Новини Золочівщини
15:24, 21 серпня 2015
1173
0

Ярмарок меду у Золочеві

Ярмарок меду у Золочеві
Gazeta
Фото: НУС

Цієї чудової серпневої пори, коли хлібороби справляють обжинки, а в садах дозріли соковиті плоди, які врочисто освятив Спас яблучний – Преображення Господнє, відзначають своє професійне свято бджолярі України. Коли ми говоримо про пасічника,  то наша уява зараз же малює такого собі дідуся у солом‘яному капелюсі, з сивими вусами і доброю посмішкою. Я більш, ніж впевнена, що кожен із Вас мріє хоч раз у житті побувати на пасіці, десь у тихенькому садочку чи на квітучому гречаному полі…

Робота бджоляра одна із найдавніших на території нашої країни, вона надзвичайно кропітка. З хистом пасічника потрібно народитися і прожити з ним усе життя, бо природа не терпить байдужості і приносить свої дари лише чуйним, терплячим та з добрим серцем людям. Пізнають ці тонкощі наші пасічники з притаманною українцям кмітливістю.

У неділю на площі Незалежності золочів‘яни пошанували людей цієї винятково людяної професії. Пасічники щедро частували гостей продуктами бджолярства. Ведучі свята Оксана Невідома та Михайло Шептицький так і сипали всіляку похвалу працелюбам і подяку Господу за щедрі дари:

Скуштуй кусочок хліба  з ароматним медом!

Хай ангели завжди оберігають від біди!

Життя хай буде з присмаком медовим!

З Медовим святом!    Свят медочок! Свят!

Смакуйте мед і будьтевсі здорові!

Редактор часопису «Наша українська справа» Леся ГОРГОТА привітала пасічників Золочівщини з професійним святом:

  За покликанням душі ви долучилися до надто складної, але дуже цікавої, сповненої романтики справи, яку наші пращури започаткували в сиву давнину та секретів якої природа приберегла ще на багато поколінь пасічників.

Нехай Божа іскра вашого таланту спалахне в серцях дітей та онуків, які продовжать славний родовід пасічників на нашій квітучій і благословенній батьківській землі!

Щиро вітаю вас із Днем пасічника! Бажаю всім добра і миру, міцного здоров'я, натхнення, щасливої світлої долі та багатих медозборів на радість людям!

Знаний на Золочівщині і за її межами пасічник Василь Мацелюх прийняв запашний медовий коровай від організаторів святкового дійства, який вручили йому юні золочів‘янки: Анастасія Гутор та Анастасія Домарецька.

Дякуючи за запашний коровай, Василь Мацелюх наголосив:

– Хотілось би, щоб з більшим розумінням держава ставилась до пасічника, бо в інших країнах пасічники мають підтримку від держави.

Українці працьовитий і співучий народ. Кожна подія у нашому житті супроводжувалась співами. Прекрасним виконанням пісень потішили Василь Макогонський, Світлана Мисяк та Оксана Невідома.

І поки організатори, господарі і гості свята розважались, куштували та купували мед, наймолодші учасники свята – художники змагались у вправності творити малюнок на асфальті. І їх малюнки, зрозуміло, в цей день були посвячені бджільництву.

Бібліотекарі Центральної Районної бібліотеки організували тематичну виставку та бібліотеку під відкритим небом для наймолодших.

Серед  величезної  безлічі комах, що живуть  на  Землі, бджоли найкорисніші. Вони  дають мед – солодкий, запашний, поживний, цілющий… – ні з чим  незрівнянний продукт. В ньому є білки, вітаміни, кислоти, ферменти та інші  речовини, необхідні нашому організмові. Але чи ж тільки медом обмежується користь від цих надзвичайно працьовитих, невимовно організованих і неоціненно корисних комах? Прополіс, віск, пилок…

А ввечері цього дня  громадська організація «Об'єднання «Самопоміч» організувало  показ кінофільму «Іван Сила» на великому екрані. Оскільки кінотеатр у Золочеві  не працює, золочів'яни залюбки переглянули цю українську стрічку під відкритим небом.

 

Василь ГАВРИШКІВ:

– Медова ярмарка, на яку ми всі зібралися, –  це дуже потрібна справа. Хотілося б, щоб такі ярмарки-свята стали традиційними. Я дякую часопису «Наша українська справа», який організував цей захід, звернув увагу громади на тих людей, які займаються такою кропіткою і солодкою справою.

 

Оксана НЕВІДОМА:

– Маю за честь побувати на ярмарку меду. Брала участь у відкритті ярмарки разом із сестрою. Цікаве і насичене дійство привернуло увагу багатьох золочів‘ян. Обов‘язково братиму участь і в наступні роки.

 

Ірина ПАНЬКЕВИЧ:

– За давньою легендою, поки є бджола, доти і  ми живемо на землі. Справжнім пасічником-професіоналом можна стати лише тоді, коли заняття бджолярством стане способом вашого життя, коли ви кожного дня зробите щось корисне для ваших бджіл або сплануєте, як це зробити найкращим чином. У моїй родині також є пасіка, тому звісно, що такий захід для мене є цікавим. З великим позитивом сприйняла таку подію. Щиро бажаю бджолярам щедрих медозборів, а часопису «Наша українська справа» продовжувати розпочате і скликати бджолярів на такі свого роду фестини щороку.

 

 

Ірина ДОМАРЕЦЬКА

 

Фото автора

 

 

 

Ctrl
Enter
Помітили помИлку
Виділіть текст і натисніть Ctrl+Enter
Коментувати (0)
Інформація
Відвідувачі, що знаходяться в групі Гости, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.