Новини Золочівщини
15:53, 01 березня 2017
661
0

Інформація про стан законності на території Золочівського району

Інформація про стан  законності на території Золочівського району
Gazeta
Фото: НУС

Упродовж 2016 року на території Золочівського району зареєстровано 874 кримінальних правопорушень, з них 27 щодо неповнолітніх, у 620 кримінальних провадженнях закінчено досудове розслідування, у тому числі, 147 скеровано до суду з обвинувальним актом для розгляду по суті, у т.ч. 21 з угодою про примирення, 23 з угодою про визнання винуватості.

Основною проблемою на території Золочівського району продовжує залишатися вчинення значної кількості крадіжок майна усіх форм власності.

Так, впродовж 2016 року на території Золочівського району мали місце факти вчинення злочинів проти власності, зокрема, за вищевказаний період злочинцями вчинено 334таких злочинів, у тому числі, 19 крадіжок, поєднаних з проникненням у житло, інше приміщення чи сховище, а також вчинено 7 пограбування та 63шахрайства.

Наведене свідчить про необхідність активізації роботи Золочівського ВП Національної поліції у Львівській області по боротьбі із злочинністю. Така діяльність потребує суттєвого покращення, адже як вказують статистичні дані, більша частина нерозкритих кримінальних правопорушень припадає на кримінальні правопорушення, вчинені стосовно приватної власності громадян – крадіжки. Окрім цього, за вищевказаний період розбійних нападів у Золочівському районі не було.

Практично згорнута робота органів внутрішніх справ щодо розкриття тяжких та особливо тяжких злочинів, відсоток розкриття яких являється незначним.

Незважаючи на вжиті заходи в 2016 році спостерігався ріст злочинності серед неповнолітніх в порівнянні з минулими періодами. Так, зокрема протягом 2016 року Золочівським ВП ГУНП у Львівській області зареєстровано 27 кримінальних правопорушень щодо неповнолітніх, що на 385% більше ніж у 2015 році (7 таких правопорушень).

Проблемним питанням залишається розкриття умисних вбивств та тяжких тілесних ушкоджень зі смертю потерпілого, які вчиненні у минулих роках, в залишку залишається нерозкритими 4 злочинів про умисні вбивства та 2 про тяжкі тілесні ушкодження, що спричинили смерть потерпілого.

Разом з тим, дещо послабилась робота Золочівського ВП Національної поліції у Львівській області на напрямку боротьби із злочинами, пов’язаними з незаконним обігом наркотичних засобів, психотропних речовин та прекурсорів. Так, упродовж 2016 року виявлено лише 34 кримінальних правопорушень такої категорії. Однак, проблема обігу наркотичних засобів залишається і є надзвичайно актуальною в умовах сьогодення, а відтак діяльність органів внутрішніх справ на вказаній ділянці роботи потребує невідкладної активізації, для чого слід по перше покращити оперативно-розшукову роботу по виявленню джерел походження наркотичних засобів, зосередитись на встановленні та документуванні осіб, які займаються збутом, по друге – налагодити належну співпрацю з органами охорони здоров’я, у тому числі і щодо обліку наркозалежних осіб.

Проблемою залишається і вчинення кримінальних правопорушень особами у стані алкогольного сп’яніння, як наслідок, упродовж 2016 року виявлено 19 кримінальних правопорушень, вчинених особами у стані алкогольного сп’яніння.

З метою активізації здійснення заходів, спрямованих на покращення діяльності Золочівського ВП Національної поліції у Львівській області, у тому числі, щодо забезпечення особистої безпеки громадян, захистїх прав і свобод, законних інтересів, запобігання правопорушенням та їх припинення, протидії корупції, належного здійснення досудового розслідування кримінальних проваджень, Золочівською місцевою прокуратурою впродовж 2016 року проведено 2 координаційні наради з питань стану злочинності та протидії корупції на території району.

Прокурорами місцевої прокуратури, здійснюючи процесуальне керівництво у кримінальних провадженнях, досудове розслідування у яких проводиться СВ Золочівського ВП ГУ НП у Львівській області у 2016 році скасовано 19 постанов про закриття кримінальних проваджень та в порядку ст.36 КПК України слідчим надано 105 вказівок.

Окрім цього, Золочівською місцевою прокуратурою та прокуратурою Золочівського району упродовж 2016 року внесено 5 документів прокурорського реагування в адресу керівництва ГУ НП у Львівській області (4) та Золочівського ВП ГУ Національної поліції у Львівській області (1) за наслідками розгляду яких до дисциплінарної відповідальності притягнуто 1 службову особу Золочівського ВП ГУ Національної поліції у Львівській області.

