Новини Золочівщини, Укрaїнa
12:18, 16 лютого 2018
1238
0

Запобігання продажу алкоголю та тютюну неповнолітнім!

Запобігання продажу алкоголю  та тютюну неповнолітнім!
Gazeta
Фото: НУС
На сьогодні значної актуальності набула проблема пияцтва та тютюнокуріння серед дітей і підлітків.
Легкий доступ до алкоголю – це одна з головних причин, чому неповнолітні вживають алкогольні напої. Також однією з причин, які призводять до вживання алкоголю та тютюну у дитячому віці є наслідування дітьми способу життя батьків і звичок оточуючих людей, хибне бажання таким чином виглядати дорослішим, наявність вільних, неконтрольованих грошей, на які можна купити міцні напої.
Відповідно до Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обмеження споживання і продажу пива та слабоалкогольних напоїв», яким внесено зміни до статті 156 Кодексу України про адміністративні правопорушення, передбачено заборону продажу пива (крім безалкогольного), алкогольних, слабоалкогольних напоїв або тютюнових виробів особі, яка не досягла 18 років.
Продавець  зобов'язаний отримати у покупця паспорт або інші документи, які підтверджують вік такого покупця, якщо у продавця виникли сумніви щодо досягнення покупцем 18-річного віку.
Окремо інформуємо, що порушення працівником підприємства (організації) торгівлі або громадського харчування правил торгівлі пивом, алкогольними, слабоалкогольними напоями і тютюновими виробами тягне за собою накладення штрафу.
Також додатково інформуємо, якщо неповнолітньому не виповнилось 16 років, то за розпивання ним спиртних напоїв у громадських місцях і появу в громадських місцях у п'яному вигляді, правоохоронці складуть протокол на його батьків за ст. 184 Кодексу України про адміністративні правопорушення «Невиконання батьками або особами, що їх замінюють, обов'язків щодо виховання дітей».
А у разі, коли буде виявлено факт перебування дітей у розважальних закладах та закладах громадського харчування у період з 22.до 06 години без супроводу принаймні одного з батьків чи іншого законного представника дитини або особи, яка її супроводжує і несе за неї персональну відповідальність, відповідно до ст. 180-1 КУпАП, покладається, окрім батьків, на посадових осіб таких закладів, незалежно від форми власності, а також на громадян – суб’єктів підприємницької діяльності. Відповідальність за вчинення такого правопорушення настає у вигляді накладення штрафу від 340 до 850 грн. У разі вчинення повторного правопорушення протягом року штраф складає від 850 грн. до 1 700 грн. Крім того у разі виявлення дитини в розважальному закладі у нічний час буде притягнуто до адміністративної відповідальності батьків за неналежне виконання батьківських обов’язків (ст. 184 КУпАП).
Поліція звертається з проханням неухильно дотримуватися вимог законодавства України, не продавати пиво, алкогольні, слабоалкогольні напої та тютюнові вироби дітям. Продаючи спиртне та цигарки дітям, задумайтеся, що хтось може запропонувати закурити чи випити й Вашій дитині. А батьків в свою чергу просимо відповідально ставитися до виховання дітей.
Сектор ювенальної превенції Золочівського відділу поліції
Ctrl
Enter
Помітили помИлку
Виділіть текст і натисніть Ctrl+Enter
Коментувати (0)
Інформація
Відвідувачі, що знаходяться в групі Гости, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.