ОДПІ
09:27, 17 лютого 2023
161
0

Нові форми податкової накладної та звітності з податку на додану вартість

Нові форми податкової накладної та звітності з податку на додану вартість
Gazeta
Фото: НУС
Головне управління ДПС у Львівській області повідомляє, що з 01.04.2023 набирає чинності наказ Мінфіну України від 28.12. 2022 № 463 «Про внесення змін до деяких нормативно-правових актів Міністерства фінансів України», яким у новій редакції затверджено форми:
податкової накладної, податкової декларації з ПДВ, уточнюючого розрахунку податкових зобов’язань з ПДВ.
Застосування нових форм починається з:
01 квітня 2023 року – для податкових накладних та розрахунків коригування кількісних та вартісних показників до податкових накладних, які з вказаного періоду платники зобов’язанні реєструвати в Єдиному реєстрі податкових накладних за новою формою (в тому числі і податкові накладні та розрахунки коригування кількісних та вартісних показників до таких накладних, які складені до 01.04.2023 та не зареєстровані в Єдиному реєстрі податкових накладних);
01 травня 2023 року – для податкової декларації з податку на додану вартість, яка подається за новою формою, починаючи із звітного (податкового) періоду за квітень 2023 року.
Також, починаючи з 01 травня 2023 року, за новою формою подається уточнюючий розрахунок податкових зобов’язань з податку на додану вартість у зв’язку з виправленням самостійно виявлених помилок.

Щодо зміни строків реєстрації податкових накладних/розрахунків коригування в ЄРПН
Головне управління ДПС у Львівській області повідомляє, що 8 лютого п.р. набрав чинності Закон України від 12.01.2023 № 2876-IX, яким підрозділ 2 розділу ХХ «Перехідні положення» ПКУ доповнено пунктами 89 та 90, зокрема, на період дії воєнного стану збільшено строки реєстрації в ЄРПН податкових накладних / розрахунків коригування, встановлені пунктом 201.10 статті 201 ПК, та зменшено розміри штрафів за їх порушення.
Нові строки реєстрації в ЄРПН застосовуються до податкових накладних/розрахунків коригування, граничний термін реєстрації в ЄРПН яких припадає на період з дати набрання чинності Законом № 2876 (тобто з датою складання починаючи з 16 січня 2023 року), та діють тимчасово, протягом дії воєнного стану в Україні та шести місяців після місяця, в якому воєнний стан буде припинено або скасовано.
Нові строки реєстрації в ЄРПН податкових накладних/розрахунків коригування становлять:
для податкових накладних/розрахунків коригування, складених з 1 по 15 календарний день (включно) календарного місяця, – до 5 календарного дня (включно) календарного місяця, наступного за місяцем, в якому вони складені;
для податкових накладних/розрахунків коригування, складених з 16 по останній календарний день (включно) календарного місяця, – до 18 календарного дня (включно) календарного місяця, наступного за місяцем, в якому вони складені.
Строки реєстрації в ЄРПН зведених податкових накладних, складених за операціями, визначеними пунктом 198.5 статті 198 та пунктом 199.1 статті 199 ПКУ, та розрахунків коригування до таких зведених податкових накладних, встановлені пунктом 201.10 статті 201 ПКУ, не змінено.
Такі податкові накладні/розрахунки коригування підлягають реєстрації в ЄРПН протягом 20 календарних днів, що настають за останнім календарним днем місяця, в якому вони складені.
Штраф за порушення граничних строків реєстрації в ЄРПН податкових накладних/розрахунків коригування, передбачених Законом № 2876, встановлюється у таких розмірах:
до 15 календарних днів – 2 відсотки суми ПДВ, зазначеної в таких податкових накладних/розрахунках коригування (було 10 відсотків);
від 16 до 30 календарних днів – 5 відсотків такої суми ПДВ (було 20 відсотків);
від 31 до 60 календарних днів – 10 відсотків такої суми ПДВ (було 30 відсотків);
від 61 до 365 календарних днів – 15 відсотків такої суми ПДВ (було 40 відсотків);
на 366 і більше календарних днів – 25 відсотків такої суми ПДВ (було 50 відсотків).
Змінено тривалість операційного дня для реєстрації ПН та РК
Збільшено на 2 години операційний день, зокрема, приймання від платників електронних документів (у тому числі податкових накладних/розрахунків коригування) відбувається з 8:00 по 20:00.
Визначено, що операційний день для реєстрації податкових накладних/розрахунків коригування в ЄРПН у граничний строк їх реєстрації в ЄРПН триває з 0 годин до 24 години (тобто протягом доби).
Передбачено, що квитанція про прийняття або неприйняття, або зупинення реєстрації податкових накладних/розрахунків коригування може бути надіслана платнику податку не пізніше наступного операційного дня (було – протягом операційного дня)".

