ОДПІ
16:14, 23 вересня 2014
856
0

Золочівська ОДПІ просить оприлюднити наступну інформацію

Золочівська ОДПІ  просить оприлюднити  наступну  інформацію
Admin
Фото: НУС

ВЗолочівській ОДПІ ГУ Міндоходів у Львівській області  відбувся черговий сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія».  З  платниками спілкувався начальник відділу обслуговування платників податків Прокопюк Володимир Вікторович. Пропонуємо відповіді на найбільш актуальні запитання.

 

  - Скажіть будь – ласка, якщо працівник працює неповний робочий день,  чи може він отримувати податкову соціальну пільгу?

 

    Відповідно до п.169.1. ст.169 Податкового кодексу України, платник податку (працівник) має право на зменшення суми загального місячного оподаткованого доходу,  отриманого від одного роботодавця у вигляді заробітної плати (інші прирівняні до неї згідно із законодавством виплати, компенсації та винагороди),  якщо  його розмір не перевищує суми, що дорівнює розміру  місячного прожиткового мінімуму  ( у 2014р. - 1218,00 грн.), діючого для працездатної особи на 1 січня звітного року, помноженого на 1,4 та округленого до найближчих 10 грн.  У 2014 році розмір заробітної плати, що дає право на податкову соціальну пільгу, становить – 1710 грн.

   Отже фізична особа, яка працює неповний робочий день, має право на податкову соціальну пільгу  за умови якщо  розмір її заробітної плати не перевищує граничного розміру для отримання такої пільги.

 

-         Скажіть будь –ласка, чи можу я відповідно до Закону України «Про доступ до публічної інформації» одержати в органах Державної фіскальної служби   інформацію про доходи іншої фізичної особи ?

 

            Відповідно до ст. 11 Закону України «Про інформацію», ст. 10 Закону України «Про доступ до публічної інформації» право доступу до інформації про фізичну особу має лише та особа, якої ця інформація стосується .

Крім цього, відповідно до пп.17.1.9 статті 17 Податкового кодексу України платник податків має право на нерозголошення контролюючим органом (посадовими особами) відомостей про такого платника без його письмової згоди та відомостей, що становлять конфіденційну інформацію, державну, комерційну чи банківську таємницю та стали відомі під час виконання посадовими особами службових обов’язків, крім випадків, коли це прямо передбачено законами.

 

-         Прошу сказати, чи підлягають оподаткуванню військовим збором виплати по лікарняних листках?

 

 Відповідно до абз.3 пп.169.4.1 ст. 169 Податкового кодексу України виплати по листках непрацездатності з метою обкладення податком на доходи фізичних осіб прирівнюються до зарплати. Тому оплата перших п’яти днів тимчасової непрацездатності та допомоги з тимчасової непрацездатності з метою нарахування військового збору прирівнюється до зарплати.

Таким чином, з лікарняних, що нараховані після 03.08.214 року, військовий збір утримується.

 

-  Скажіть будь – ласка, чи передбачена відповідальність до фізичної особи, яка уклала договір про добровільну сплату єдиного соціального внеску та не сплатила суму цього внеску?

 

 Чинним законодавством не передбачено адміністративної відповідальності або застосування штрафних санкцій до фізичної особи, яка уклала договір про добровільну сплату єдиного внеску та не сплатила або несвоєчасно сплатила даний внесок. За порушення умов договору, а саме несплату єдиного внеску, договір про добровільну участь достроково розривається.

 Однак, фізична особа, яка уклала договір про добровільну сплату єдиного внеску, але не сплатила єдиного внеску, втрачає право на отримання допомоги при настанні страхового випадку, який визначений у заключеному договорі. Такій особі в подальшому буде відмовлено в укладанні договору.

 

 - Чи підлягає оподаткуванню військовим збором сума орендної плати, що виплачується суб’єктом господарювання фізичній особі за договором оренди нерухомого майна ?

 

   Оскільки під об’єктом оподаткування військовим збором слід розуміти дохід, який нараховується платнику податків у зв’язку з відносинами трудового найму на підставі укладених трудових договорів (контрактів) та цивільно-правових договорів, сума доходу нарахованого (отриманого, виплаченого) у вигляді орендної плати, що виплачується суб’єктом господарювання за договором оренди нерухомого (рухомого) майна фізичній особі, не є об’єктом оподаткування військовим збором.

Ctrl
Enter
Помітили помИлку
Виділіть текст і натисніть Ctrl+Enter
Коментувати (0)
Інформація
Відвідувачі, що знаходяться в групі Гости, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.