Новини Золочівщини
16:09, 21 квітня 2017
807
0

Слово, що дає вам силу, аби йти вперед

Слово, що дає вам силу,  аби йти вперед
Gazeta
Фото: НУС
Величний Київ у Вербну неділю зустрів нас сонячними променями у відблиску церковних бань. Людно було у Патріаршому Соборі Воскресіння Господнього у Неділю В‘їзду Господнього в Єрусалим.  Під час Архиєрейської Божественної Літургії в одне з дванадцяти найбільших свят літургійного року за участю багатолюдної спільноти вірних Церкви з Главою УГКЦ Блаженнійшим Патріархом Святославом (Шевчуком) співслужив  й ігумен Золочівського монастиря Вознесіння Господнього ЧСВВ отець Августин Шоп‘як.
Піднесений церковний спів торкав найглибших струн душі, зворушував…
І ось, настав момент – вділення Таїнства Євхаристії. Особливий момент – це було помітно по втаємничених обличчях дітей, які приступали до Святого Причастя.
У всьому відчувалась присутність Слова, що підносило людські серця у височінь і нагадувало кожному, що у цьому світі тлінне, а що – вічне…
 – У Священному Писанні один із ключових образів, яким Боже Слово відкриває істину, є образ Бога, який приходить: «Наш Господь не є закритим сам у собі, а грядущим; Він є Богом, який рухається, Богом, який приходить до людини. Сьогоднішнє свято Входу Господнього в Єрусалим у собі несе один єдиний зміст і благовіст – «гряде наш Господь». Навіть більше, кожна подія Страсного тижня є також розкриттям істини про прихід Господній до нас, – звернувся до присутніх Глава УГКЦ Блаженнійший Патріарх Святослав.
Розкриваючи євангельські події, Патріарх проводить паралель із сучасним життям:
– За кілька днів ми побачимо, як державні мужі й політики будуть бігати по церквах, жодної Літургії до кінця не вислухаючи, до Причастя не приступивши, аби зробити гарну фотографію і гарно показати себе. А пізніше, тут, в Києві, не вагаючись, вони підпишуть будь-який закон, який буде смертним засудом сімейних цінностей. Вони поклоняться новій атеїстичній ідеології гендеру, називаючи її чомусь «європейськими цінностями». Буквально за кілька днів сила політиканів заповнять наші храми і посвячуватимуть паски, але не завагаються за 30 срібняків продати національну українську ідею, аби показати себе новоявленими месіями, а насправді вони є бешкетниками, які руйнують Українську Державу, виступають проти самих засад суспільного державного буття і називають себе патріотами».
Однак, за словами Блаженнішого Святослава, за кілька днів те саме, можливо, зробимо і ми, прості громадяни України. Адже нині ми освячуємо вербу, а коли перед нами постане життєво важливий вибір, ми не зуміємо нашу віру втілити в наші вчинки. І, можливо, будемо відрікатися від того Господа, якому співаємо сьогодні «осанна».
Особливе звернення Блаженнійшого Патріарха до молоді.
 «Сьогодні Церква запрошує відкрити ентузіазм євангельської молоді! Я сьогодні вітаю вас, дорога молоде, студенти, діти… Вітаю вас, які вбачаєте в Ісусі Христі свого справжнього лідера, а його навчання і Слово сприймаєте як те, що дає вам силу, аби йти вперед», – привітав із християнським днем молоді, що завжди в УГКЦ святкують у Вербну неділю, Глава УГКЦ.
Після Літургії Блаженнійший Патріарх Святослав освятив вербові гілки. Окроплені свяченою водою, вони набувають чудодійної сили, несуть зцілення, здоров‘я та сповіщають усім вірним: «За тиждень – Великдень!».
Під час Богослужіння бачимо кількох золочів‘ян, які з тих чи інших причин перебувають в столиці і з благоговінням святкують Вербну неділю, так як і щороку… Серед них і міський голова Золочева Ігор Гриньків.
Після Літургії отець-ігумен Августин та міський голова Ігор Гриньків зустрілись і Блаженнійшим Патріархом Святославом, щоб погодити дату проведення Заходу християнської єдності у Золочеві, який проходитиме у 2018 році в знак пам‘яті та шани отцю Маркіяну Шашкевичу. Блаженнійших Патріарх висловив зацікавлення подією. Під час розмови було домовлено про подальші спілкування щодо погодження всіх ключових моментів.


Леся ГОРГОТА
Фото автора
Ctrl
Enter
Помітили помИлку
Виділіть текст і натисніть Ctrl+Enter
Коментувати (0)
Інформація
Відвідувачі, що знаходяться в групі Гости, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.