Новини Золочівщини
12:59, 07 вересня 2017
554
0

Осучаснення пенсії

Осучаснення пенсії
Gazeta
Фото: НУС
Складовою частиною пенсійної реформи є обов'язкове осучаснення пенсій, тобто їх перерахунок відповідно до зростання середньої заробітної плати з якої сплачуються внески (спеціального показника, що використовується при обчисленні пенсій).
Уряд пропонує з 1 жовтня 2017 року перерахувати раніше призначені пенсії із використанням показника середньої заробітної плати на рівні 3 764,40 грн. Цей показник застосовується для обчислення пенсій, що призначаються в 2017 році (середній розмір заробітної плати за 2014, 2015 та 2016 роки).
Зараз розміри пенсій в залежності від року призначення відрізняються більше ніж у 3 рази. Простий приклад: шахтар із страховим стажем понад 46 років. Якщо такому працівнику пенсія була призначена у 2008 році, він отримує 3311,87грн. Якщо ж такий працівник вийшов на пенсію у 2016 році – 8446,21 грн.
Чому це відбувається? Пенсія українців залежить від трьох показників: зарплати працівника, стажу та показника середньої заробітної плати по Україні, який застосовується при обчисленні пенсії. Середня зарплата зростає з кожним роком,  тому пенсії українців повинні «осучаснюватись». Однак останній раз таке «осучаснення» відбулося в 2012-му році, але із застосуванням показника середньої заробітної плати по Україні за 2007 рік (1197,91 грн.). За цей час середня зарплата по Україні, яка застосовується при обчисленні пенсії, зросла до 3764,4 грн., або більше ніж в 3 рази. В результаті 2/3 пенсій навіть не досягають розміру прожиткового мінімуму. Перерахунок пенсій, який пропонує уряд, ліквідує цей дисбаланс.
При перерахунку пенсій пропонується застосовувати відсоток вартості одного року страхового стажу 1,0.
З жовтня 2008 року при перерахунку пенсій законодавство передбачає застосування показника 1,35%. Однак жодного разу цей показник для всіх пенсіонерів в повній мірі не застосовувався. Та головне, що нинішня зміна (тобто зменшення цього показника) жодним чином не погіршує, а навпаки, у більшості випадків покращує умови перегляду пенсій для тих, хто зараз перебуває на заслуженому відпочинку.  Кінцева сума перерахованої пенсії залежить від двох показників – вартості страхового стажу і  показника середньої заробітної плати. Зменшуючи коефіцієнт, уряд одночасно пропонує підвищити розмір середньої заробітної плати, який використовується при обчисленні пенсій. Він буде однаковим для пенсіонерів, яким нараховується пенсія в цьому році і тим, кому вона перераховується (тобто для тих, хто вже перебуває на заслуженому відпочинку).
В результаті пенсії будуть перераховані, тобто підвищені, у близько 5,6 мільйонів українців (всього в Україні 11,9 мільйона пенсіонерів). Частина пенсіонерів після «осучаснення» будуть отримувати вдвічі більше.
Для цього, зокрема, пропонується відновити диференціацію розмірів пенсій залежно від отриманого заробітку та страхового стажу шляхом проведення перерахунків пенсій з 01.10.2017 з використання показника заробітної плати, який використовується для призначення пенсій в 2017 році та дорівнює 3 764 гривні 40 копійок та показника вартості одного року страхового стажу на рівні 1 відсоток.
Також передбачаються перегляд умов перерахунку (індексації) пенсій, що призначені згідно із Законом № 1058, та здійснення щорічного перерахунку пенсій шляхом збільшення показника середньої заробітної плати, з якого обчислена пенсія, на 50% росту зарплати в попередньому році та на 50 % індексу споживчих цін.
Водночас планується замінити механізм відшкодування пільгових пенсій на сплату роботодавцями підвищеної ставки єдиного внеску за працівників, зайнятих на особливо шкідливих та особливо важких роботах за списками № 1 та № 2, на рівні 15 % та 7 % відповідно.
«Відповідно до підготовлених законопроектів будуть впроваджені єдині підходи для обчислення пенсій відповідно до норм Закону № 1058 держслужбовцям, науковцям, посадовим особам місцевого самоврядування, прокурорам, працівникам Національного антикорупційного бюро та Національного агентства з питань запобігання корупції. Ще один вкрай важливий аспект, на переконання Мінсоцполітики,  – це звільнення солідарної системи від невластивих для неї видатків, зокрема, від відшкодування доплати до прожиткового мінімуму, від виплати цільової грошової допомоги на прожиття інвалідам війни та учасникам бойових дій, від відшкодування єдиного внеску за працюючих інвалідів на підприємствах УТОС, УТОГ, від видатків на фінансування пільгових пенсій», – зазначив Микола Шамбір.
Для зменшення демографічного навантаження на солідарну систему пропонується зберегти право виходу на пенсію:
в 60 років – для осіб, котрі матимуть 25 років страхового стажу в 2018 році, який щороку збільшуватиметься на 12 місяців до досягнення 35 років у 2028 році;
в 63 роки – для осіб, котрі матимуть від 15 до 25 років страхового стажу в 2018 році, який щороку збільшуватиметься на 12 місяців до досягнення 35 років в 2028 році;
в 65 років – для осіб, які матимуть15 років страхового стажу, проте не матимуть 16 років (вимога для виходу в 63 роки) в 2019 році та, відповідно, в 2028 році матимуть 15 років, проте не матимуть 25 років (вимога для виходу в 63 роки).
Особам, які не матимуть 15 років страхового стажу, призначатиметься державна соціальна допомога після досягнення 65 років.
Після детального обговорення основних положень внесених Урядом на розгляд Верховної Ради України проектів Законів за № № 6614, 6615, 6616 та 6617, а також із урахуванням пропозицій учасників експертної зустрічі стосовно доцільності проведення роз’яснювальної роботи на місцях щодо змісту вказаних проектів, заступник Міністра соціальної політики Микола Шамбір доручив структурним підрозділам з питань соціального захисту населення проводити зазначену роботу із використанням методичних рекомендацій, які їм будуть надаватися Департаментом пенсійного забезпечення Міністерства соціальної політики України.

І. В. Питльована, начальник управління
Ctrl
Enter
Помітили помИлку
Виділіть текст і натисніть Ctrl+Enter
Коментувати (0)
Інформація
Відвідувачі, що знаходяться в групі Гости, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.