Здоров’я
14:07, 07 грудня 2014
1657
3

Лікарі розповіли, з чим корисніше пити чай

Лікарі розповіли, з чим корисніше пити чай
Maria
Фото: НУС

Користь від чаю залежить не тільки від його якості та різновидів, а й від того, з чим ви любите чаювати, передає Медобзор.

Наприклад, молоко знижує тонізуючий ефект чаю. Молочний білок - казеїн - пов'язує таніни і кофеїн. І робить напій менш підбадьорливим. Зате чай з молоком краще приймає шлунок, особливо якщо у вас підвищена кислотність. А ще молоко підсилює сечогінні властивості чаю. Тому перед виходом на вулицю його краще не пити.

"Чорний чай з цукром стимулює мозковий кровообіг. Але при цьому швидкі вуглеводи, порушують всмоктування вітамінів групи В", - розповіла дієтолог-ендокринолог Світлана Бережна.

Тому медики радять тим, хто не любить несолодкий чай, пити його з медом. До речі, європейські вчені виявили в меді гормон орексин, який активізує обмін речовин і допомагає спалюванню зайвих жирів.

Дієтологи вважають, що дві-три чайних ложки меду на день допоможуть поліпшити обмін речовин і дозволять організму краще розщеплювати "поганий" жир. Дуже добре засвоюється мед із зеленим чаєм. Адже зелений чай сам по собі багатий особливими речовинами катехинами, що стимулюють ендокринну систему. Але врахуйте, що при температурі вище 45-50 градусів корисні сполуки меду руйнуються, так що пийте чай з ним не дуже гарячим. І ще будьте обережні: чай підсилює потогінні властивості меду, якщо потрапляє під протяг, можна легко застудитися.

А з кружечка лимона, кинутого в чай, ви отримаєте в два рази більше вітаміну С, ніж якщо б ви просто з'їли кислий скибочку. Антиоксиданти, якими багатий чай - і чорний, і зелений, значно покращують всмоктування аскорбінової кислоти.

"Сильно втомилися і крутиться голова? Присядьте і випийте чайку з шоколадкою. Шоколад при взаємодії з танінами - підбадьорливими речовинами чаю - набагато активніше стимулює мозковий кровообіг і знімає спазми судин. Але за умови, що шоколад буде темним і гірким, а не молочним (адже молочні білки) знижують користь чаю", - розповіла дієтолог.

Ctrl
Enter
Помітили помИлку
Виділіть текст і натисніть Ctrl+Enter
Коментувати (3)
Інформація
Відвідувачі, що знаходяться в групі Гости, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.