Новини Золочівщини
16:56, 23 березня 2015
1257
0

Активні громадяни розпочали діалог

Активні громадяни  розпочали діалог
Gazeta
Фото: НУС
 
У неділю, 15 березня, у читальному залі Золочівської Центральної районної бібліотеки ім. Івана Франка тренери Анастасія Воробйовська та Сергій Феофанов провели тренінг для золочів‘ян «Активні громадяни – розпочнемо діалог». Вправи допомогли пізнати цінності, вчили поважати різні точки зору, вчили обмінюватись досвідом в процесі ведення діалогу, розуміти особливості ведення діалогу в спільноті, вироблення спільного бачення розвитку громади, напрацювали вміння визначати питання соціального розвитку в громаді, яке потребує вирішення. Учасники малювали, вправлялись в акторській грі, розділювали емоції та факти, визначали мету, креслили план міста з його позитивними та негативними місцями. Враженнями від заходу діляться його учасники.
Інна ДЖЕГУР, учасниця тренінгу:
– Метою тренінгу, на думку працівників Золочівської районної  бібліотеки, було зібрати зацікавлених людей, які хочуть впливати безпосередньо на життя міста. Ці люди – не серед кола представницьких, громадських організацій тощо, а серед пересічних мешканців міста.
Було помітно, що серед присутніх активні золочів’яни, які виражають свою позицію на багатьох громадських заходах міста, в т. ч. в соціальних мережах.  Це молодь, студенти, представники від організацій освітнього та культурного спрямування, а також представники місцевих мас-медіа.
Переконалась, що організатори вдало вибрали форму проведення зустрічі у вигляді тренінгу. Вони по-сучасному, по-новому об’єднали ініціативних людей, переконали громаду в тому, що окремі люди також можуть впливати на прийняття рішень, які будуть корисними для життя і процвітання міста Золочева.
Корисно збирати такі ініціативні групи з певною періодичністю. Золочівська ЦРБ ім. Франка завжди рада таким зустрічам.
Катерина ТИХОНОВА, учасниця тренінгу:
– Обмін думками та досвідом – це ті важливі фактори, які допомагають робити впевнені кроки вперед. Коли громада гуртується задля спільної мети і досягає її, застосовуючи вміння, розум та психологічні інструменти, то у такої громади є майбутнє. Активні городяни Золочівщини за щасливе, мирне, впевнене майбутнє. Все у наших руках. Дякуємо тренерам, які дали поштовх зреалізувати десятки наших ідей правильними методами.
Володимир ЮРЦАН, учасник тренінгу:
– Добре, що цей захід відвідали різні люди, кожен з яких має своє бачення в розвитку міста Золочева та району. Хочу додати, що цей тренінг вдало об’єднав людей за допомогою дискусій та завдань. Довів, що в громаді міста є різні особистості, кожна з яких має свою думку і бачення розвитку міста, і треба шукати компроміс.  Я, як людина, якій не байдуже, що робиться у нашому місті, маю певний досвід в реалізації проектів на користь громади. Хочу закцентувати на розумінні місцевої влади проблем пересічних мешканців та їх активності. Пригадую,  як минулого року ми будували дитячий майданчик в нас на вулиці Львівській (селище цукрового заводу). Про цей дитячий майданчик велась розмова добрий десяток років, але справа з місця не рухалась. Невелика кількість нас, батьків, в першу чергу у котрих маленькі дітки, організувались, звернулись до міського голови про виділення коштів. Коштів бракує завше, бо проблем багато. Але справа тут навіть не у коштах. На шляху до своєї мети людина знайде все необхідне. Так і в нашому випадку. Міський голова знайшов того, хто подарував нам обладнання майданчика. Пригадую, як ми разом його монтували, якою радістю були сповнені оченята дітей, котрим вже кортіло лізти на гойдалку. Ми подарували дітям радість і були дуже горді нашою спільною працею. Такі справи гуртують громаду і спонукають до наступних дій.
А наступним нашим спільним проектом буде будівництво універсального спортивного майданчика для підлітків. Я з колегами працював над проектом. Міський голова подав його на конкурс мікропроектів обласної ради. Щоб забезпечити співфінансування громади ми ходили по квартирах, збираючи кошти, які потрібно було покласти на казначейський рахунок, відповідно до умов конкурсу. Не скажу, що все відбувалось гладко, були такі, що нарікали. У кожного своє розуміння потреби. Надіюсь, що все вдасться і цей майданчик буде побудований цього року.
Приємно, що наш міський голова дає можливість нам себе реалізовувати. Йому не бракує ініціативи.
Андрій СТРЕХАЛЮК, організатор:
– На мій погляд тренінг «Активні громадяни – розпочнемо діалог» пройшов дуже вдало. Чесно кажучи, ми не очікували такої кількості учасників (понад 30 людей). Особливо було приємно бачити серед учасників людей різного віку і фаху: старшокласників, працівників освітньої та культурної сфери, волонтерів, і просто активних людей. Основною метою тренінгу було зібрати в одному місці активних золочів'ян (і не тільки золочів'ян) для того, щоб свідомі і активні люди познайомились один з одним і спробували обговорити спільні проблеми та шляхи їх вирішення. Сподіваюсь, цей тренінг дав поштовх до нових ініціатив, громадських та волонтерських проектів та акцій, а головне, стане ще одним рушієм для формування територіальної громади міста Золочева. Особисто мені прикро бачити як люди після Майдану продовжують жити так само пасивно та інертно, як це було до цього. Усі ті, хто хоче змін в Україні повинні зрозуміти, що зміни розпочинаються з нас самих. Дуже сподіваюсь, що цей тренінг сколихне нашу свідомість, допоможе вийти за індивідуальні рамки і спільно діяти на благо міста й України. Якщо після цього тренінгу хоча б одна людина розпочне якийсь соціальний проект (організує прибирання, долучиться до плетіння маскувальних сіток для армії, організує будівництво/відновлення дитячого майданчика тощо) або на цьому тренінгу знайдуться хоча б двоє однодумців, які захочуть робити корисні справи для міста чи країни, то це таки означатиме для нас, що тренінг виявився насправді успішним. Тренінг «Активні громадяни – розпочнемо діалог», розроблений Британською радою, був ініційований представниками громади міста Золочева і відбувся завдяки підтримці Фонду Богдана Гаврилишина. Також окремо хочеться подякувати працівникам Центральної районної бібліотеки ім. Івана Франка, які були дуже відкритими і привітними та охоче допомогли щодо усіх технічних питань.
Такі зустрічі корисні вже тим, що активні золочів‘яни, маючи різне бачення сучасного і майбутнього міста, спробували почути одне одного. А отже, ми можемо виробити спільні компромісні рішення багатьох проблем. Від таких рішень буде значно більше користі, ніж від протистояння, нерозуміння і небажання йти на компроміс.

Ірина ДОМАРЕЦЬКА
Ctrl
Enter
Помітили помИлку
Виділіть текст і натисніть Ctrl+Enter
Коментувати (0)
Інформація
Відвідувачі, що знаходяться в групі Гости, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.