Новини Золочівщини
13:10, 06 березня 2018
765
6

Виплата пенсії: що потрібно знати?

Виплата пенсії: що потрібно знати?
Gazeta
Фото: НУС

Кожен пенсіонер за власним вибором може одержувати пенсію або через поштові відділення, або через банківські установи.

Про дату виплати

Зважаючи на те, до якої категорії пенсіонерів належить людина (скажімо, чи це ветеран війни, чи пенсіонер за віком), відомство встановлює черговість виплати а саме: інваліди війни, учасники бойових дій, члени сімей загиблих військовослужбовців, одержувачі пенсій у зв’язку з втратою годувальника та інваліди, непрацюючі пенсіонери за віком, працюючі пенсіонери. Загалом виплата пенсій в Україні здійснюється з 4 по 25 число кожного місяця.

Зазвичай, виплата пенсій відбувається у чітко встановлені терміни. Внести зміни в цей графік може лише календар. Зверніть увагу: якщо встановлена дата виплати пенсії припадає на святковий або вихідний день, пенсію може бути виплачено достроково, але не раніше ніж за три дні до встановленої дати.

Про банківські переваги

Дедалі більше пенсіонерів отримують пенсію через банки, адже такий спосіб має чимало переваг: гроші можна одержати в будь-який зручний час у будь якому місті України; є можливість накопичити кошти, оскільки залежно від тривалості зберігання їх на поточному рахунку збільшується сума нарахованих відсотків тощо.

В отриманні пенсій через банк є ще один незаперечний плюс. Якщо пенсіонер з якоїсь причини не зміг вчасно одержати виплату через пошту, після 25 числа кошти повертаються в Пенсійний фонд, і отримати їх можна лише наступного місяця. А гроші, які перераховуються пенсіонеру на банківський рахунок, залишаються доступними в будь який момент. Проте, вибираючи банк для виплати пенсії, варто звернути увагу, чи є він у переліку установ, що пройшли відповідний конкурс у Пенсійному фонді України. Важливо, що в будь який час пенсіонер має право відмовитися від послуг одного банку й скористатися послугами іншого.

Про довіреність

У житті буває, що пенсіонер з якоїсь причини, наприклад, за станом здоров’я, не може отримувати пенсію особисто. Тоді він має право уповноважити іншу особу, щоб вона одержувала його пенсію за довіреністю. Щоправда, таку довіреність треба щороку поновлювати. З метою захисту права пенсіонера заяву про виплату пенсії за довіреністю він має подати в орган фонду особисто.

За довіреностями, посвідченими стаціонарними, лікувально-профілактичними закладами, пенсію виплачують один раз, після чого довіреність підлягає переоформленню.

Посвідчити довіреність на виплату пенсії можна в нотаріуса. Якщо в населених пунктах немає ні державних, ні приватних нотаріальних контор, доручення посвідчують уповноважені особи органів місцевого самоврядування.

Ctrl
Enter
Помітили помИлку
Виділіть текст і натисніть Ctrl+Enter
Коментувати (6)
Інформація
Відвідувачі, що знаходяться в групі Гости, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.