ОДПІ
18:19, 08 квітня 2015
825
0

Декларування доходів громадян – актуальна тема «гарячої лінії»

Декларування доходів громадян – актуальна тема «гарячої лінії»
Gazeta
Фото: НУС

В Золочівській ОДПІ був проведений сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія». На запитання платників щодо декларування доходів громадян відповідав начальник відділу доходів і зборів з фізичних осіб Олег Романович Сембай. Пропонуємо відповіді на ваші запитання.

 

Протягом 2014 року отримано кошти від кількох роботодавців. Чи потрібно їх декларувати?

 

Якщо протягом звітного року оподатковувані доходи нараховувалися у формі заробітної плати, інших виплат або винагород від двох або більше податкових агентів і річна сума таких доходів перевищувала 120 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного податкового року, то такі доходи необхідно обов’язково задекларувати. Тобто, у разі перевищення протягом 2014 року загальної річної суми доходів 146160 грн., платник зобов’язаний до 1 травня 2015 року подати декларацію про майновий стан і доходи.

 

Чи може батько отримати податкову знижку за навчання сина, якщо студент у минулому році одержав доходи по цивільно-правовому договору?

 

Податкова знижка для фізичних осіб, які не є суб’єктами господарювання, це документально підтверджена сума витрат платника податку у зв’язку з придбанням товарів (робіт, послуг) у резидентів-фізичних або юридичних осіб протягом звітного року, на яку дозволяється зменшити загальний річний оподатковуваний дохід, одержаний у звітному році у вигляді заробітної плати. При цьому, сума нарахованої податкової знижки не може бути більшою за суму доходу платника, одержаного протягом року як заробітна плата, зменшена з урахуванням положень п.164.6 ст.164 Податкового кодексу.

Якщо студент працював та отримував доходи, відмінні від заробітної плати, то батько має право на податкову знижку.

 

 

 

 

 

В які терміни потрібно подати декларацію про доходи при виїзді за кордон на постійне місце проживання?

 

Громадяни України, які виїжджають за кордон на постійне місце проживання, зобов'язані подати до органу фіскальної служби декларацію про майновий стан і доходи не пізніше 60 календарних днів, що передують виїзду.

Контролюючий орган протягом 30 календарних днів після надходження податкової декларації зобов'язаний перевірити визначене податкове зобов'язання, сплату належної суми податку і видати довідку про таку сплату та про відсутність податкових зобов'язань з цього податку, що подається до органів митного контролю під час перетину митного кордону і є підставою для проведення митних процедур.

 

Чи потрібно фізичній особі подавати декларацію, якщо протягом року було отримано доходи у вигляді процентів по депозиту?

Якщо фізична особа протягом звітного податкового року отримувала лише доходи у вигляді процентів на вкладний (депозитний) рахунок, які нараховувалися податковими агентами, незалежно від їх кількості, то у такої особи не виникає обов’язку щодо подання податкової декларації оскільки вказані доходи оподатковуються податковими агентами під час їх нарахування.

 

Як оподатковуються доходи вчителів, які надавали репетиторські послуги?

 

Вчителі та викладачі, які у минулому році надавали репетиторські послуги, проте не були зареєстровані як суб’єкти господарської діяльності, зобов’язані зареєструватися, а також включити суму таких доходів до загального річного оподатковуваного доходу та задекларувати їх шляхом подання до фіскальної служби декларації про майновий стан і доходи. Зробити це слід до 1 травня поточного року за місцем реєстрації декларанта.

Доходи від надання репетиторських послуг оподатковуються у 2015 році за ставкою 15% та/або 20% (у 2014 році - за ставкою 15% та/або 17%), залежно від розміру бази оподаткування (отриманого доходу).

 

ГДІ з питань комунікацій

Ctrl
Enter
Помітили помИлку
Виділіть текст і натисніть Ctrl+Enter
Коментувати (0)
Інформація
Відвідувачі, що знаходяться в групі Гости, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.