Новини Золочівщини
16:32, 02 червня 2017
537
0

Найсвітліші почуття та безмежна любов до Вітчизни

Найсвітліші почуття  та безмежна любов  до Вітчизни
Gazeta
Фото: НУС
Моя вишиванка – червона калина
Ти символ Вітчизни з прадавніх часів
Моя вишиванка – душа України,
І зірка яскрава для дочок – синів.
24 травня 2017 року у Золочів завітав оберіг казначейської родини – карта «Вишивана моя Україна», до створення якої долучилися казначеї всіх регіонів України.
Як розповів керівник управління Державного кахначейства у Золочівському районі Андрій Буковський, до створення цієї унікальної карти долучилися казначеї всіх регіонів та областей України.
– Золочівські казначеї прийняли з вдячністю цей символ єднання від колег з Перемишлянського району. Дійсно, ця карта створена руками майстрів, котрі присвятили себе не лише казначейській справі, а й мистецтву народної вишивки. Далі її передали казначеям Бродівського району.
Вишивка була розпочата 8 серпня 2016 року в м. Торецьк (колись Дзержинську) Донецької області. Ця акція ініційована головою Державної казначейської служби України Тетяною Слюз приурочена до 25-річчя Незалежності України.
Відтоді казначейський рукотворний оберіг подорожує від однієї області України до іншої. Також, карта побувала на станції вітчизняних наукових дослідників «Академік Вернадський» в Антарктиці,  піднімалася на найвищу вершину України Говерлу, презентувалася героям АТО, студентам, школярам, представникам органів влади, закладів культури й освіти, воїнам Національної гвардії і Збройних Сил України.
«Вишивана моя Україна» – казначейська гордість, рукотворна сторінка історії державної установи, але, водночас, вона – відбиток душі і серця кожного українського краю. У зображених узорах вкладено найсвітліші почуття та безмежна любов до Вітчизни.
У Золочеві вишиту карту України казначеї презентували у стінах Золочівської міської ради, Золочівської райдержадміністрації та у ВСП Золочівський коледж НУ «Львівська політехніка».
Вишиванка на карті розказує про тепло материнських долонь, про міцну українську родину, про батьківську силу, бабусину казку і дідусеву пораду. Кожна ниточка ніби означає слово: червона розкаже про безмежне кохання до своєї землі, чорна жалібно озветься материнською і дівочою сльозою за загиблим у сьогоднішні буремні дні на сході України сином та другом, зелена ниточка розкаже про долю-стежинку, яку прокладає кожна вишивальниця голкою для своєї дитини, жовта проголосить величність сонця, про багатство життя і рясне колосся, яке плекають невтомні хліборобські руки нашого краю.
І вдивляючись в цей оберіг казначейської родини, ми переконані – не важливий колір, а важливе слово, яке символами передали вишивальниці всієї України. Тож в добру путь тобі, «Вишивана моя Україна», на довгий вік, на щастя, на добро.


Леся ГОРГОТА
Фото Володимира ГЛАДКОГО
Ctrl
Enter
Помітили помИлку
Виділіть текст і натисніть Ctrl+Enter
Коментувати (0)
Інформація
Відвідувачі, що знаходяться в групі Гости, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.