Новини Золочівщини
02:43, 08 листопада 2014
1177
0

Навчімося бути людьми

Навчімося бути людьми
Admin
Фото: НУС

Неподалік села Ясенівці люди влаштували несанкціоноване сміттєве звалище. Почалось усе, як завжди, – спочатку хтось один привіз пакет із сміттям, потім – інший, побачивши, що тут була прикладена рука людини, замість того, щоб прибрати, лише додав ще більше сміття, мотивуючи це тим, що «і так вже повно сміття».

Прикро це визнавати, та несанкціоноване скидання сміття  відбувається,  як правило,  в найбільш  цінних природних куточках – тобто у долинах річок, ярах, або як у цьому випадку – на мальовничих просторах традиційного українського поля,  де багато зелених дерев та кущів.

Проблема сміття в Україні доволі нова. Адже структура  вжитку, а з нею і структура сміття різко і дуже кардинально змінилась всього за останні 15-20 років. Раніше в сільській місцевості не було сміття взагалі, адже все воно було органічного походження і повністю підлягало утилізації або переробці і використанню (наприклад, у формі компостування). Через це в селах взагалі не було полігонів для складування сміття. Тому тепер навколо сіл  і утворюються у великій кількості несанкціоновані звалища. І головна причина – відсутність санкціонованих  в принципі.

Отже, постає питання – хто повинен займатися цією проблемою?  Відповідно до Закону України «Про відходи», за ліквідацію несанкціонованих сміттєзвалищ відповідає місцева влада. А про кого саме йде мова?   Куди дивиться влада?  Хіба нікого не турбує думка про те,  що це «приємне видовище» видно туристам та приїжджим, які збираються відвідати Золочів?  Адже вже при в’їзді, тобто біля села Ясенівці, в людини може скластися погане перше враження про місто і про людей.

Є також інший варіант боротьби з цим звалищем – самі ж люди, винуватці цієї проблеми можуть зібратися і разом прибрати все сміття.

 Зупинити викидання пачок від цигарок і пластикових пляшок практично неможливо. Це питання повинно вирішуватись на рівні свідомості, а не на рівні боротьби з порушеннями.

 Тому давайте задумаємось про нашу поведінку і ті елементи вихованості, що повинні закладатися в кожному з дитинства. Розвинута і культурна країна з високим рівнем життя?  Вступ в Євросоюз? Для початку навчімося бути людьми.

Анна Кусень,

       учениця 11-А класу

Золочівської  ЗОШ №1

Ctrl
Enter
Помітили помИлку
Виділіть текст і натисніть Ctrl+Enter
Коментувати (0)
Інформація
Відвідувачі, що знаходяться в групі Гости, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.