Новини Золочівщини
22:19, 24 вересня 2014
1442
0

90-річчя відсвяткували ветерани війни Іван Кориневський та Катерина Янченко

90-річчя відсвяткували ветерани війни   Іван Кориневський та Катерина Янченко
Admin
Фото: НУС

Люди, які пережили війну, зараз дуже боляче сприймають те, що відбувається в нашій державі і як ніхто інший цінують мир. Кожен, хто захищав і захищає Батьківщину, заслуговує найбільшої поваги.

15 вересня свій 90-річний ювілей відсвяткував ветеран війни, учасник бойових дій Іван Мартинович Кориневський, житель села Словіта. Бажали ювіляру міцного здоров‘я, щастя, сімейного затишку, мирного неба та многая літ заступник керівника апарату Золочівської райдержадміністрації Галина Семчишин, голова Золочівської районної організації ветеранів Іван Яворський, його заступник Степан Чеховський та секретар Словітської сільської ради Оксана Лемішка.

Спогадами про війну Іван Мартинович ділиться неохоче, та каже, що те, що відбувається зараз в Україні його дуже тривожить.  «Народився у 1924 році на Хмельниччині, у селі Нефедівці. У 18 років пішов воювати. Дійшов до Берліна…  Війна привела мене у Словіту», – розповідає Іван Мартинович.

Ветеран  за участь у бойових діях нагороджений багатьма орденами і медалями.

А ось про сімейне життя, дітей, онуків та правнуків розмова вдалась. Після війни одружився. З дружиною Марією усиновили тримісячного Михайла. Перша дружина невдовзі померла. Минали роки, серце прагнуло сімейного тепла. Ось і знайшов своє кохання Лесю, сестру першої дружини. Олександра Михайлівна жартує: «Сестра залишила мені чоловіка у спадок». З дружиною Лесею Іван Мартинович відсвяткували золоте весілля. Народили та виховали п‘ятеро дітей. Олександра Михайлівна звання «Мати героїня» отримала ще у 2007 році. Подружжя Кориневських має найбільший у житті скарб – семеро онуків та четверо правнуків Каріну, Камілу, Софію та Віталіка і ще чекають на поповнення родини.

* * *

А 16 вересня свій 90-річний ювілей відсвяткувала жителька Золочева Катерина Дмитрівна Янченко, яка брала участь у боротьбі проти німецьких загарбників та була учасницею партизанського руху.

«Мене покликали у партизанський загін тому, що знала польську мову і могла прочитати карту і орієнтувалась в місцевості», – згадує Катерина Янченко, показуючи свої численні нагороди.

Катерина Дмитрівна народилась в кордонах Польщі у селі Корхів Люблінського воєводства в українській родині. Закінчила 7 класів польської школи. Після війни працювала у Перемишлянах, в банку. З чоловіком Олексієм виховала з двох дітей. У 1962 року сім'я переселилась у Золочів. Працювала економістом на цукровому заводі, у 1985 році вийшла на пенсію.

Зараз Катерина Дмитрівна живе із сином та невісткою. Має четверо онуків та п'ятеро правнуків Оксану, Гордія, Устю, Дзвінку та Данилка.

Ювілярку вітали перший заступник голови Золочівської районної організації ветеранів Олександр Фесюк та члени організації ветеранів.

«Наша українська справа» приєднується до привітань та бажає ювілярам міцного здоров’я та невичерпної життєвої енергії.

Ірина Домарецька

Ctrl
Enter
Помітили помИлку
Виділіть текст і натисніть Ctrl+Enter
Коментувати (0)
Інформація
Відвідувачі, що знаходяться в групі Гости, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.