ОДПІ
15:59, 22 березня 2016
801
0

Запитували - відповідаємо

Запитували - відповідаємо
Gazeta
Фото: НУС

В Золочівській ОДПІ ГУ ДФС у Львівській областібув проведений сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія». На запитання платників щодо порядку декларування доходів громадян, надання адміністративних послуг, розгляду звернень громадян відповідала начальник відділу реєстрації платників та електронних сервісів Ірина Тадеївна Лазорчик. Пропонуємо відповіді на Ваші запитання.

 

Чи потрібно декларувати доходи від здачі квартири в оренду ?

 

Згідно з п.164.2 ст.164 Податкового кодексу України до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку включаються, зокрема, дохід від надання майна в лізинг, оренду або суборенду (строкове володіння та/або користування), визначений у порядку, встановленому пунктом 170.1 статті 170 цього Кодексу.

Відповідно до п.п.170.1.5 п.170.1 ст.170 ПКУ якщо орендар є фізичною особою, яка не є суб’єктом господарювання, особою, відповідальною за нарахування та сплату (перерахування) податку до бюджету, є платник податку - орендодавець. При цьому такий орендодавець самостійно нараховує та сплачує податок до бюджету протягом 40 календарних днів, після останнього дня звітного (податкового) кварталу. Сума отриманого доходу, сума сплаченого протягом звітного податкового року податку та податкового зобов’язання за результатами року відображаються у річній податковій декларації.

Декларація про майновий стан та доходи за 2015 рік подається фізичною особою до податкової інспекції за місцем проживання (реєстрації згідно з паспортними даними) до 1 травня 2016 року.

Чи можна відправити декларацію про майновий стан і доходи поштою?

 

Подати декларацію про майновий стан і доходи можна у один із наступних способів: особисто платником або уповноваженою на це особою; надіслати поштою з повідомленням про вручення та з описом вкладення; засобами електронного зв'язку в електронній формі з дотриманням умови щодо реєстрації електронного підпису підзвітних осіб у порядку, визначеному законодавством.

При цьомупоштове відправлення слід здійснити не пізніше, ніж за 5 днів до закінчення граничного терміну подання декларації, встановленого статтею 49 Податкового кодексу, а при поданні в електронній формі – не пізніше закінчення останньої години дня, у якому минає такий граничний термін (пункт 49.5 Податкового кодексу).

Для зручності й покращення обслуговування платників податків на офіційному порталі ДФС України розташовано банер «Декларування доходів громадян 2015» в якому є розділ «Декларування on-line» за посиланням: http://sfs.gov.ua/incomedecl, де можна заповнити декларацію в електронному вигляді.

 

Який порядок подання запиту для отримання витягу з реєстру платників ПДВ?

Запит про отримання витягу з реєстру платників ПДВ за формою № 1-ЗВР подається особисто платником ПДВ або уповноваженою на це особою або надсилається поштою до органу ДФС за основним місцем обліку платника податків. Форма такого запиту затверджена наказом Мінфіну України від14.11.2014 р. № 1130 «Про затвердження Положення про реєстрацію платників податку на додану вартість» ( додаток 12).

У запиті зазначаються критерії пошуку відомостей у Реєстрі (індивідуальний податковий номер платника ПДВ або податковий номер платника податків), а також вказується спосіб отримання витягу з Реєстру (поштою або безпосередньо в контролюючому органі).

За запитом платника ПДВ контролюючий орган надає безоплатно протягом двох робочих днів, що настають за днем отримання такого запиту, витяг з Реєстру.

 

Які звернення не підлягають розгляду та вирішенню в органах фіскальної служби?

 

Згідно ст. 8 Закону України від 02.10.1996 року №393/93-ВР «Про звернення громадян» письмове звернення без зазначення місця проживання, не підписане автором (авторами), а також таке, з якого неможливо встановити авторство, визнається анонімним і розгляду не підлягає.

Не розглядаються повторні звернення одним і тим же органом від одного і того ж громадянина з одного і того ж питання, якщо перше вирішено по суті, та звернення осіб, визнаних судом недієздатними.

 

ГДІ з питань організації роботи
Ctrl
Enter
Помітили помИлку
Виділіть текст і натисніть Ctrl+Enter
Коментувати (0)
Інформація
Відвідувачі, що знаходяться в групі Гости, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.