Новини Золочівщини
13:21, 24 лютого 2017
725
0

Віддати шану героям небесної сотні

Віддати шану героям небесної сотні
Gazeta
Фото: НУС
20 лютого 2014 року. Одна з найтрагічніших подій сучасної історії України. Уже третій рік уся Україна вшановує пам’ять загиблих на Майдані. Традиційне віче відбулося у Золочеві на площі Незалежності біля пам’ятника В. Чорноволу, куди мешканці міста прийшли віддати шану Героям Небесної Сотні.
Священнослужителі, які з перших днів і до сьогодні моляться за тих, хто віддав життя на Майдані й продовжує обороняти українські кордони зараз, відслужили Молебень. Хвилиною пам’яті золочів‘яни вшанували захисників Гідності.
«У нашому календарі червоним кольором позначений День пам’яті Героїв Небесної Сотні. Сьогодні вони ще не канонізовані, але прийде час, коли вони стануть не тільки народними героями, які пролили свою кров, віддали своє життя, а святими», – проголосив отець Василь Саган.
Важким камінням, розривами гранат падали в серця страшні спогади учасників Майдану.
І не стримували сліз, коли маленька дівчинка Марічка Гардигура дзвінко, з гордістю і болем читала про Небесну Сотню:
Майдан ридав, а Сотня в небо йшла,
Один за одним, наче янголята.
Тут, на землі, прощались матері,
А в небі зустрічала Божа Мати.
Над  містом тужливо лунала пісня «Плине кача по Тисині» і всі присутні поклали квіти на свічки до пам’ятника Небесній Сотні, з молитвою на устах та надією в серці.
Бо кожна людина, яка вийшла з Майдану, – вийшла іншою, вона вийшла з гідністю. Вона вийшла з тим почуттям, яке вже ніхто і ніколи не забере. І це наша найбільша перемога.
Сьогодні іменем Героїв Небесної Сотні називають вулиці і площі, встановлюють пам‘ятні знаки та меморіальні таблиці. Про те, якою буде вулиця Героїв Небесної Сотні у Золочеві розповідає архітектор Золочівської міської ради Роман КУШНІР:
 – Рішенням Золочівської міської ради колишня вулиця Чайковського, що протягнулася від вул. Шашкевича до вул. Чорновола, названа вулицею Героїв Небесної Сотні. Закінчуються роботи з проектування реконструкції цієї вулиці. Проект виготовляє приватне підприємство Львівкомуналдорпроект, директор підприємства Б. Горин. На вулиці маємо намір замінити комунікації, як було на вул. Шашкевича М. та Бульварі Сковороди. Адже вони знаходяться в незадовільному стані. У проекті також має бути передбачено відновлення підпірної стінки на території ДНЗ № 2 «Вишенька» та Церкви Воскресіння Господнього. Попередньо було обговорення вирішення в одному стилістичному рішенні підпірної стінки та огорожі навколо  Золочівської ЗОШ І-ІІІ ст. № 1. Проект має передбачити також  впорядкування автостоянки біля Золочівського районного центру зайнятості та скверика біля будинку Підзамче, 1. Нашою головною метою є створення єдиного ансамблю в межах історичної частини міста. Тут знаходяться такі громадські будівлі як Золочівська ЗОШ І-ІІІ ст. № 1, Золочівський районний центр зайнятості. Кількість мешканців Золочева, що користуються вулицею досить значна. Вулиця поєднує центр міста і Золочівський замок, що, в свою чергу, може слугувати для прокладання туристичних маршрутів. Оскільки вулиця досить затишна і вносить певний колорит в загальну картину міста, на ній будуть встановлені обмежувачі швидкості – боларди, та запроектовані зручні велодоріжки і тротуари. Передбачено якісне освітлення, будуть встановлені відеокамери для безпеки мешканців нашого міста.
Реконструкція цієї вулиці стане кроком до того, щоб вшанувати подвиг Героїв Небесної Сотні та зробити наше місто Золочів зручним та комфортним для мешканців.


Мар’яна БОЙКО
Оксана КУШНІР
Ctrl
Enter
Помітили помИлку
Виділіть текст і натисніть Ctrl+Enter
Коментувати (0)
Інформація
Відвідувачі, що знаходяться в групі Гости, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.