Новини Золочівщини, Культура
08:51, 24 жовтня 2016
1107
0

ФЕСТИВАЛЬ ПОСТАНСЬКОЇ ТА СТРІЛЕЦЬКОЇ ПІСНІ

ФЕСТИВАЛЬ ПОСТАНСЬКОЇ ТА СТРІЛЕЦЬКОЇ ПІСНІ
Gazeta
Фото: НУС
14 жовтня, у свято Покрови Пресвятої Богородиці, День українського козацтва і УПА та День захисника України у селі Вороняки відбувся фестиваль повстанської та стрілецької пісні.
Організація фестивалю відбувалась завдяки спільній, узгодженій позиції оргкомітету сіл-сусідів Вороняк, Ремезівців та Шпиколос у складі о. Михайла, о. Андрія та о. Романа, за допомогою керівників народних домів, громадських активістів та спонсорів. 
Урочистості розпочались з Богослужіння у храмі св. Жінок Мироносиць.
Сам же фестиваль розпочався вступним словом отця Михайла Смолінського. Святкову громаду вітали сільський голова Вороняк Богдан Кмиць та міський голова Золочева Ігор Гриньків.
Згадували тих односельчан, які були організаторами боротьби, які загинули від рук НКВД, членів ОУН УПА Івана Боднара, Григорія Лилика, Павла Бабоїда, Михайла Солтівського, Павла Попадюка, Ярослава Нікельського, Ярослава Біловуса, Івана Рудого, Зеновія Дорощака, Ганну Бабоїд, Михайла Миськевича, Ярославу Мединську, Іванну Ратушну. Згадували
і вивезених у Сибір на 10 років каторги: «Таких багато в нашій Україні. Вічна пам'ять тим, хто боровся і поліг за волю України. Слава тим, хто мучився у тюрмах гестапо, НКВД, концтаборах, Сибірах. Схилімо голову перед світлою пам‘яттю Небесної Сотні та воїнів АТО, які віддали своє життя за Україну, за її май- бутнє…». Вшанували їх пам'ять хвилиною мовчання, а також поклали квіти до символічної могили «Борцям за волю України».
Пісня «Небесна сотня» у виконанні народного хору «Благовіст» с. Вороняки під керівництвом Зеновія Дмитрака додала святу суворої врочистості. Естафету підхопили аматорські
народні та церковні хори с. Підгір’я та с. Ремезівці.
Учні Вороняцької ЗОШ І-ІІІ ст. під керівництвом Галини Молєвої показали захоплюючий фрагмент із життя воїнів УПА.
Кульмінацією свята став виступ колективу «Хлопці лісовії» с. Шпиколоси. Вони заявилися на сцену в незвичний спосіб, проїхавшись на фірі, запряженій парою коней, під вистріли рушниці і з повстанською піснею. «Ой летіли гуси», «В неділю з полудня», «Ой хлопці молодці», «Не плачте, не журіться» глядачі супроводжували гучними оплесками.
Завершився концерт спільною молитвою усіх учасників «Боже великий, єдиний» у виконанні народного хору «Благовіст».
Продовжилось свято запальними танцями та частуванням смачним кулішем.
Ірина ДОМАРЕЦЬКА
Фото Людмили ГУРИ

ФЕСТИВАЛЬ ПОСТАНСЬКОЇ ТА СТРІЛЕЦЬКОЇ ПІСНІ

 

ФЕСТИВАЛЬ ПОСТАНСЬКОЇ ТА СТРІЛЕЦЬКОЇ ПІСНІ

 

ФЕСТИВАЛЬ ПОСТАНСЬКОЇ ТА СТРІЛЕЦЬКОЇ ПІСНІ

 



Ctrl
Enter
Помітили помИлку
Виділіть текст і натисніть Ctrl+Enter
Коментувати (0)
Інформація
Відвідувачі, що знаходяться в групі Гости, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.