Львівщина
00:41, 29 вересня 2014
1188
0

Свобода слова творить сучасність

Свобода слова творить сучасність
Admin
Фото: НУС

16 вересня у Львові відбулася акція вшанування пам’яті журналіста Георгія Гонгадзе та усіх його загиблих колег, які боролися за правду.

Журналісти та мешканці Львова зібралися біля пам’ятника Шевченку, попрямувавши звідти із запаленими лампадками до Дерева пам’яті Георгія Гонгадзе та загиблих журналістів України, де разом помолились за колег. Також до імпровізованої стіни пам’яті були прикріплені фотографії журналістів, які загинули.

Нагадаємо, що Георгій Гонгадзе був викрадений 16 вересня 2000 року по дорозі додому. Наступного дня з цього приводу було порушено кримінальну справу, а 2 листопада в лісі під Таращею (70 км за Києвом) було знайдено тіло, в якому родичі впізнали тіло журналіста. 27 лютого 2001 року Генпрокуратура України визнала факт смерті Гонгадзе і порушила справу за статтею «Умисне убивство».

Зникнення Георгія Гонгадзе викликало неабиякий резонанс в Україні та за кордоном: масові акції «Україна без Кучми», суд над керівником департаменту зовнішнього спостереження і кримінальної розвідки МВС генералом Олексієм Пукачем, котрий одразу ж підтвердив свою причетність до вбивства.

У березні 2008 року столичний Апеляційний суд засудив трьох колишніх співробітників Департаменту зовнішнього спостереження і кримінальної розвідки МВС: Валерія Костенка (12 років), Олександра Поповича (12 років), Миколу Протасова (13 років).

29 січня 2013 року Олексій Пукач за вбивство Георгія Гонгадзе був засуджений до довічного ув’язнення.

Тим часом день пам’яті Геогрія Гонгадзе став днем солідарності для усіх українських журналістів. У цей день згадують усіх, хто загинув або постраждав, шукаючи правду.

Цього ж дня у Львівському центрі культури і дозвілля при ЛНУ ім. Івана Франка студенти та викладачі також вшанували пам’ять усіх загиблих журналістів. Особливу увагу приділили постаті Ігоря Костенка – одного із героїв Небесної сотні.

 «Сьогодні я б хотів розповісти про героя Небесної сотні Ігоря Костенка, який працював журналістом в Інтернет-виданні «Спортаналітик». Також Ігор був активним вікіпедистом і написав більше 280 статей, зробив більше 2000 редагувань», – розпочав розмову організатор реквієму Юрій Семашко.

Так як навчався Ігор Костенко на географічному факультеті, до слова був запрошений заступник декана географічного факультету Володимир Романович Монастирський.

 «На засіданні вченої ради ЛНУ ім. І.Франка було прийнято рішення присвоїти ім’я Героя Небесної сотні Ігоря Костенка аудиторію, що раніше була під номер 7. З ініціативи перш за все, напевно, одногрупників Ігоря, викладачів, якнайшвидше вдалось спроектувати меморіальну аудиторію та стенди, присвячені участі студентів у Революції Гідності».    Урочисте відкриття аудиторії  імені героя Небесної сотні Ігоря Костенка відбулося 15 травня 2014 року.

Як вже згадувалось, Ігор був активним вікіпедистом. 10 серпня 2014 року у Лондоні на церемонії закриття щорічної конференції «Вікіманія» співзасновник Вікіпедії Джиммі Вейлз оголосив Ігоря Костенка вікіпедистом року, а 13 серпня вручив цю нагороду рідним Ігоря в Києві на щорічній міжнародній конференції YES. Він став першим українцем, який удостоївся такої нагороди.

Ще за життя Ігор запропонував організувати вікіфлешмоб, суть якого була у тому, аби в один день чи новачки, чи досвідчені дописувачі взялись писати нові статті у Вікіпедії. Ця ідея реалізована лише після смерті Костенка. Вікіфлешмоб відбувся 27 квітня 2014 року і був присвячений його пам’яті. У цей день Вікіпедія поповнилася 900 новими статтями.

 Сподіваюсь, що ця інформація поширюватиметься, адже якщо цього не буде, то наші вигуки «Героям слава!» та «Герої не вмирають!» будуть лише порожнім звуком.

Мар’яна Бойко

Ctrl
Enter
Помітили помИлку
Виділіть текст і натисніть Ctrl+Enter
Коментувати (0)
Інформація
Відвідувачі, що знаходяться в групі Гости, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.