено 220 контейнерів для збору твердих побутових відходів. Справді є місця, де вартує доставити кілька контейнерів. Але таких місць, вважаю, є мізер, порівняно з тим, яку територію охоплено нашою послугою. Прикро, що комусь не вистачає сил донести сміття до контейнера. Нехтування жителями міста елементарними правилами порядку обурює. Так само як обурює те, що кожного року зловмисники підпалюють по кілька наших контейнерів. Ці люди елементарно не думають, що роблять, адже під час горіння тверді побутові відходи виділяють токсичні речовини, які отруюють повітря. Так само як забруднює навколишнє середовище сміття, викинуте у посадці, сквері, лісі.
Керівник Громадського формування «Міська варта» Віталій ПАРШИН повідомив, що зробить все можливе для того, щоб встановити особи зловмисників:
– Можливість позбавлятися відходів цивілізованим шляхом є. От тільки бракує бажання в самих золочів’ян доносити сміття зі своїх осель до цих контейнерів. Простіше викинути за поріг. Депутатами Золочівської міської ради затверджені Правила благоустрою та утримання території, яких має дотримуватись кожен житель нашого міста. Також статтею 152 Кодексу України про адміністративні правопорушення передбачено покарання у вигляді штрафу для громадян. У цій статті зазначено, що на території об’єктів благоустрою міста забороняється вивозити і звалювати у невідведених для цього місцях відходи: траву, гілки, деревину, листя та сміття. Такі стихійні сміттєзвалища, які є у нас по місту є несанкціонованими і несуть загрозу для золочів’ян. Тому найперше варто ставитись до своїх вчинків свідомо. У Золочеві проходять постійно толоки, територія міста прибирається, постійно обкошується трава. Проте завжди знайдеться той, хто захоче викинути сміття у невідповідному місці. «Міська варта» здійснюватиме рейди містом з метою виявлення правопорушників. До нашого громадського формування входять люди різних професій. Після роботи їх залучаємо до патрулювання міста, можемо здійснювати рейди і вночі, і зранку.
Виявивши порушників, будемо фіксувати на фото- чи відеокамеру, а встановивши особу, складатимемо протокол про адміністративне правопорушення. Протокол направляється на виконавчий комітет Золочівської міської ради. Виконкомом буде визначено розмір штрафу. Звісно, громадяни мають право оскаржувати рішення про накладання штрафу. Зараз ми уже дійшли до розуміння того, що просто писати приписи неефективно. Людей, які засмічують територію нашого міста, потрібно карати, щоб наступного разу перш, ніж викинути сміття у невідповідному місці, вони задумувались над своїми вчинками і їх наслідками.

Леся ГОРГОТА
Фото Ольги СТОЛБІНОЇ

Ми вдячні пані Ользі і просимо золочів‘ян не бути байдужими до проявів хуліганства, недбалості, не проходити осторонь, коли хтось викидає сміття у недозволеному місті, чи нищить громадське майно. Фіксуйте ці факти на камери ваших смартфонів, повідомляйте нашу редакцію і ми зробимо цих людей «відомими». Зміни в країні починаються з кожного з нас.
Ctrl
Enter
Помітили помИлку
Виділіть текст і натисніть Ctrl+Enter
Коментувати (1)
Інформація
Відвідувачі, що знаходяться в групі Гости, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.