Новини Золочівщини
00:53, 28 жовтня 2014
1731
0

Батьківщині будь вірний до загину

Батьківщині будь вірний до загину
Admin
Фото: НУС

16 жовтня у Золочівській ЗОШ І-ІІІ ст. № 2

ім. М. Шашкевича відбулася урочиста лінійка,

присвячена «72-ій річниці УПА та Дню захисника Вітчизни»

 

Зродились ми великої години

З пожеж війни із полум’я вогнів.

Плекав нас біль по втраті України,

Кормив нас гніт і гнів на ворогів.

Доволі нам руїни і незгоди,

Не сміє брат на брата йти у бій,

Під синьо-жовтим прапором свободи

З’єднаєм весь великий нарід свій.

І ось ідемо в бою життєвому.

Тверді, міцні, незламні, мов граніт,

Бо плач не дав свободи ще нікому,

А хто борець, той здобуває світ.

Велику правду для усіх єдину,

Наш гордий клич народові несе:

Батьківщині будь вірний до загину,

Нам Україна вище понад все!

Не хочемо ні слави, ні заплати,

Заплатою нам розкіш боротьби,

Солодше нам у бою умирати,

Як жити в путах, мов німі раби.

Веде нас в бій борців упавших слава,

Для нас закон найвищий та наказ –

Соборна Українськая Держава,

Вільна, міцна, від Тиси по Кавказ!

 

Такими словами учні школи розпочали урочисту лінійку присвячену 72-ій річниці Української повстанської армії та Дню захисника Вітчизни.

Згідно з указом № 806/2014 Президент України постановив: «Установити в Україні свято – День захисника України, яке відзначати щорічно 14 жовтня». Це свято є направду всенародним святом, бо захисниками Вітчизни є учасники національно-визвольних рухів ХХ століття, учасники Революції гідності, добровольці і військові, волонтери, діти і дорослі – всі ті, хто в різний спосіб наближають перемогу над російськими загарбниками.

Діти та вчителі вітали на урочистій лінійці людей, які захищали Соборність і незалежність України в 20 столітті і продовжують її відстоювати в 21 столітті.

На свято до школи з словами настанови та вітання завітало багато гостей: голова Золочівської районної організації Всеукраїнського братства ОУН-УПА ім. Шугая Ярослав Миколайович Безпалько, його заступник Максим Артемович Мирко, отець Степан Галай із УГКЦ храму Миколая Чарнецького, доброволець батальйону територіальної оборони «Львів»,Владислав Заброцький, майор української армії  Олег Євгенович Бас з побратимами, батьки учнів школи, які воювали в зоні АТО на Сході України, головний спеціаліст відділу освіти Золочівської райдержадміністрації Андрій Володимирович Левкович, виконуючий обов’язки начальника Навчального центру Національної гвардії України, полковник Володимир Григорович Удовиченко. Ми впевнені, що на таких прикладах мають виховуватись покоління і першочергове завдання держави – відновлення могутності українського війська.

Учні 9-х-11-х класів нашої школи, які є достойними нащадками Української повстанської армії і вже мають право називатися захисниками Вітчизни, бо брали активну участь у Революції гідності, які допомагають і підтримують українську армію з початку війни з російськими загарбниками на Сході України, продемонстрували своє вміння марширувати та виконувати стройові пісні. Це чота 9-А кл. імені Степана Бандери, чота 9-Б кл. імені Романа Шухевича, чота 9-В кл. імені Марії Кондратюк, чота 9-Г кл. імені Василя Кука, чота 9-Д кл. імені Григорія Пришляка, чота 10-А кл. імені Євгена Коновальця, чота 10-Б кл. імені Сергія Кульчицького, чота 11-А кл. імені Сергія Нігояна, чота 11-Б кл. імені Михайла Жизнєвського. Та неабияке захоплення викликало те, що розпочинали шкільний парад під командуванням колишнього військового керівника школи Євгена Дмитровича Авескулова, чота учителів школи імені Богуслава Шашкевича.

В цей же день у школі пройшов благодійний ярмарок, який організували учні 5-х-8-х класів. Бажаючі могли придбати пиріжки, тістечка, печиво та інші солодощі, які виготовили своїми руками діти та їх батьки. За допомогою учнів, їх батьків та вчителів було зібрано близько двох тисяч шістсот гривень. За рішенням учнівського самоврядування школи ці кошти будуть передані для солдатів військових частин міста Золочева № 3007 та № 2562, які відправляються в зону дії АТО на Сході України.

Звісно, ми розуміємо, що ця сума – лише невеличка частинка того, що можна було б зробити для тих, хто зараз обороняє незалежність нашої держави, боронить наш мир та спокій, але сподіваємося, що наша допомога не буде марною і що це стане поштовхом для інших небайдужих людей нашого міста.

Сьогодні Україна, і ми з вами, переживаємо найскладніший етап у житті нашої держави. Український народ, об’єднаний в єдину родину, захищає суверенітет, територіальну цілісність, незалежність, недоторканність кордонів нашої держави. Успіх бойової дій наших солдатів залежить саме від нас, від наших особистих патріотичних якостей. Кожен громадянин України має почувати себе надійно і захищено від будь-яких посягань на його життя, права й свободи. Тому ми впевнені, що наші діти заволодіють військовим ремеслом, щоб віддано і щиро готувати себе до захисту нашої Вітчизни.

 

Оксана Смолінська,

соціальний педагог Золочівської ЗОШ І-ІІІ ст. № 2 імені Маркіяна Шашкевича

Ctrl
Enter
Помітили помИлку
Виділіть текст і натисніть Ctrl+Enter
Коментувати (0)
Інформація
Відвідувачі, що знаходяться в групі Гости, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.