Скористайтесь можливістю задекларувати свої активи у рамках кампанії одноразового (спеціального) добровільного декларування
Державна податкова служба України повідомляє, що на сьогодні у рамках «податкової амністії» задекларовано 6,2 млрд грн, сума одноразового збору склала 379,5 млн гривень.
За період воєнного стану в Україні було задекларовано 3,92 млрд грн, сума одноразового збору склала 246,6 млн гривень.
Нагадуємо, що кампанія одноразового (спеціального) добровільного декларування активів фізичних осіб завершується вже цього місяця.
Закликаємо громадян не зволікати та скористатись можливістю легалізувати активи, з яких станом на 1 січня 2021 року не були сплачені податки.
Детальніше про одноразове добровільне декларування – за посиланням https://tax.gov.ua/baneryi/odnorazove-dobrovilne-deklaruvannya.

В ДПІ роз’яснили актуальні питання річного звітування

Нещодавно в Центрі обслуговування платників Золочівської ДПІ проведено практикуми для платників з питань подання податкової звітності та новацій законодавства.
Суб`єктам господарювання надано практичні поради щодо особливостей заповнення податкових декларацій за 2022 рік, акцентовано увагу на нових формах звітності, застосуванні РРО та перевагах звітування в онлайн режимі.
Крім цього, поінформовано про кампанію декларування доходів громадян, отриманих впродовж 2022 року та звернуто увагу на кампанію добровільного декларування активів у рамках «податкової амністії».

Щодо порядку оподаткування спадщини

Золочівська ДПІ повідомляє, що оподаткування спадщини та подарунків залежить від ступеня споріднення спадкоємця та спадкодавця, а також від резидентського статусу цих осіб.
Об’єкти спадщини (дарування), що успадковуються членами сім’ї спадкодавця першого та другого ступенів споріднення оподатковуються за нульовою ставкою податку на доходи фізичних осіб. Фізичні особи, які отримали у спадщину (подарунок) об’єкти спадщини (подарунок), що оподатковуються за нульовою ставкою ПДФО, декларацію про майновий стан і доходи можуть не подавати, якщо у них відсутні інші підстави для подання такої декларації.
Вартість будь-якого об’єкта спадщини, що успадковується спадкоємцями, які не є членами сім’ї спадкодавця першого та другого ступенів споріднення, оподатковується податком на доходи фізичних осіб за ставкою 5 відсотків та військовим збором за ставкою 1,5 відсотка.
Об’єкти спадщини, що успадковуються спадкоємцем від спадкодавця – нерезидента, та об’єкти спадщини, що успадковуються спадкоємцем – нерезидентом від спадкодавця – резидента оподатковуються ПДФО за ставкою 18 відсотків та військовим збором за ставкою 1,5 відсотка.
Фізичні особи, які отримали спадщину, що оподатковується ПДФО за ставкою 5 та 18 відсотків зобов’язані подати податкову декларацію про майновий стан і доходи у якій включити суми таких доходів до загального річного оподатковуваного доходу й визначити податкові зобов’язання з податку на доходи фізичних осіб та з військового збору.
Податкову декларацію платникам необхідно подавати до податкового органу за місцем своєї податкової адреси до 1 травня 2023 року. Також звертаємо увагу, що громадяни мають можливість подати декларацію через Електронний кабінет платника.

Чи необхідно застосовувати РРО на кожен об’єкт господарювання, якщо платник має декілька об’єктів господарювання на одну адресу, але різні приміщення?

Відповідно до п. 1 ст. 3 Закону України від 06.07.1995 № 265/95-ВР суб’єкти господарювання, які здійснюють розрахункові операції в готівковій та/або в безготівковій формі (із застосуванням електронних платіжних засобів, платіжних чеків, жетонів тощо) при продажу товарів (наданні послуг) у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг зобов’язані, зокрема, проводити розрахункові операції на повну суму покупки (надання послуги) через зареєстровані, опломбовані у встановленому порядку та переведені у фіскальний режим роботи реєстратори розрахункових операцій або через програмні РРО зі створенням у паперовій та/або електронній формі відповідних розрахункових документів, що підтверджують виконання розрахункових операцій.
Згідно з ст. 2 Закону №265 місцем проведення розрахунків є місце, де здійснюються розрахунки з покупцем за продані товари (надані послуги) та зберігаються отримані за реалізовані товари (надані послуги) готівкові кошти, а також місце отримання покупцем попередньо оплачених товарів (послуг) із застосуванням платіжних карток, платіжних чеків, жетонів тощо.
Отже, суб’єкти господарювання зобов’язані застосовувати РРО та/або ПРРО на кожному місці проведення розрахунків.


Буський сектор організації роботи
управління організації роботи
ГУ ДПС у Львівській області
Ctrl
Enter
Помітили помИлку
Виділіть текст і натисніть Ctrl+Enter
Коментувати (0)
Інформація
Відвідувачі, що знаходяться в групі Гости, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.