Політика
21:48, 04 серпня 2014
1122
0

Українські санкції торкнуться російських політиків та зірок, які підтримали анексію Криму

Українські санкції торкнуться російських політиків та зірок, які підтримали анексію Криму
Maria
Фото: НУС
Українські санкції торкнуться російських політиків і діячів культури, які підтримали анексію Криму і право на введення російських військ в Україну.

Про це повідомив радник міністра внутрішніх справ Антон Геращенко на брифінгу в Києві у понеділок, 4 серпня.

За його словами, український комітет із введення санкцій стосовно Росії підготував до засідання Кабміну відповідні пропозиції із прізвищами низки відомих росіян.

"Сьогодні відбулося друге засідання комітету з введення санкцій стосовно юридичних і фізичних осіб РФ, які підтримали анексію Криму і тероризм в Україні. На нараді підготовлені пропозиції на п'ятничне засідання Кабміну. Наші санкції повинні бути не менш жорсткими, ніж ті, що ввели країни Євросоюзу, США і Канада... Яке право маємо ми вимагати від Європи введення санкцій, якщо ми самі їх не введемо", - сказав Геращенко.
 
Він пояснив, що під санкції, якщо вони будуть затверджені, потраплять російські політики, зокрема з Ради Федерації, які підтримали анексію Криму і право на введення російських військ в Україну, також планується застосувати санкції у вигляді заборони на в'їзд на територію України стосовно російських діячів науки і мистецтва, які в березні цього року поставили свої підписи на підтримку анексії Криму, пише Уніан.

За словами Геращенка, наразі не відомо, як довго діятимуть ці санкції: рік, два, три, п'ять, оскільки остаточне рішення ще не ухвалене.

Крім того, Геращенко зазначив, що члени комітету запропонують Нацбанку України підсилити контроль за роботою російських банків в Україні в контексті можливого фінансування терористів на Сході, оскільки є інформація, що в Росії лунають заклики робити відповідні благодійні внески.
 
Також, розповів Геращенко, російським банкам буде запропоновано визначитися, щоб їх філіали працювали або на території України, або на території Криму.

Радник Авакова також уточнив, що Нацбанк має право застосувати до філіалів російських банків будь-які заходи, аж до відкликання ліцензій на право роботи.

Крім того, Геращенко пояснив, чому саме зараз ухвалено рішення вводити санкції, зазначивши, що після повалення режиму Віктора Януковича "ми закріпили тональність безпеки, і тепер є час займатися санкціями".
 
При цьому Геращенко не виключив, що Росія у відповідь також може ввести будь-які санкції стосовно України, оскільки вже тривалий час РФ заявляє про заборону поставок з України тих чи інших товарів. "Передбачати божевілля Путіна і його кліки я не в змозі, тому не виключено введення санкцій у відповідь", - сказав Геращенко.

Кажучи про прізвища російських політиків, Геращенко зазначив, що вже порушено низку кримінальних справ стосовно лідера КПРФ Геннадія Зюганова, ЛДПР Володимира Жириновського і міністра оборони РФ Сергія Шойгу. Водночас Геращенко зазначив, що українська сторона повною мірою усвідомлює, що затримати цих осіб на своїй території не вдасться, а якщо Інтерпол, через певні обставини, не оголосить їх у розшук, то Україна звертатиметься до країн Заходу із закликом заборонити цим особам в'їзд на свою територію.

Крім того, вже до наступного засідання Верховної Ради на розгляд депутатів буде подана низка законопроектів, які забезпечать накладення санкцій на усіх осіб, причетних до сепаратизму та тероризму.

Зазначимо, що засідання комітету з питань застосування санкцій відбулося під головуванням міністра юстиції Павла Петренка, міністра внутрішніх справ Арсена Авакова та міністра закордонних справ Павла Клімкіна.

Як повідомлялося раніше, Україна наготувала власні санкції для російських компаній. Фірмам з капіталом РФ невдовзі теж доведеться несолодко.
Ctrl
Enter
Помітили помИлку
Виділіть текст і натисніть Ctrl+Enter
Коментувати (0)
Інформація
Відвідувачі, що знаходяться в групі Гости, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.