Новини Золочівщини
18:36, 05 березня 2016
937
0

Наболілі питання треба вирішувати разом

Наболілі питання треба  вирішувати разом
Gazeta
Фото: НУС
Чергове підвищення адміністрацією КП «Золочівський ринок» орендної плати за торгове місце викликало незадоволення підприємців, котрі торгують вживаними речами (виїзна торгівля так званим секонд-хендом). З цією проблемою вони звернулись до редакції часопису «Наша українська справа». ЇЇ озвучив підприємець В‘ячеслав: «З 1 січня нам пропонують платити за торгове місце 130 грн. Зараз нас попередили, що у зв'язку з підвищенням тарифів на енергоносії керівництво Золочівського ринку піднімає орендну плату. Ці ресурси витрачаємо не ми, а адміністрація ринку. Ми всі на ринок доїжджаємо, ціни на бензин зросли, курс долара також зріс... То ж ми вважаємо таке підняття орендної плати невиправданим. Орендарі розуміють, що, можливо, в порівнянні з іншими ринками – це доступна ціна. Але потрібно враховувати нинішню ситуацію в країні. Тим більше, обсяг торгівлі взимку зменшується. Якщо підвищиться орендна плата, підприємцям доведеться підняти ціни на товар, щоб не працювати збитково. У всіх нас є сім‘ї, маємо за щось же годувати дітей. Піднявши орендну плату, адміністрація ринку штовхає нас на виживання».
Минулої суботи журналісти з‘ясовували, як насправді йде торгівля секонд-хендом на ринку, чи настільки вже все погано у наших підприємців – торгівців вживаними речами.
Справедливості ради зауважимо, що умови, у яких працюють підприємці, не з найкращих. бо якщо інші торгують у павільйонах, то торгівля секонд-хендом – під відкритим небом за будь-якої погоди. Окрім погоди, здебільшого болото під ногами. Хоча видно, що вже в цьому році тут проводились роботи, прокладено тверде покриття. А як же торгівля? Сучасний секонд-хенд давно перестав бути гуманітарною допомогою для найбідніших, а став товаром, який купується, обробляється, сортується, упаковується і продається, правду кажучи, недешево... А ті, хто дуже переймаються гігієнічним станом речей, мають право ознайомитись із сертифікатами про проходження дезінфікуючої обробки. Щоправда, на ринку ніхто з покупців про такі сертифікати не запитує. Купують одяг із секонд-хенду не тільки малозабезпечені прошарки населення, як це багато хто вважає. Часто тут бувають люди, якщо не з високим, то з середнім рівнем достатку. Щодо цін: футболки – від 50 гривень і вище, костюмчик-комбінезон на немовляти – 80 гривень, джинси – 200 гривень, взуття – 250–400 гривень… Є доволі добротні речі, робоча уніформа, речі, які користуються попитом. Покупців у суботу було немало. Чи то день такий випав, не знаю. Але торгівля йшла доволі жваво. Тому вивчення ситуації продовжимо наступної суботи.
Однак, повернемось до орендної плати. Ось як пояснили причини її збільшення в адміністрації КП «Золочівський ринок».
«У минулому році індекс інфляції склав 41 %. Ціну ж ми підняли  всього лиш на 30 відсотків, тобто навіть не на рівень інфляції, – розповідає директор Золочівського ринку Олексій Розхідченко. – Нам також прикро, але такий крок є вимушеним. Бо якщо тариф не піднімати, підприємство опиниться на межі виживання. Хоча, з іншого боку, 30 гривень, на які зросла оренда, не є аж такими не підйомними. Ціни зростають на все, вживані речі в цьому процесі також не є винятком. Зросли ціни і на будматеріали. Для прикладу, якщо раніше щебінь коштував 90 гривень, то тепер – 160 гривень. Місцевість тут болотиста, то ж заасфальтувати неможливо. А підсипати подекуди доводиться і двічі на рік. У тариф закладено не лише благоустрій та енергоносії, а й податки, орендна плата за землю, частина заробітної плати персоналу ринку. Підприємство має функціонувати і приносити прибуток. Якщо орендарі хочуть дізнатися розрахунки, за якими складалося підвищення, то вони можуть його отримати, подавши офіційний запит. Наразі ми з підприємцями дійшли згоди. Необхідну інформацію надамо, а наболілі питання вирішуватимемо разом».
Однак, на цьому історія не завершується. Підприємці написали колективного листа директору ринку з проханням обґрунтувати підняття тарифів. Керівництво ринку пообіцяло, зі свого боку, ще раз переглянути тариф. Чим усе завершиться побачимо згодом.
Леся ГОРГОТА
Фото автора
Ctrl
Enter
Помітили помИлку
Виділіть текст і натисніть Ctrl+Enter
Коментувати (0)
Інформація
Відвідувачі, що знаходяться в групі Гости, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.