ОДПІ
15:05, 18 квітня 2016
850
0

Про особливості декларування — на ,,гарячій лінії”

Про особливості декларування — на ,,гарячій лінії”
Gazeta
Фото: НУС

В Перемишлянському відділенні Золочівської ОДПІ ГУ ДФС у Львівській області відбувся сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія». На запитання платників щодопорядку декларування доходів громадян, отриманих у 2015 році відповідав заступник начальникаЗолочівської ОДПІ, начальник Перемишлянського відділення Ігор Володимирович Дяків. Пропонуємо вашій увазі відповіді на найбільш актуальні питання.

Чи потрібно декларувати доходи, отримані у вигляді спадщини, що оподатковуються за нульовою ставкою?

 

Фізичні особи – платники податку, що одержали дохід у вигляді спадщини (подарунку), який згідно із Податковим кодексом оподатковується за нульовою ставкою податку, не зобов’язані включати вартість (суму) такої спадщини (подарунку) до складу загального річного оподатковуваного доходу та подавати річну податкову декларацію про майновий стан і доходи, але за умови відсутності інших підстав для подання декларації.

За якоюадресою повинна подавати річну податкову декларацію про майновий стан і доходи та сплатити податок фізична особа, якщо вона прописана в одному місці, адохід отримала в іншому?

 

Платник податків, який відповідно до норм чинного законодавства зобов’язаний (має право) надати річну податкову декларацію про майновий стан і доходи, але на той час проживає не за місцем реєстрації (прописки), а в іншому місці, то він має подати декларацію до контролюючого органу за податковою адресою, тобто за місцем реєстрації згідно з паспортними даними.

 

Впродовж2015 року отримано кошти від кількох роботодавців. Чи потрібно їх декларувати?

Якщо протягом звітного року оподатковувані доходи нараховувалися у формі заробітної плати, інших виплат або винагород від двох або більше податкових агентів і річна сума таких доходів перевищувала 120 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного податкового року, то такі доходи необхідно обов’язково задекларувати. Тобто, у разі перевищення протягом 2015 року загальної річної суми доходів 146160 грн., платник зобов’язаний до 1 травня 2016 року податидекларацію про майновий стан і доходи.

 

Чи має право платник податку на податкову знижку у разі навчання в інтернатурі вищого медичногозакладу?

 

Суми коштів, сплачені платником податку на користь вищих медичних і фармацевтичних закладів освіти для компенсації вартості навчання такого платника податку, іншого члена його сім’ї першого ступеня споріднення, у інтернатурі, при додержанні всіх норм ст.166 Податкового кодексу України, можуть прийматися у розрахунок податкової знижки такого платника податку за звітний рік.

 

 

Чи має право чоловік скористатися податковою знижкою за навчання дружини, якщо вона не працює, аквитанціїоформлені на її ім`я?

 

Для використати права на компенсацію вартості навчання непрацюючого члена сім’ї першого ступеня споріднення (дружини) чоловік може включити до податкової знижки на навчання лише суми коштів, сплата яких фактично підтверджена відповідним розрахунковим документом (квитанції, касові ордери, чеки тощо), в якому зазначено, що платіж за навчання здійснено безпосередньо особою, яка звертається за податковим кредитом.

ГДІ з питань організації роботи

Ctrl
Enter
Помітили помИлку
Виділіть текст і натисніть Ctrl+Enter
Коментувати (0)
Інформація
Відвідувачі, що знаходяться в групі Гости, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.