Львівщина
21:05, 18 вересня 2014
1665
0

Краще мати 100 друзів...

Краще мати 100 друзів...
Admin
Фото: НУС

З 29 до 31 серпня делегація  міської ради Перемишлян  побувала у місті Скавіна (Республіка Польща). Між містами  була укладена угода про співпрацю ще у 2008 році. На сьогодні реалізовано десятки успішних українсько-польських проектів. І ось зараз ще один аспект співпраці:  уряд Скавіни  та  бургомістр  Адам Найдер  щиро запросили  друзів  з Перемишлян на одне з найважливіших польських свят – обжинки.

Історія обжинків сягає ще язичницьких  часів. Тоді слов’янські племена дякували богам за земні плоди та просили вищі сили допомогти  пережити у добробуті  холодну пору року. З часом святкування почало переплітатися з християнськими звичаями. Слов’янська вдячність за щедрі дари землі вже линула до Господа – Того, Хто все створив і всім дарує благодать. Далі свято жнив набирало автентичних рис, притаманних певній території, залишаючись при   цьому традицією загальнослов’янською.

У Польщі офіційно на державному рівні обжинки почали святкувати з 1927 року. Багато років поспіль відбуваються урочистості і у гміні  Скавіна.

До складу гміни (ради)  входить 14 сіл. Кожного року обжинкові урочистості відбуваються в іншому селі. Цьогоріч естафету святкування приймало село Копанка.  Дійство розпочалося зі Святої Літургії, де присутні (урядовці, гості,  землероби,  благодійники) спільно в молитві дякували Богу за щедрий урожай. Традиційно на Богослужінні священики освятили   сплетені зі свіжозібраних колосків  вінки – кожен оригінальний і неповторний,  відображає талант майстрів тої чи іншої громади. Після молитви усі присутні урочистою ходою вирушили на спільне святкування, яке супроводжувалося народними піснями і танцями.

Перемишлянський міський голова Олександр Зозуля  в знак поваги також отримав  вінок із колосків від гміни Скавіна  для міста  Перемишлян. У вітальному слові він зазначив, що це свято ще раз доводить, що традиції українського і польського народу є спільними, цінності однаковими, а загальнолюдські  прагнення миру і добра зможуть сприяти у вирішенні складних проблем сьогодення.

Окрім цього, відбулася робоча зустріч Перемишлянського міського голови Олександра Зозулі  з бургомістром міста і гміни Скавіна Адамом Найдером та заступником бургомістра Станіславом Жаком. У ході  зустрічі були  обговорені  питання щодо безкоштовної передачі  медичного автомобіля швидкої допомоги  для міста Перемишляни. Цей реанімобіль облаштований на базі мікроавтобуса «Пежо-боксер» та буде переданий Перемишлянській центральній районній лікарні для обслуговування мешканців нашого міста.

Існує народна мудрість, що краще мати 100 друзів, ніж 100 монет. Кожен з нас у цьому пересвідчився багато  разів! Так є у приватному щоденному житті. 

Співпраця між Перемишлянами  і Скавіною, попри офіційні стосунки, давно переросла в щиру приязнь між багатьма мешканцями наших міст. І ще раз довела цю істину.  

Анна Вотум

Ctrl
Enter
Помітили помИлку
Виділіть текст і натисніть Ctrl+Enter
Коментувати (0)
Інформація
Відвідувачі, що знаходяться в групі Гости, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.