Протягом 2016 року заявлено 23 позовні заяви на загальну суму 1591297 грн. (з них в порядку цивільного судочинства 18, в порядку адміністративного судочинства – 1, в порядку кримінального судочинства – 3, в порядку господарського судочинства – 1).

Упродовж 2016 року до суду скеровано 16 заяв про відшкодування шкоди, завданої кримінальним правопорушенням на загальну суму 1532750 грн., з них 7 позовів про відшкодування витрат на лікування потерпілих від злочину на загальну суму 67240 грн., 6 позовів про відшкодування збитків завданих навколишньому природному середовищу на суму 1293676 грн., 1 позов у сфері захисту прав неповнолітніх на 9614 грн.

Так, Золочівською місцевою прокуратурою заявлено 6 позовівдо лісників Золочівського ДЛП ЛГП «Галсільліс», про відшкодування шкоди завданої державі внаслідок неналежного виконання ними обов’язків по зберіганню та охороні лісів, на загальну суму 1293676 грн.

Крім цього, пред’явлено 2 позови немайнового характеру (внесення змін до договорів оренди землі), 2 у сфері охорони навколишнього природного середовища на суму 18547 грн., 1 позов щодо захисту культурної спадщини та 1 позов щодо стягнення заборгованості в сумі 40000 грн. зі сплати пайового внеску на створення та розвиток інженерної та соціальної інфраструктури м. Золочева та 1 позов про визнання незаконним та скасування рішень сільської ради, виданих внаслідоквчинення корупційного правопорушення, скасування права власності на нерухоме майно та повернення земельної ділянки.

Так, 12.10.2016 в Львівський окружний адміністративний суд скеровано адміністративний позов керівника Золочівської місцевої прокуратури до Поморянської селищної ради, про визнання протиправною бездіяльності та зобов’язання до вчинення дій, який 05.12.2016 задоволено повністю.

22.11.2016 Золочівською місцевою прокуратурою скеровано позов в Господарський суд Львівської області в інтересах держави в особі Золочівської міської ради до Спільного українсько-хорватського підприємства товариства з обмеженою відповідальністю «Графіка», про стягнення заборгованості в сумі 40 000 грн. зі сплати пайового внеску на створення і розвиток інженерно-транспортної та соціальної інфраструктури м. Золочева. У даній справі припинено провадження в зв’язку з добровільним погашенням відповідачем боргу в розмірі 40000 грн.

Крім цього, на розгляді в Золочівському районному суді перебуває позов керівника Золочівської місцевої прокуратури про визнання незаконним та скасування рішень Єлиховицької сільської ради, виданих внаслідок вчинення корупційного правопорушення колишнім сільським головою Гучко О.Р., скасування права власності на нерухоме майно та повернення земельної ділянки Гучко Н.О.

Упродовж 2016 року прокуроромскладено 1 протокол про вчинення адміністративного корупційного діяння та забезпечено участь у розгляді 12 адміністративних справ про правопорушення, пов’язані з корупцією. За результатами якісного вивчення матеріалів, послідовної та виваженої стратегії під час судового до відповідальності притягнуто 12 правопорушників, з яких 5 посадовців місцевого самоврядування (1 -міський голова, 1 - колишній сільський голова, 1 - секретар міської ради, 1 – секретар сільської ради, 1 – землевпорядник сільської ради.).

Внесено 4 подання, за наслідками розгляду яких органом місцевого самоврядування відмінено 2 рішення, прийнятих в умовах реального конфлікту інтересів.

Повідомляю, що протягом поточного періоду 2016 року до Золочівської місцевої прокуратури надійшло 151 звернення. З них вирішено 39 звернень, 101 скеровано в інші відомства для розгляду, 1 звернення задоволене, 4 – виключені з обліку звернень у зв’язку з внесенням до Єдиного реєстру досудових розслідувань, 6 – долучено до матеріалів кримінального провадження.

Підсумовуючи наведене, слід відмітити, що успішна робота з питань протидії злочинності та корупції, перш за все вимагає належної координації діяльності та співпраці між усіма органами влади та місцевого самоврядування.

Лише спільними зусиллями можна досягти успішних результатів.

 

Заступник керівника

Золочівської місцевої прокуратури

радник юстиції Р.Андрес

Ctrl
Enter
Помітили помИлку
Виділіть текст і натисніть Ctrl+Enter
Коментувати (0)
Інформація
Відвідувачі, що знаходяться в групі Гости, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.