Новини Золочівщини
15:33, 11 серпня 2016
982
0

Сила землі, котра надихала поета

Сила землі, котра надихала поета
Gazeta
Фото: НУС
Благословенна земля, що народила Маркіяна Шашкевича, духовного просвітителя і натхненника національного пробудження Галичини. Коли появився Шашкевич, Західна Україна перебувала у стані повної економічної та культурно-освітньої руїни. Не було шкіл, освіти, свідомого міщанства та ще й діяло москвофільство, яке поширювало тупість серед народу. Тодішні українці Західної України жили в безпросвітній темряві. Для розвитку, закріплення і популяризації української мови М. Шашкевич використовував різні методи. Він писав народною мовою проповіді, вітання, відозви, звернення, записував пісні, їздив селами і містами й поширював ідею популяризації мови як фундаменту окремішності нашого народу. Хоча прожив він тільки 32 роки, його спадщина не дуже багата, але має велику цінність.
У 1911 році, у соті роковини від дня народження Маркіяна Шашкевича на Білій горі, що височіє над селом Підлисся, на кошти, що зібрав народ, було встановлено величний пам’ятник у вигляді хреста на масивному гранітному постаменті, як символ прагнення до сонця, правди, освіти, культури.
І лине кожного року серпневого дня народ на Білу гору, щоб приклонити коліна і зачерпнути у землі тієї сили, котра надихала поета.
У неділю, 7 серпня, на Білій горі, що поряд із селом Підлисся відбулася Архієрейська Літургія біля пам’ятника – Хреста Маркіяну Шашкевичу. Розпочалися заходи з Архієрейської Божественної Літургії за участю Преосвященного Владики Кир Володимира (Груца), єпископа-помічника Львівської Архієпархії УГКЦ, продовжились  літературно-мистецьким святом «Світло Маркіяна». Своє мистецтво гостям свята подарували: поет-пісняр Теодор Кукуруза; співачка Маркіянового краю, дипломант Всеукраїнського пісенного фестивалю «Червона рута» Оксана Квас; народна аматорська хорова капела «Боян» РНД м. Броди (кер. Я. Линів); Народний хор «Обрій» НД с. Зимна Вода Пустомитівського району (кер. заслужений діяч мистецтв України М. Дацко); вокальний ансамбль НД с. Ожидів Буського району «Бужаночка» НД с. Бужок Золочівського району (кер. М. Дика); дует «Два крила» м. Львів (кер. В. Волошин); чоловічий вокальний ансамбль РНД м. Кам‘янка-Бузька (кер. С. Клєпчаров); народний аматорський чоловічий гурт «Січ» Золочівського РНД (кер. Р. Стельмахович) та поет Володимир Банах.
І зовсім не потрібно чекати роковин народження чи смерті для того, щоб зійти на Білу гору і вдихнути аромат того повітря, яке колись живило душу поета.


Ірина ДОМАРЕЦЬКА
Фото Марічки Цьомик
Ctrl
Enter
Помітили помИлку
Виділіть текст і натисніть Ctrl+Enter
Коментувати (0)
Інформація
Відвідувачі, що знаходяться в групі Гости, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.