Новини Золочівщини
13:34, 24 лютого 2017
866
0

Від мами до дитини передати традиції

Від мами до дитини передати традиції
Gazeta
Фото: НУС
Зима з Літом зустрічаються,
Зима з Літом сперечаються.
Кому йти, кому вертатися,
Кожен хоче з них зостатися.
Стрітення… Стрітення…
Стрітення в нашому краї, як і по всій Україні – не лише церковне свято. У цей день, за народним повір’ям, зима зустрічається з весною. З давніх-давен Стрітення чекали з особливим нетерпінням і урочисто відзначали. Погода в цей день могла вказати: чи буде добрий урожай, рання або ж пізня весна. У церквах цього дня освячують свічки і воду. Такі свічки називають стрітенськими, або у інших звичаях «громичними», бо їх ставили перед образами під час грози, щоб захистити людей і худобу від блискавки. Їх дбайливо берегли протягом року і часто використовували як лікувальний, протизлодушний чи заспокійливий засіб. Від «громичної» свічки і саме свято Стрітення називалось колись ще й «Громиця».
Часто такі традиції нашого народу та нашого краю забуваються, відмирають. Адже в такому потоці  інформації, в якому перебуває пересічна людина нашого часу, традиції не мають такого значення, як для селян, що працювали коло землі. Дуже важливо, на даний час, зберігати та підтримувати знання наших предків, вони дають можливість не лише зрозуміти, як жили наші попередники, але й збагнути природу самих українців.
Дошкільний навчальний заклад  № 7 «Веселка» м. Золочева, під керівництвом Н. М. Грицини робить все, щоб дати нашим маленьким діткам відчути себе українцями. У пʼятницю, 17 лютого, у старшій групі № 1 «Братчики» вихователь О. Гайдар, з допомогою методиста Г. Лабаз  провели свято «Стрітення». Дітки розказували про Стрітення, про зустріч Весни та Зими, співали пісні, закликаючи Весну, танцювали гопака, виконуючи складні фігури. Дуже вдало музичний керівник Е. Леськів. використала музичний супровід, де був присутній і народний фольклор, і сучасні мотиви. Працівник ДНЗ О. Савчук допомогла використати візуальну презентацію під час свята. Необхідно відзначити, гарними і яскравими костюмами свята у дитсадку забезпечує І. Лабаз, мама одного з виступаючих на святі.
Саме такі свята запам’ятовуються дітям. І коли вони будуть мати своїх дітей, тоді з потаємних кімнат своєї памʼяті дістануть стару, як світ, казку, де головними героями будуть старенька бабця Зима і молода красуня Весна, що під супровід чарівної музики передзвону будуть боротися за кожен день. І вже тоді для них – дорослих, це буде не казка, а просте і зрозуміле пояснення для дітей того, що відбувається навколо. Це те, що передається від мами до дитини, і так з покоління до покоління.


Оксана КУШНІР
Фото автора
Ctrl
Enter
Помітили помИлку
Виділіть текст і натисніть Ctrl+Enter
Коментувати (0)
Інформація
Відвідувачі, що знаходяться в групі Гости, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.