Новини Золочівщини
18:21, 04 вересня 2015
1110
0

Центр соціальної підтримки громадян

Центр соціальної підтримки громадян
Gazeta
Фото: НУС

 

У Золочеві згодом розпочне свою роботу Центр соціальної підтримки громадян. Що саме являє собою цей проект, запроваджений «Об‘єднанням Самопоміч», розповідає голова районної організації Вікторія ШУМАКОВА:
– Тривалий період роботи в управлінні соціального захисту населення, обстеження побутових умов, безпосередній контакт із соціально незахищеними верствами населення наштовхнув на думку про створення Центру соціальної підтримки громадян. В умовах сьогоднішніх реалій здорожчання рівня життя, а це потреби оплати за житлово-комунальні послуги, насамперед газ, зараз подорожчає електроенергія – в багатьох сім‘ях (і не обов‘язково багатодітних) є значні проблеми матеріального характеру. Подібна система допомоги іншим вже доволі давно діє і досить успішно в країнах Європи. Завжди є той, хто багато має, а є й той, хто перебуває за межею соціального рівня. В активних, зрілих громадах благодійність є звичним явищем. Допомогою соціально потребуючим займаються активні спільноти і Золочівщина не є винятком. Можна просто констатувати факт, що все так є, а можна в цей нелегкий для держави час прийти і допомогти. «Об‘єднання Самопоміч» ще на зорі свого існування зайняла позицію «візьми і зроби». Ми не говоримо. Ми – робимо. Це спонукало нас до того, щоб колективно прийняти таке відповідальне рішення. Ми розуміємо, що це займе багато нашого часу, покладе на нас відповідальність. Адже це можемо зробити лише разом. Давайте почнемо з малого. З‘ясуймо, хто поруч з нами у сусідній квартирі, на сусідній вулиці… потребує допомоги. Допоможімо людям речами, продуктами… У кожного з нас у є речі, які майже нові, але котрі ми не носимо, котрі акуратно висять у шафі. Давайте поділимось цими речами із нашими ближніми, з тими, хто не має можливості придбати таку річ. Мова йде не про те, щоб викинути з шафи непотріб, а про ті речі, які не соромно самому носити.
Йосип БАРАБАШ, «Об‘єднання «Самопоміч»:
– Звичайно, для того, щоб зробити щось добре, завжди потрібні ресурси. Якщо йдеться про «Самопоміч», то я, як один з членів Об‘єднання, я готовий надати під Центр приміщення. Підприємство «Золочівагробуд» має великий актовий зал, який не використовує. Ми спільно прийняли рішення  використати його для того, щоб на його базі створити центр соціальної підтримки громадян. Усі бажаючі зможуть добрі і якісні речі принести сюди, а волонтери, котрі тут будуть, задіяні зможуть розподілити їх по сім‘ях, котрі найбільше цього потребують. Звичайно, така діяльність потребує зусиль багатьох людей, але я сподіваюсь на Об‘єднання знайде волонтерів. Таким волонтерами може стати будь-хто з вас. Якщо говорити про ресурси, то найбільшим нашим ресурсом є наша громада. Моя сім‘я готова першою показати такий приклад. У мене троє дітей. Ми з дружиною Іриною перші принесемо речі для тих, хто цього потребує.
Леся ГОРГОТА, редактор часопису «Наша українська справа»:
– До редакції звертається багато людей з проханням підказати, де можна отримати матеріальну чи грошову допомогу не лише з міста, а й з сіл. А є й такі, хто просто мовчки терпить нужду. Проте іде зима, і в умовах сьогодення багато сімей опиняться у ситуації, коли заплативши комунальні платежі, вагатимуться, що придбати: теплий одяг, взуття, чи харчі. А якщо сьогодні надати допомогу одягом чи зимовим взуттям, то це вже частково вирішить проблеми окремо взятої сім‘ї. До Центру соціальної підтримки громадян зможуть прийти люди, які опинились в складних життєвих обставинах, переселенці,  родичі учасників АТО чи одинокі громадяни похилого віку і отримати необхідні одяг або взуття.
Людмила ЗАВАЛЬНЮК, мережа магазинів «Секонд хенд»:
– Я працюю у мережі магазинів, де продається вживаний одяг. І, навіть, цей одяг останнім часом подорожчав удвічі. Проте я бачу, що є дуже багато людей, котрі не можуть собі дозволити придбати дорогий одяг в магазині чи на ринку. Така практика, яку започатковує «Самопоміч», коли більш заможний допомагає менш заможному, є нормальною у розвинутих країнах. По-можливості долучатимусь до цього проекту.
Олег ЧАРКОВСЬКИЙ, м. Глиняни:
– Ми мусимо знаходити час для волонтерства. Подібно до того, як допомагали Майдану, війську, сьогодні це має перейти у площину адресної допомоги потребуючим. Сьогодні всі, у кого є можливість допомогти людям, мають об‘єднатись. І це дуже добре, що створюється такий Центр на рівні району.

Ірина ДОМАРЕЦЬКА
Ctrl
Enter
Помітили помИлку
Виділіть текст і натисніть Ctrl+Enter
Коментувати (0)
Інформація
Відвідувачі, що знаходяться в групі Гости, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.