Політика
01:57, 16 тра 2014
1016
0

Україна може звернутися за військовою допомогою до окремих країн НАТО, але не до НАТО як організації

Україна може звернутися за військовою допомогою до окремих країн НАТО, але не до НАТО як організації
Admin
Фото: НУС

НАТО вже багато робить для допомоги Україні. Генсек альянсу впевнений, що буде зроблено ще більше.

НАТО як організація не має військової техніки чи засобів розвідки, щоб надати конкретну воєнну допомогу Україні, всім цим володіють країни-члени альянсу, повідомив генеральний секретар НАТО Андерс Фог Расмуссен, відповідаючи на запитання учасників відбулася в Братиславі конференції.

"Дозвольте мені нагадати, що у НАТО немає військової техніки. НАТО як організація не має розвідувальної служби. Ми залежимо від окремих членів альянсу. Таким чином, питання про військовій техніці, засобах розвідки, комунікації та інших має вирішуватися на двосторонній основі між Україною та окремими членами НАТО", - сказав він.

За словами генерального секретаря, Україна направила в Брюссель список прохань про допомогу, і в НАТО на нього позитивно відреагували. Прохання стосуються тих сфер, в яких альянс може надати реальну допомогу.

"Ми вирішили розширити наші партнерські проекти в проведенні військової реформи, модернізації Збройних сил України, нарощувати здатність оперативного взаємодії, в тому числі участь у навчаннях НАТО і т.д. Таким чином, ми вже багато робимо як альянс, і я передбачаю, що будемо робити більше", - зазначив генсек.

Він також нагадав, що існує значна різниця між статусом члена НАТО та положенням партнера, але не члена НАТО, якою є Україна. Стаття 5 Північноатлантичного договору, яка встановлює обов'язки колективної оборони, відноситься тільки до членів НАТО.

Ctrl
Enter
Помітили помИлку
Виділіть текст і натисніть Ctrl+Enter
Коментувати (0)
Інформація
Відвідувачі, що знаходяться в групі Гости, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.