Новини Золочівщини
14:19, 08 лютого 2015
1094
0

Молитовна єдність

Молитовна єдність
Admin
Фото: НУС

Ісус до неї каже: «Дай мені напитися» (Ін. 4. 7). Цими євангельськими словами розпочалися 31 січня 2015 року в храмі Св. Софії міста Золочева екуменічні молитви за єдність Церкви Христової. Своїм зверненням до жінки з Самарії, представниці іншої релігійної та культурної традиції, Христос  вказує на можливість подолання розділень і необхідність молитовної єдності «в Дусі і Істині» (Ін. 4. 23). Роздуми над цим текстом зі Святого Письма об’єднали в молитві священиків, мирян, а також учасників фестивалю «Прощання з колядою». 

Цей Різдвяний фестиваль, започаткований парафією Св. Софії  УАПЦ в Золочеві, вперше відбувся у 2014 році. Тоді у фестивалі взяли участь чотири колективи: дитячий хор парафії Св. Софії (кер. Галина Гучко), Хор парафії Св. Преображення села Сасів (кер. М. Стречик), хор парафії Вмч. Микити села Жуків (кер. В. Семираз)  та хор парафії Св. Софії  (кер. Неля Мельник). Ідею цього духовно-мистецького заходу було запозичено у Львівського Ставропігійного Братства Св. Ап. Андрія Первозванного Української Автокефальної православної Церкви, яке започаткувало і щорічно проводить такий фестиваль у Львові.

Цьогоріч  на фестиваль «Прощання з колядою» до церкви Св. Софії прибуло 8 колективів. Розпочався фестиваль прекрасним співом  вокального квартету «Левит» Золочівського деканату УАПЦ, у виконанні якого прозвучали колядки «Бог Предвічний» та «Бог ся рождає». До уваги слухачів постали дитячий хор парафії Св. Софії (кер. Галина Гучко), хор парафії Всіх Святих Землі Української (кер. Маряна Ясіновська), народний вокальний ансамбль Народного дому села Ясенівці (кер. Леся Бойко), народний вокальний ансамбль «Криниці» (кер. Марія Чуха), хор парафії Св. Анни міста Глиняни (кер. Ольга Герус), хор парафії  Вмч. Димитрія Солунського  села Ремезівці (кер. Ольга Леськів). Завершив концертний виступ різдвяного фестивалю хор парафії Св. Софії (кер. Неля Мельник).

Мета цього фестивалю полягає в підтримці хорового співу на Золочівщині і має регіональне мистецьке значення, адже підтримує  і сприяє  збереженню вокальної культури українців. В одному дійстві зустрілися народні колективи, а також самобутні парафіяльні хори. Саме такий формат сприяє доброму творчому спілкуванню, обміну музичним досвідом серед його учасників, дає сили і надію на розвиток. Коляда – це молитва. У кожного своя боротьба. Саме такий фестиваль надав можливість пізнати нашу культуру, об’єднати духовні сили українців Золочівщини і зробив усіх учасників ще на частинку сильнішими перед загрозами сьогодення.

Неля Мельник,

 керівник парафіяльного хору Св. Софії УАПЦ м. Золочів

Ctrl
Enter
Помітили помИлку
Виділіть текст і натисніть Ctrl+Enter
Коментувати (0)
Інформація
Відвідувачі, що знаходяться в групі Гости, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.