Новини Золочівщини
10:38, 31 жовтня 2016
646
0

Збираймо та бережімо наш рід

Збираймо та бережімо наш рід
Gazeta
Фото: НУС
14–16 жовтня у с. Підгайчики відсвяткували 260-річчя храму Покрови Пресвятої Богородиці літургіями, фестинами, традиційними застіллями.
Основним натхненником та організатором фестин був Станіслав КЛОСОВСЬКИЙ, який і ділиться враженнями:

– Аж не віриться, все вдалось. Приємно, що у цей день до нас завітало стільки гостей. Серед них були ті, хто виїхав із села у роки юності, а побачивши в мережі оголошення, приїхали до отчого краю. Символом свята ми обрали давній український знак Берегині, що символізує єдність роду, природу, багатство та захист домівки, а девізом – слова: «Збираймо та бережімо наш рід!». Дуже багато людей підтримали ідею і допомогли втілити її у життя. Не знаю, що більше принесло задоволення: фестини чи підготовка до них. Я всім щиро дякую за підтримку. А ще дякую Софії Федині, котра легко відгукнулась на моє запрошення і подарувала моїм односельчанам свято пісні і танцю. А вже після свята підходило дуже багато людей із пропозиціями телефонувати і залучати їх до спільної праці. У цей день я зрозумів, яка велика сила – громада.
Цьогоріч на честь особливого свята Покрови Пресвятої Богородиці та ювілею давньої сільської святині традицію відновили і заняття знайшли для всіх.
Діти вчилися виготовляти фігурки з повітряних кульок та фетру, господині тішили гостей неймовірно смачною підгайчиківською випічкою на святі пляцка. Місцевий хор з керівником Богданом Бойчуком, школярі, співочі колективи і просто добрі люди об’єднались і створили цікаву та насичену концертну програму під керівництвом Ірини Максимів.
А ще активісти та волонтери, продаючи гарячі напої та сувеніри (унікальні листівки зі зображенням церкви Покрови та історією села, календарі, сувенірні символи Покровських фестин) збирали кошти на підтримку ось таких сільських ініціатив.
Зал аплодував стоячи під час виступу особливої гості свята – Софії Федини, відомої співачки та громадської діячки, викладача кафедри міжнародних відносин Львівського національного університету ім. І.Франка.
Згадували на святі і тих вихідців із села, які зараз в еміграції, але активно вболівають за краще майбутнє своєї малої батьківщини.
Завершились Покровські фестини веселими танцями від місцевих музик.
Приймав усіх традиційно Народний дім. У планах громади нові ініціативи, що сприятимуть розвитку села, зокрема, встановлення дитячого майданчика.
Організатори фестивалю планують зробити таке свято щорічним та залучати до нього не тільки підгайчан, а й усіх, кому близька українська сільська культура.


Віталій ЩУР
Ctrl
Enter
Помітили помИлку
Виділіть текст і натисніть Ctrl+Enter
Коментувати (0)
Інформація
Відвідувачі, що знаходяться в групі Гости, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.