Новини Золочівщини, Діяльність, Укрaїнa
12:11, 08 жовтня 2015
1501
0

Золотий письменник України – у Золочеві

Золотий письменник України – у Золочеві
Gazeta
Фото: НУС

 

У понеділок, 5 жовтня, у Золочівському районному Народному домі на запрошення засновника Центру оздоровлення і духовного розвитку «Гармонія душі» Зіновія Гевка відбулась зустріч із з відомим українським письменником, філософом, публіцистом, видавцем – Мирославом Дочинцем. У 2014 році Мирослав Дочинець отримав Шевченківську премію. Володар відзнаки «Золотий письменник України» за найбільші наклади, лауреат 10 інших премій, в тому числі трьох міжнародних. Мирослав Дочинець неординарна особистість і твори його не прості. В його книгах можна знайти відповіді на життєво важливі питання: як віднайти рівновагу у житті, стати щасливим, успішним, багатим, здоровим. Герої його книг не звичайні люди, а сильні особистості.

– Книги поділяються на ті, яким віриш, на ті, яким не віриш, і на ті, яким довіряєш. Вважаю, що справжні книги це ті, яким довіряєш. Коли є формула довіри, світ стає простішим, – говорить письменник. – В усіх моїх книжках – дух Карпат. Вони – безмежні. Глибинність їх невичерпана. Тут формувалися племена, котрі йшли в Європу. Ми – європейці давно, ще раніше, ніж Європа була створена. І чомусь весь час це обстоюємо на генетичному рівні. Але це не важливо. Важливо, як ми розвиваємося внутрішньо, як ми до цього підіймаємося. Я завжди пишу про людину.
 

 

Кожен роман Мирослава Дочинця – це роман-доля, роман виховання. Кожен герой книжки – це місія служіння.  
– Довго жити  – це  добре,  але  головніше – якість життя:  спосіб мислення,  віднаходження  гармонії  та ритм… Важливо не лише прожити многії літа. А набагато важливіше, щоб ці літа були благими літами. Особлива філософія: кожна  людина – цілий всесвіт і не  можна нарікати на те, що посилає доля. У кожного з нас є триєдина потреба: бути потрібним людям, бути потрібним Богу, і бути потрібним собі. Коли це є, то людина реалізує себе. І виконує свою місію. І ось у книжках – історії, як герої до цього приходять. Хоча у кожного – свій шлях.  Ми приходимо у світ, щоб взяти, осмислити і… віддати, – навчає письменник у своїх творах.
Книги, писані  Мирославом Дочинцем, за його ж  словами,  не діляться  за призначенням для багатих  чи   бідних,  високо  освічених  чи простих хліборобів.  Книги – для  всіх і кожен може пустити у душу, зрозуміти думки героїв  на своє сприйняття.  
Приємно вражена позицією кандидатів у депутати від «Об‘єднання Самопоміч», котрі закупили книги Мирослава Дочинця і вже найближчим часом їх передадуть для сільських бібліотек.

 

Зустріч із письменником справила незабутні враження на золочів‘ян.
Зеновій ГЕВКО:
– Творчість Мирослава Дочинця мені знайома давно. Його твори навчають, надихають, спонукають до позитивних вчинків.  Це дивовижний автор, який знаходить дорогу до серця, душі й розуму українців різних фахів та світоглядів. Його книги вчать як жити у гармонії зі світом, в гармонії з собою, з власною душею. Кажуть, що книжки не роблять життя кращим. Можливо, але такі, як «Вічник» багатьом допомагають вижити. Якби Бог посилав нам більше таких людей, як Вічник, наша бідолашна Україна давно стала б на ноги, і ми були б іншими. Але такі народжуються рідко...
Оксана КРАВЧУК:
– Придбала «Синій зошит. Аркуші днів світящих». Вона, як і попередні книги автора «Вічник», «Світован», «Горянин», є логічним продовженням історії мудрого Діда Ворона. Ще вразило, що ця книга екологічно чиста – папір для неї виготовлено з соломи, золоте тиснення – з бадилля кукурудзи. Однак, найбільше мені припала до душі порад карпатського мудреця «Многії літа, благії літа». Його книги, наче мандрівка в душу людини. Багато мудрості, багато щему та багато щирості. Щоб так писати, треба мати великий талант; щоб так мислити, треба мати добре серце.
Світлана КАРМАЗИН,  директор Золочівської МАН:
– Мирослав Дочинець – культовий сучасний український письменник, якого знають, читають і люблять.
Хочу висловити своє захоплення такими глибокими, філософськими і, водночас, такими легкими у прочитанні творами. Книги цього автора – джерело мудрості десятків століть, порад для душі і тіла. В них  є щось магічне, щось, що спонукає до роздумів, сповнює душу хвилею радості, втіхи.  
В цих книгах можна знайти не лише відповіді на найважливіші питання нашого життя: як віднайти рівновагу у житті, стати щасливим, успішним, здоровим; а й вишукану образність, прекрасну мову, цікаві сюжети.
Враження від зустрічі з М. Дочинцем було настільки приємне й легке, що вже під закінчення виникло бажання чимдуж насолодитися щойно придбаним чтивом.
Іванна МАРЧАК, завідувач Золочівською центральною районною бібліотекою:
– Не часто у Золочів приїжджають такі знані і бажані гості як Мирослав Дочинець. Зустріч із письменником справила незабутнє враження. Приємно, що відтепер і Золочівській районній бібліотеці буде представлено творчість знаного в Україні та світі письменника. Зібрання творів для районної бібліотеки подарував засновник Центру оздоровлення і духовного розвитку «Гармонія душі» Зеновій Гевко, котрий власне і організував зустріч із письменником. Тож запрошуємо читачів до ознайомлення із творчістю Мирослава Дочинця.



P. S. Повне зібрання творів Мирослава Дочинця можна придбати у Мистецькому салоні "Вернісаж".
Ctrl
Enter
Помітили помИлку
Виділіть текст і натисніть Ctrl+Enter
Коментувати (0)
Інформація
Відвідувачі, що знаходяться в групі Гости, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.