Новини Золочівщини
14:47, 18 січня 2018
1096
0

То хто господар – той, що малює, чи той, хто реставрує? або ЧИ ДОВГО ЩЕ БУДЕ ОБДЕРТОЮ ВЛАДНА ХАТА?

То хто господар – той, що  малює, чи той, хто реставрує? або ЧИ ДОВГО ЩЕ БУДЕ ОБДЕРТОЮ ВЛАДНА ХАТА?
Gazeta
Фото: НУС
Ось і завершився черговий рік, сповнений непересічних подій та вражень, і як висловився міський голова Золочева у попередньому інтерв‘ю, рік наполегливої праці та чималих здобутків громади нашого міста. І справді впродовж року виконано чимало ремонтних та будівельних робіт. Прокладено чимало тротуарів, доріжок, висаджено алеї, побудовано дитячі та спортивні майданчики, проведено каналізування цілих масивів, заміну пожежних гідрантів… І цей перелік можна продовжувати і продовжувати, якби не одне «але»… Вже котрий рік закінчується, а традиція із «реставрацією» наприкінці року фасаду Золочівської міської ради, започаткована у попередні каденції (чомусь?) не підтримується… Вже восьмий рік стоїть міська рада обдерта-облуплена, в цій обдертості добре проглядається вся кольористика (ну всі тобі барви веселки) «реставраційних робіт», що їх так «ретельно» проводили тоді щороку, і нікому немає до неї діла. То ж чи є в планах Золочівської міської ради реставрувати «власну хату» запитую у архітектора Золочівської міської ради Романа КУШНІРА.
– Планів у міської ради є багато. Спільно із депутатами, громадою міста та громадськими організаціями беремо участь у багатьох конкурсах. Зараз активно працюємо над відновленням та збереженням історичного середовища нашого міста, працюємо над реставрацією та збереженням пам‘яток, виготовляємо паспорти фасадів… Ми всі бачимо, в якому стані фасади наших будинків. А колись це були архітектурні шедеври. Чого тільки вартував фасад тої ж таки ратуші. Проте, ми не можемо ремонтувати фасади, не поремонтувавши дахи. Це, як кажуть, дурного робота. Має бути послідовність у діях, інакше доведеться переробляти. Що стосується будівлі міської ради, то звісно можна було б щороку виділяти кошти на ремонт фасаду і малювати його, в зелений, рожевий, голубий кольори, як це робилось у попередні періоди. Проте чи раціонально це? Зовсім ні. Це історична будівля і до її реставрації потрібно підходити фахово.
– В історичних довідках ця будівля значиться як палацовий комплекс.
– Будівля ратуші – пам‘ятка архітектури місцевого значення (охоронний номер 842-м), палацовий комплекс.  Будівля поставлена на давніх валах у першій половині ХІХ ст., про що свідчать її фундаменти та мурування несучих стін. Будинок на цьому місці позначений на плані уже у 1850 році. На місці колишніх валів на півдні показано сквер з деревами.
Наприкінці ХІХ ст. видрукували поштівку з зображенням цього будинку. Це був двоповерховий дім у стилі класицизму. Тоді тут не було міської ради. Магістрат містився у приміщеннях колишнього монастиря.
На межі ХІХ–ХХ століть Золочівська влада постановила перепланувати будівлю на колишніх валах під міську раду і переробити фасади на французький манер. На початку ХХ ст. будинок змінив свій зовнішній вигляд. Тепер фасади отримали вишукане оздоблення.
З того часу міська рада перебуває в цьому будинку. Були втрачені балюстрада під куполом, ліпне оздоблення фасадів – пілястри, рустування, обрамування вікон.
Лише іконографічний матеріал дає можливість відтворити фасади у первісному вигляді. Тож будівля має важливе історичне, архітектурне і художнє значення для мешканців і гостей міста. Ця будівля не схожа на інші будівлі міста. Цікава історія свідчить про те, що палацовий комплекс мав трохи інший вигляд та був змінений у радянські часи. Балюстрада, форма годинника, фундаменти, товсті стіни, підземні підвали вказують на багатий та вартісний підхід, який використовувався під час будівництва палацового комплексу. Тут довгий час проживали заможні польські панські родини. Досить небагато в історичних довідках описується про цю будівлю. Дивлячись на неї, лише можна уявити, якою вона була у часи свого розквіту.
– А зараз?
– А зараз терміново потрібно проводити ремонтні роботи даху, перекриття, балюстради та балкону. Дах протікає, балкон частково обвалюється, балюстрада похилилась. Сьогодні пам'ятка місцевого значення потребує якнайшвидшого ремонту, оскільки її стан можна назвати надзвичайно аварійним.
– То чого ж ви очікуєте?
– Ми не очікуємо, а системно працюємо у напрямку вирішення цієї проблеми.
Маємо готовий проект проведення реставраційних та відновлювальних робіт з метою збереження цінної пам'ятки архітектури місцевого значення. До основних реставраційних та ремонтних робіт відносяться: заміна даху з відновленням балюстради, реставрація фасаду, ремонт балкону, заміна перекриття між другим поверхом та горищем, реставрація годинника.
За кошти міського бюджету виготовлено проектно-кошторисну документацію. Однак, обмежені фінансові можливості міської ради не дають змоги оплатити реставраційні та відновлювальні роботи будівлі, що і зумовило подати заявку на Конкурс, який проводить Посольський фонд США зі збереження культурної спадщини. У рамках цього проекту плануємо провести  заміну несучих конструкцій даху,  заміну покриття даху з оцинкованої сталі на титанову,  відновлення балюстради, реставрацію фасадів, відтворення історично втраченого балкону, часткову заміну перекриття другого поверху, відновлення механізмів годинника на вежі будівлі, реставрацію оглядової платформи на вежі будівлі.

Розмовляла Леся ГОРГОТА

Ctrl
Enter
Помітили помИлку
Виділіть текст і натисніть Ctrl+Enter
Коментувати (0)
Інформація
Відвідувачі, що знаходяться в групі Гости, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.