Новини Золочівщини
14:10, 18 січня 2018
752
0

"Вістку радісну несемо"

Gazeta
Фото: НУС
Різдво в Україні неможливе без колядників та вертепу. У цей день в кожному домі колядують, адже нова радість стала –  Христос народився! Славіте його! Коли уся родина зібралася за святковим столом, від хати до хати іде вертеп, лунає  веселий гомін коляди.
Перша письмова згадка про вертеп датується 1666 роком. Найбільш поширилися вертепні вистави в другій половині ХVІІІ століття. Вертепники йшли в народ популяризувати українські вистави.
Неодмінний атрибут вертепу – різдвяна зірка. Її вважали символом щастя та радості, адже вона передає новину про народження Ісуса. Почесну місію її нести довіряють хлопчику.
14 січня 2018 року, в Золочівському Народному домі ім. І. Білозіра відбувся районний фестиваль вертепів «Вістку радісну несемо!».
Як розповіла нам  методист драматичного жанру РНД ім. І. Білозора Тетяна Вітка, у святковому дійстві взяли участь аматорські колективи Народних домів сіл Жуків, Якторів, Колтів, Митулин, Городилів, Зозулі, Скварява.
Перед виступом учасники фестивалю пройшлись вулицями нашого міста, зробили святкові світлини біля міської ялинки.
«Ми беремо участь у цих дійствах, щоб сповістити інших про народження Христа. Також ми хочемо, щоб люди приєднувалися і наступного року нас було більше. Якщо нас щороку буде більше, ми тільки зберігатимемо і поширюватимемо традиції наших пращурів», – розповідає один з учасників фестивалю.
Ми чекаємо на вертепне дійство у своїх домівках під час Різдвяних свят, ми чекаємо його на місцях роботи, коли доводиться працювати у свято Різдва, ми чекаємо його на вулицях міст і сіл, тому що саме актори вертепу додають справжнього духу Різдва, який нам завжди потрібний незалежно від віку, погоди чи місця перебування. Нехай добрі пастушки з царями принесуть радісну вістку у ваш дім та наповнять ваші серця щастям та спокоєм!

Оксана КУШНІР
Ctrl
Enter
Помітили помИлку
Виділіть текст і натисніть Ctrl+Enter
Коментувати (0)
Інформація
Відвідувачі, що знаходяться в групі Гости, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.